valg23

Professor ligger an til å styre Bergen i de neste 4 år

NHH-professor Christine B. Meyer seilte til topps på en høyrebølge og blir trolig byrådsleder i Bergen. Men fintelling kan avgjøre. 

Christine Meyer må få flere småpartier med på laget for å bli byrådsleder.
Publisert Oppdatert

— Jeg har ingen tro på en Christine Meyer-effekt i bergenspolitikken, dette skjer fordi Høyre gjør det bra i hele landet, sier forsker Lise Rakner ved Universitetet i Bergen.

Rakner er professor i statsvitenskap ved Institutt for politikk og forvaltning.

— Det kan bli Bergens-kaos, konstaterer Rakner. Hun tror at spørsmålet om Bybanen kommer til å prege Bergens-politikken i årene framover også. 

— Vi kan skrike opp om hva som helst

 Det er dagen derpå for noen lokalpolitikere, mens andre har kan juble stort. 

Både opptur og nedtur er det også for noen av de akademikerne Khrono har fulgt under valgkampen. De har stilt seg til disposisjon for partiene, delt ut løpesedler og argumentert og vært kandidater på valglistene.

Hvordan gikk det med akademikerne som stilte til valg? Fra venstre:: Elin Ørjasæter, Tony Burner, Karl Erik Haug og Christine Meyer.

Senterpartiet har et stort fall sammenliknet med stortingsvalget for 2 år siden. Senterparti-kandidat i Larvik Elin Ørjasæter ser ikke bare mørkt på resultatet.

— Nå får vi mulighet til å markere våre standpunkter på en helt annen måte enn om vi var del av en allianse. Vi kan slå opp telt på plena og skrike opp om hva som helst, uten at det gir noe backlash, spøker hun.

— Det er Bergen

Den mest prominente posisjonen blant akademikerne vi har fulgt, får mest sannsynlig Christine B. Meyer. 

Professor Meyer fra Norges Handelshøyskole kan sannsynligvis smykke seg med den viktige tittelen byrådsleder i Bergen. Der fikk Høyre 26,4 prosent av stemmene og gikk fram 6,4 prosentpoeng. Men alt kan skje og fintelling kan endre utfallet. 

Til tross for klar Høyre-framgang karakteriserer altså Lise Rakner likevel situasjonen som et potensielt Bergens-kaos.

— Det er 3 protestpartier som er inne med 7-8 mandater. Dette er Bergen, det er bybane. 

Rakner har erfaring fra lokalpolitikken, som tidligere vara for Byluftlisten og SV. Hun har overtatt de tidligere Frank Aarebrot-frokostene i Studentersamfunnet i Bergen og arrangerer nå Frokost med Lise

Lise Rakner er professor ved Universitetet i Bergen og økte antallet søkere til masterprogrammet Politics and Governance of Global Challenges.
Lise Rakner er statsviter og professor ved UiB.

— Utydelig i noen spørsmål

Selv tror hun Høyre tapte litt på oppløpssida og at dette skyldes at Meyer var utydelig i noen spørsmål.

— Hun åpnet for samarbeid med MDG, noe det er lite stemning for i partiet lokalt og hun sa at bybanespørsmålet er opp og avgjort. Allerede valgnatta trakk hun seg på det.

— Oppfattes Meyer som en akademiker i Bergen, eller er det utelukkende høyrepolitikken som betyr noe for oppslutninga?

— Jeg er litt usikker. Hun har vært veldig profilert, blant annet som tidligere SSB-direktør. Hun er kanskje vel så mye en nasjonal figur som en lokal. Hun har ikke lang fartstid i lokalpolitikken.

Rakner trekker fram at det ligger an til å bli en sterk kvinnekoalisjon i Bergen. Tidligere Høyre-statsråd Monica Mæland er direktør i Bergen Næringsråd, det var også Marit Wancke tidligere, nå blir hun trolig ordfører. Og Christine B. Meyer blir byrådsleder.

— Kjempevalg

Også i Trondheim blåste det godt med vind fra høyre denne valgkampen. Høyre gjør et brakvalg med 29,2 prosent. Tidenes opptur, kanskje, etter å ha vært i skyggenes dal på Rådhuset i 20 år.

Karl Erik Haug foran Høyres valgbod i Trondheim.
Drev valgkamp for Høyre. Nå blir Karl Erik Haug lokalpolitiker i Trondheim.

