Universitetet i Oslo

Professor informerte ikke om at han fikk betalt for leserinnlegg. Tar selvkritikk

Jussprofessor Erling Hjelmeng skrev leserinnlegg i Aftenposten for Q-Meieriene. Han unngikk å informere om at han fikk 4500 kroner for å skrive innlegget.

Erling Hjelmeng har ikke brutt UiOs egne regler, men både han og dekan Ragnhild Hennum er enige at han nok burde informert om at han fikk betalt for å skrive leserinnlegget i Aftenposten i 2021.
Publisert Oppdatert

VG skrev før helgen at Q-Meieriene har bedt Landbruksdepartementet om å dekke en rekke utlegg de har hatt i forbindelse med omgjøring av et vedtak.

Det aktuelle vedtaket dreier seg om at Landbruksdepartementet i 2021 bestemte seg for å kutte Q-Meierienes distribusjonstilskudd på 50 millioner kroner.

Halvannet år senere ble vedtaket reversert, noe som ga Q-meieriene rett til å få tilbakebetalt nødvendige utgifter i forbindelse med endringen.

— Første og siste gang

Blant utgiftene Q-meieriene hadde hatt var et honorar til jussprofessor ved Universitetet i Oslo (UiO), Erling Hjelmeng, som i 2021 skrev et leserinnlegg i Aftenposten.

Hjelmeng brukte to timer på å skrive innlegget, der han tok Q-Meieriene i forsvar.

Honoraret var på 4500 kroner, og utgjør dermed bare en brøkdel av Q-Meierienes totale krav på 1,5 millioner kroner. Meieriet fikk nemlig bare dekket litt over 600.000 kroner av utgiftene de hadde hatt, da Landbruksdepartementet ikke ønsket å dekke lobby-regninger, deriblant honoraret til professor Erling Hjelmeng.

Hjelmeng signerte leserinnlegget sitt med professortittelen sin fra Universitetet i Oslo (UiO), men unngikk å opplyse Aftenpostens lesere om at han fikk betalt for jobben.

— Dette er første og siste gang jeg har fakturert for et leserinnlegg. Jeg tok også selvkritikk for dette i VG. Utover det har jeg ikke andre kommentarer til saken, skriver Hjelmeng i en e-post til Khrono mandag.

Han legger til at han ikke tror det er vanlig praksis blant akademikere å ta betalt for leserinnlegg.

— Det burde kommet fram i avisen at jeg fikk betalt når innlegget er fakturert på denne måten, sa Hjelmeng til VG før helgen.

— I tråd med UiOs regler

Debattredaktør i Aftenposten, Erik Tornes, sier til VG at de ikke ble opplyst om at Hjelmeng hadde skrevet innlegget mot betaling, og at både de og leserne åpenbart burde blitt informert.

Landbruksminister Geir Pollestad (Sp) reagerer også:

— Jeg tror det er klokt at du veldig tydelig opplyser at du får betaling fra en kunde når du bruker professortittelen din. Det er ryddigst, sier han.

Dekan ved Det juridiske fakultet ved UiO, Ragnhild Hennum, sier til Khrono at fakultetet er enig i Hjelmengs egen vurdering av at det er uheldig at det ikke kommer fram at leserinnlegget er en del av et betalt oppdrag.

Ragnhild Hennum.

Hun understreker ellers at Hjelmeng har opptrådt i tråd med UiOs egne regler.

— Erling Hjelmeng har et enkeltmannsforetak hvor han fra tid til annen tar konsulentoppdrag. Dette er registrert i UiO sitt sidegjøremålsregister og godkjent etter UiOs regler, sier dekanen.

Oppdatering 26.02.24 klokken 20:30: Etter ønske fra Erling Hjelmeng oppdaterer Khrono artikkelen med et avsnitt som også stod på trykk i forbindelse med leserinnlegget hans i Aftenposten. I avsnittet står det: Innleggsforfatteren ledet i 2015 markedsbalanseringsutvalget som evaluerte markedsordningene i landbruket. I ettertid har han engasjert seg i uavhengige aktørers rammevilkår, og har hatt betalte oppdrag for blant andre Q og Synnøve Finden.

Powered by Labrador CMS