UIT-styreleder

Nyutnevnt styreleder tror det å lede et universitet ligner mye på det å lede en bedrift

Styregrossist og UiTs første eksterne styreleder, Marianne E. Johnsen, vil ikke inn i debatten om valgt eller ansatt styreleder i akademia.

— Mennesker er mennesker, og jeg tror det viktigste er å ha stor respekt og ydmykhet for det folk er gode på — professor, kirurg eller hva det måtte være, sier Marianne Elisabeth Johnsen.
— Mennesker er mennesker, og jeg tror det viktigste er å ha stor respekt og ydmykhet for det folk er gode på — professor, kirurg eller hva det måtte være, sier Marianne Elisabeth Johnsen.
Publisert Oppdatert

UiT Norges arktiske universitet har fått ny ledelsesmodell, og får fra 1.august for første gang ekstern styreleder og ansatt rektor.

Ansatt rektor er tidligere UiB-rektor Dag Rune Olsen, og nylig ble det kjent at ny styreleder, oppnevnt av Kunnskapsdepartementet, blir Marianne Elisabeth Johnsen.

Hun sier til Khrono at hun gleder seg.

— Det er et utrolig stort privilegium å bli spurt, sier hun.

Ikke i bås

Fakta

Sju nye styreledere fra 1. august

Sju universiteter og høgskoler får nye styreledere fra 1. august. Khrono snakker med samtlige før de starter i sine nye posisjoner.

De nye styrelederne er:

  • Marianne Elisabeth Johnsen, UiT Norges arktiske universitet
  • Remi Eriksen, NTNU
  • Øyvind Fylling-Jensen, Nord universitet
  • Hanne Refsholt, NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet)
  • Lisa Cooper, Arkitektur og designhøgskolen i Oslo
  • Karen Helene Ulltveit-Moe, Norges Handelshøyskole (NHH)
  • Berit Kjeldstad, Høgskolen i Østfold

Det er ganske mye annet hun også driver med, forteller hun, men arbeidet som styreleder ved UiT er noe hun prioriterer.

Marianne Elisabeth Johnsen er styreleder i Norges Sjømatråd AS og styremedlem i Elkem ASA. Hun har ledererfaring fra nasjonalt og internasjonalt næringsliv, og har hatt flere viktige verv i kultursektoren og frivillig sektor.

Tidligere har hun blant annet ledet valgkomiteene i Norwegian Property, Grieg Seafood og Odin Forvaltning, og vært med å snu røde tall til sorte tall i Flyktninghjelpen.

...jeg tror ikke det er så lett å sette meg i bås, selv om jeg bor i Bærum

Marianne Johnsen, påtroppende styreleder UiT Norges arktiske universitet

Hun er datter av Arve Johnsen, som var administrerende direktør for Statoil fra selskapet ble grunnlagt i 1972 og frem til 1988. I et intervju med Finansavisen sa hun i 2018 at hun «elsker risiko», og det kom fram at hun finner roen på en olivengård i Toscana, som hun kjøpte rett før hun fylte 50.

Stort hjerte for Nord-Norge

— Jeg har jobbet både nasjonalt og internasjonalt, drevet med privat næringsliv og offentlig forvaltning, og jobbet i kunnskapsbedrifter som Oslo universitetssykehus. Jeg har en bakgrunn som er såpass bred at det nok kommer greit med som erfaringsgrunnlag, når jeg skal være med å utvikle og lede en så spennende kunnskapsbedrift som UiT er, sier hun.

Johnsen sier at hun allerede har et stort hjerte for Nord-Norge.

— Jeg har jobbet mye i Tromsø og regionen. Jeg har vært styreleder i Norges sjømatråd i mange år. Jeg er glad i Nord-Norge — i menneskene der og naturen. Jeg håper man slipper et fokus på at jeg er «søring». Sånt er litt håpløst, og jeg tror ikke det er så lett å sette meg i bås, selv om jeg bor i Bærum, sier hun.

— Mennesker er mennesker

— Tror du det blir annerledes å være styreleder for et universitet, enn for næringslivet, eller går det mye ut på det samme?

— Det er sikkert en del som er annerledes. Da jeg jobbet på Ullevål sykehus hadde jeg mye med kirurger og meget sterke leger å gjøre. Jeg har også en del erfaring med styrearbeid i Norce. Mennesker er mennesker, og jeg tror det viktigste er å ha stor respekt og ydmykhet for det folk er gode på — professor, kirurg eller hva det måtte være, sier hun, og fortsetter:

— Min oppgave er å lede et stort miljø på en god måte, der vi både har respekt for hverandre og klarer å få til et godt teamarbeid i styret og ledelsen. Jeg tror ikke det blir så annerledes fra mange andre erfaringer jeg har hatt, både i privat næringsliv og i offentlig sektor. Jeg er ikke redd for det, sier hun.

— Du har kanskje fått med deg at det har vært en stor debatt i akademia om ansatt vs. valgt rektor, og om demokrati og medbestemmelse. Nå skal du bli den første eksterne styrelederen ved UiT. Har du noen tanker om det?

— Nei, jeg har ingen spesielle tanker om det. Jeg forholder meg til at jeg er utnevnt av statsråden og Kunnskapsdepartementet, og det mandatet og oppdraget jeg har fått derfra. Jeg er veldig takknemlig for det, sier hun.

Gleder seg til å lære mer

— Hvor godt føler du at du kjenner universitets- og høgskolesektoren?

— Det er en sektor jeg ikke har hatt så mye med å gjøre i mitt daglige virke, men så har jeg jo litt kjennskap, gjennom noe av det jeg har jobbet med. Jeg gleder meg til å lære mer. Det sagt er det jo ikke min rolle som styreleder å gå inn og mene noe om detaljer. Jeg skal lede arbeidet på toppnivå, sammen med rektoratet og alle de andre flotte lederne ved UiT, sier hun.

Johnsen holder fast ved at det å lede et universitet ikke vil være så annerledes fra det å lede store bedrifter.

— Det handler om ledelse, og det å meisle ut store strategier for framtiden. Dette er en måte å jobbe på som jeg har gjort i mange, mange år og sammenhenger, sier hun.

— Hva tenker du blir viktig de neste fire årene?

— Jeg har ikke noe programerklæring eller lignende på dette tidspunktet. Jeg vet at dette kommer til å bli utrolig spennende, og jeg gleder meg til å jobbe med svært dyktige mennesker.

— UiT har så mange akser. Det er et viktig universitet for Nord-Norge, men også — mener jeg — for hele Norge. Det er store mulighetsrom framover, og det blir fabelaktig å få være med å prege de neste fire årene. Før jeg kommer med de veldig store ordene skal jeg sette meg godt inn i saker og ting, og bli enda bedre kjent med folk. Jeg er ydmyk nok til det, sier hun.

Powered by Labrador CMS