Professor og historiker Karl Erik Haug sto på valglista til Høyre i trønderhovedstaden. Han måtte naturligvis innom partiets valgvake mandag kveld der stemninga var svært god.

— Vi har gjort et kjempevalg og ligger høyere enn det nasjonale snittet. Det er et historisk valg på mange måter, men det er krevende å finne en mulig vei til styring. Det er ikke noe tydelig flertall og det forhandles nå.

— Har trua

I Trondheim blir det også avgjørende hvem småpartiene bestemmer seg for å støtte og hvem de kan samarbeide med eller absolutt ikke samarbeide med. Bergen kan trøste seg med at ordet kaos også blir brukt om andre byer. «Totalt politisk kaos i Trondheim!» kunne vi tirsdag formiddag lese i Adresseavisen.

— Det er surt hvis venstresida sikrer flertall når vi har gjort et så bra valg. Men vi kan ikke stå til ansvar for hva de andre partiene velger å gjøre. AP har også gjort det bra ut fra hva meningsmålingene viste før valget. Får vi det ikke til nå, så må vi få flertall neste gang. Jeg har trua, sier Haug.

Tirsdag kveld fikk han beskjed om at han hadde fått så mange personstemmer og slengere at han får plass i Trondheim bystyre. 

— Ingen gråter

Dosent Elin Ørjasæter ved Høyskolen Kristiania sto på Sps valgliste i Larvik uten mulighet til å komme inn. Der er partiet nesten halvert og fikk 5,8 prosent.

— Det var ikke noe sjokk. Partiet har fått voldsomt oppsving når noen tema er på den politiske dagsorden. Nå er de kanskje på et nivå de naturlig skal ligge på. Ingen her er overrasket og jeg har ikke truffet noen som sitter i kjelleren og gråter.

Dosent Elin Ørjasæter tar SP-nedturen med godt humør.

Valgresultatet i Larvik synes hun er fryktelig kjedelig. Det er en sterk allianse mellom Frp, Høyre og KrF, der hun karakteriser KrF som noe for seg selv og veldig likt Frp.

— Vi er i Frp-land. Det som er kjedelig for Sp, er at den blå siden ikke trenger å forhandle med oss. Det kan bli trist å rusle rundt i krokene og være i opposisjon, samtidig som vi kan markere egne saker på en helt annen måte.

Det er her Ørjasæter kommer inn på det å slå opp telt på plena og skrike opp om hva som helst uten at det slår tilbake på dem. Opprinnelig var det venstrefløyen i SV som protesterte mot egen regjering på plena utenfor Stortinget, men det er lenge siden. Snart 20 år.

— Er motivasjonen din i lokalpolitikken laber nå som partiet ditt gikk så mye tilbake?

— Overhodet ikke. Jeg har alltid vært hun rare som mener det ingen andre mener uansett. 

Nedgang for to ordførerkandidater

Tony Burner ønsker å bli ordfører i Drammen.
Professor Tony Burner ønsker å bli ordfører i Drammen,, men SV fikk inn 3 representanter.

Tony Burner er professor ved Universitetet i Sørøst-Norge. Under valgkampen intervjuet Khrono ham siden han var SVs ordførerkandidat i Drammen. Der fikk både Høyre og Frp stor framgang. SV holdt stand på 4,6 prosent, men ordfører er det nok noen andre som blir.

— Valget gikk som forventet og SV beholder sine tre mandater, sier Burner. 

Ifølge Burner er det noe uklart om Høyre klarer å stable på beina et flertall. Alle partier snakker sammen fortsatt. 

Universitetslektor Nuno Marqeus er den tidligere proffspilleren for blant andre Benfica, Lyn og Bryne. De siste fire årene har han vært varaordfører for SP i Notodden og stilte som partiets ordførerkandidat. Senterpartiet gikk imidlertid ned 6,4 prosentpoeng og fikk 9,2 prosent av stemmene. Da Khrono kontaktet ham tirsdag var det møte på møte, og han anslår at forhandlingene blir ferdige i morgen. 

Nuno Marques er ordførerkandidat for Senterpartiet på Notodden og universitetslektor ved OsloMet.
Universitetslektor Nuno Marques stilte sporty opp da Senterpartiet ville ha ham med i lokalpolitikken.
Powered by Labrador CMS