Nå avdøde økonomiprofessor Agnar Sandmo har forklart hva som skjer når man bruker økonomisk teori på julegavene som legges under treet. Foto: Hilde Kristin Strand

Økonom om økonomien i julegaver

Gaver. Er julegaver en form for samfunnsøkonomisk sløsing, spurte nå avdøde NHH-professor Agnar Sandmo (1938-2019) i en lett satirisk artikkel i 1979.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Se video nederst i saken)

Agnar Sandmo var «alles favorittøkonom», som det ble sagt etter at at han døde 31. august i år. Sandmo var professor emeritus ved Norges handelshøyskole (NHH) og høyt anerkjent både som forsker og underviser.

Før jul i 1979 skrev Sandmo artikkelen «Pareto som julenisse» i tidsskriftet Sosialøkonomen. I 2014 laget NHH en video, der Sandmo forklarte hva som skjer når man bruker økonomisk teori på julegavene. Videoen er lagt ut på NHH Bulletin igjen nå før jul, og er gjengitt nederst i denne saken.

Bedre å gi penger?

I videoen tar Sandmo utgangspunkt i Pareto-kriteriet, som sier at det er en forbedring for samfunnet hvis vi kan innrette oss på en slik måte at noen grupper får det bedre uten at andre får det verre.

Ifølge Pareto-kriteriet burde man heller gi penger enn gaver, sier han og forklarer det slik:

«Hvis vi i stedet for gaver gir samme verdi i penger, så kommer giverne like godt ut av det som før, for gavene koster dem det samme. Næringslivet kommer like godt ut av det, for de får den samme omsetningen som ellers, mens mottakerne kommer bedre ut for de kan kjøpe de tingene de virkelig ønsker seg.»

Dermed har én gruppe kommet bedre ut, uten at noen andre har fått det verre.

Sandmo sier videre at det nok likevel ikke er så enkelt som dette.

«Selv økonomer vet at verdien for mottakerne av julegaven kan være større enn det som svarer til innkjøpsprisen. Den formidler et budskap om at vi bryr oss og vet hva mottakeren bryr seg om», sier han, men legger til at det økonomiske perspektivet også kan være greit å ha med seg.

Ifølge NHH Bulletin tok mange lesere teksten i artikkelen fra 1979 veldig alvorlig, og enkelte ble også forarget over det de oppfattet som økonomers sneversyn og kynisme, heter det.

Har satt varige spor

Sandmo har satt varige spor etter seg, ikke bare ved NHH og i Norge,

— Han var forskeren som opererte på den internasjonale forskningsfronten med utallige bidrag innen områder som usikkerhetsteori, beskatning, velferdsstat og miljøøkonomi. Dette er forskning som har satt varige spor etter seg, og som har gitt kunnskap om noen av våre viktigste samfunnsutfordringer, sier NHH-rektot Øystein Thøgersen, ifølge NHH Bulletin.

Professor Kalle Moene ved Universitetet i Oslo kalte i Dagens Næringsliv (for abonnenter) Agnar Sandmo for alles favorittøkonom.

«Han samarbeidet med nobelprisvinnere som Kenneth Arrow, Robert Solow og James Mirrlees så vel som med andre internasjonalt ledende økonomer som Jacques Dreze, Tony Atkinson, Avinash Dixit og mange andre. Også studentene satte enorm pris på ham. Sandmo var en fantastisk foreleser, foredragsholder og lærebokforfatter. Politikere og byråkrater vil også stemme i», skrev Moene etter at Sandmo døde i år.

Se video her:

Video fra NHH Bulletin.

Powered by Labrador CMS