smitteutbrudd

Praksis i fare for studenter i Bergen etter smitteutbrudd

Både NHH, Universitetet i Bergen og Høgskulen på Vestlandet har smittede studenter. Enkelte må bruke påsken til å unngå sosial kontakt slik at de er klare for praksis etter påske.

Bildet er arkivbilde fra fadderuken i Bergen i fjor høst. Nå advarer helsemyndighetene mot festing blant unge voksne etter at studenter er smittet ved både Høgskulen på Vestlandet, NHH og Universitetet i Bergen.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert)

Smittetallet i Bergen gjorde et byks fra 10 tirsdag til 31 onsdag. Torsdag formiddag var tallet 44.

Studenter både ved Høgskulen på Vestlandet (HVL), Universitetet i Bergen (UiB) og Norges Handelshøyskole (NHH) skal være smittet. Flere er fysioterapistudenter blant annet ved HVL.

30 av de 44 smittede er i alderen 20-29 år, og mange av disse er studenter, heter det i en pressemelding fra Bergen kommune torsdag.

Fire studenter og en ansatt er smittet ved Universitetet i Bergen, ifølge melding sent torsdag kveld.

Gunnar Yttri, rektor ved Høgskulen på Vestlandet.

Tidligere torsdag kveld ble det kjent via BT at flere smittede studenter ved HVL skal i praksis etter påske, og må ifølge samfunnsmedisinsk beredskapsvakt, Trond Inselseth, bruke påsken til å unngå sosial kontakt slik at de er klare for praksis etter påske.

Rektor Yttri: God dialog

Rektor ved HVL, Gunnar Yttri, bekrefter overfor Khrono torsdag kveld at han og de øvrige utdanningsinstitusjonene i Bergen var i møte med lokale helsemyndigheter torsdag ettermiddag.

Når det gjelder praksis etter påske for studentene understreker Yttri at det er det opp til praksisstedene å avgjøre, ikke høgskolen.

HVLs hjemmeside sier rektor Gunnar Yttri at de torsdag har fått bekrefta at det er flere nye personer som er smittet.

– Vi har god dialog med smittevernkontoret i Bergen kommune og har jevnlige møter. Det er de som holder i arbeidet med smittesporing og det er de som kartlegger og har oversikt over omfanget.

— Det eksakte tallet på smittede HVL-studenter i Bergen er ikke klart nå, men det har i følge kommunen et omfang på minst ni personer, sier rektor Yttri.

Ikke tid for festing

De lokale helsemyndighetene advarer mot festing blant de unge voksne i Bergen.

— Det er ikke tid for festing nå, og det er viktig at alle følger den nye regelen om at man ikke bør ha besøk av flere enn to gjester samtidig, understreker smittevernoverlege Frank van Betten i kommunens melding torsdag.

— Vi jobber med å få oversikten over utbruddet knyttet til studentmiljøet, men ser allerede nå at det er snakk om flere titalls smittede. Flertallet av de smittede er knyttet til Høgskolen på Vestlandet, men det er også til nå funnet smittetilfeller hos studenter på Universitetet i Bergen og på Norges Handelshøyskole, sier assisterende smittevernoverlege Egil Bovim, ifølge meldingen torsdag.

Basert på smittesporingen som kommunen nå jobber med, er det forventet flere smittetilfeller blant unge voksne de kommende dagene.

Møte med utdanningsinstitusjonene

Smittevernoverlegen hadde også møte med utdanningsinstitusjonene i Bergen torsdag formiddag, om videre håndtering av utbruddet i studentmiljøene.

— Hvis vi skal unngå en ny smittebølge er det helt avgjørende at alle nå følger smittevernreglene som gjelder, sier smittevernoverlege Frank van Betten i Bergen.

Hele fysioterapikullet ved Høgskulen på Vestlandet ble sendt hjem fra høgskolen allerede da smitten ble kjent tirsdag.

Samfunnsmedisinsk beredskapsvakt, Trond Inselseth i Bergen, sier til BT torsdag kveld at de hadde møte med utdanningsinstitusjonene torsdag ettermiddag for å vurdere framtidig situasjon.

Praksis etter påske

HVL-studenter skal i praksis etter påske. Dette var noe av det som ble diskutert i møtet torsdag.

– De må bruke påsken til å unngå sosial kontakt slik at de er klare for praksis etter påske, sier Inselseth.

Det var torsdag kveld ikke kjent hvor mange studenter og ansatte ved utdanningsinstitusjonene i Bergen som er smittet eller som er satt i karantene.

Både NHH og HVL melder på sine sider at de holder campus åpent fram mot påskedagene så lenge alle følger de strenge nasjonale smitteverntiltakene som trådte i kraft torsdag. All undervisning er digital.

Logg:Oppdatert med smittetall fra Universitetet i Bergen kl.22.45 25.03.21.

Saken er oppdatert med flere opplysninger fra helsemyndighetene i Bergen, samt Høgskulen på Vestlandet torsdag kveld kl.21.18.

Oppdatering torsdag klokken 13.20: Ifølge Bergens Tidende er ni studenter ved Høgskulen på Vestlandet meldt smittet i løpet av de siste dagene.

Powered by Labrador CMS