Johan Hertzberg er førstekandidat for den nyetablerte listen. Foto: Andreas Brännström/FrP

Vil legge ned studentparlamentet på Universitetet i Oslo

Legg det ned. Den nyopprettede Fremskrittslisten stiller til valg ved Universitetet i Oslo og går blant annet til valg på å legge ned studentparlamentet og tverrfaglige kjønnsstudier.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er en ny liste som stiller til årets valg i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo. Den heter Fremskrittslisten, og i pressemeldingen som den studentpolitiske listen sendte ut tirsdag, heter det at de «har en del forslag som kommer til å bli oppfattet som noe kontroversielt».

Førstekandidaten for Fremskrittslisten heter Johan Hertzberg, er 23 år, og studerer på Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo.

Det fungerer som et forvokst elevråd, som sitter og bevilger penger til seg selv, og tar avgjørelser som ikke angår studentene.

Johan Hertzberg

Stiftelsesmøte og lansering av den fullstendige valgplattformen skjer på Blindern torsdag 15. mars.

Et forvokst elevråd

— Det flere grunner til at vi vil legge ned Studentparlamentet. Studentparlamentet er defekt. Det fungerer som et forvokst elevråd, som sitter og bevilger penger til seg selv, og tar avgjørelser som ikke angår studentene. Ledelsen i parlamentet tar ut 25.000 kroner til seg selv i måneden, mens den vanlige studenten sparer seg til fant, sier førstekandidat Hertzberg til Khrono tirsdag.

Han foreslår tre potensielle løsninger:

​— Det er sånn jeg ser det tre alternativer. Enten kutte hele studentparlamentet 90 prosent i lønn, at hele ledelsen går av, eller så kan man stemme Fremskrittslisten i parlamentsvalget.

Vil legge ned «ikke lønnsomme studier»

— Samfunnet får ikke nok igjen fra en del studier, vi vil derfor sette ned et utvalg som skal gå gjennom alle studiene på UiO og finne ut hvilke vi trenger flere av, og hvilke vi trenger færre av, sier Hertzberg til Khrono, før han legger til,

— For eksempel mangler samfunnet lærere, pedagoger og folk innen realfag, mens vi stadig utdanner for mange innen for eksempel tverrfaglige kjønnsstudier.

— Så dere vil legge ned tverrfaglige kjønnsstudier?

Ja, vi i Fremskrittslisten vil legge ned tverrfaglige kjønnsstudier. Vi ser ikke hvorfor samfunnet skal bruke penger på å utdanne masse mennesker, for så å bruke mer penger på at de ikke får jobb etter endte studier.

Burde lese seg opp på hva vi faktisk driver med

Da burde de vel lest seg litt opp på hva vi faktisk driver med.

Jens Lægreid

Leder i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Jens Lægreid, er ikke enig i kritikken.

— Hva tenker du om at Fremskrittslisten vil legge ned Studentparlamentet?

— Det er leit at de føler et slikt behov, sier han til Khrono.

— Hva sier du til påstanden om at Studentparlamentet fungerer som et forvokst elevråd, som sitter og bevilger penger til seg selv, og tar avgjørelser som ikke angår studentene?

— Da burde de vel lest seg litt opp på hva vi faktisk driver med. Vi jobber daglig for bedre undervisning, mer studentfrivillighet, og generelt bedre vilkår for studenter. Alle sakene vi jobber med har blitt fremmet av studenter.

Vil ikke jobbe mot at studentene skal få studere det de vil

Lægreid ønsker både debatten, og Fremskrittslisten velkommen.

— De er hjertelig velkommen til å mene at man bør legge ned tverrfaglige kjønnsstudier. Jeg ønsker dem hjertelig velkommen i studentpolitikken, og ønsker også debatten velkommen, men ser ingen gode argumenter for at Studentparlamentet skal jobbe for å legge ned visse studieprogrammer, sier han, før han legger til:

— Vi i Studentparlamentet er opptatt av å jobbe for de studentene vi har, ikke mot at studenter kan få studere det de selv vil.

Avslutningsvis sier Lægreid at han håper på et godt samarbeid framover.

— Det er veldig fint at de engasjerer seg, og bra at de tar med seg engasjementet sitt til parlamentet. Jeg håper på gode debatter og et forhåpentligvis konstruktivt samarbeid framover.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS