usa

Professor truet med sparken etter å ha krevd maske i undervisningen

Professoren truet med nedsatt karakterer til studenter som møtte opp uten maske. Nå er han fjernet fra all fysisk undervisning.

Studenter ved UCLLouvain i Belgia bruker maske i forelesningen. Det samme kravet er ikke lov i Iowa i USA.
Studenter ved UCLLouvain i Belgia bruker maske i forelesningen. Det samme kravet er ikke lov i Iowa i USA.
Publisert

Iowa er en av delstatene i USA som har økende koronasmitte, med over 10.000 nye tilfeller tre uker på rad. Men allerede i februar ble kravet om bruk av maske opphevet. Nå som semesteret har startet opp igjen ved de tre universitetene i Iowa har flere universitetsansatte kjempet for å få tilbake påbudet om maske.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Biologiprofessor Steve L. O'Kane ved The University of Northern Iowa tok det et steg lengre. I hans undervisning krevde han at alle studentene brukte maske. De som ikke fulgte kravet ble truet med lavere karakterer. Ifølge professoren selv førte det til at alle studentene møtte opp med masker.

— Jeg har gjort det klart for administrasjonen at jeg er villig til å få sparken for mine handlinger, sa han til lokalavisen The Gazette.

Får ikke kreve maskebruk

Det er akkurat det han nå har fått varsel om kan skje dersom han ikke følger retningslinjene til utdanningsstyret i Iowa. Reglene som ble signert av guvernøren i mai sier at skoler i Iowa ikke kan kreve at studenter eller ansatte bruker maske. Bare noen dager etter uttalelsene til avisen ble O´Kane fjernet fra all fysisk undervisning for resten av semesteret.

«Fremover forventes det at du følger alle universitets- og utdanningsstyrets regler, inkludert alle regler eller direktiver vedrørende maske. Mislykkes du å følge disse reglene kan det føre til videre disiplinærstraff og til og med avslutning av kontrakt», står det i et disiplinærbrev fra dekanen John Fritch ved universitetet, ifølge The Gazzette, som har fått tilgang til brevet.

Holder fast på kravet

Professoren får fortsatt lede digitale undervisninger, men alle klassene med fysisk oppmøte vil bli tatt over av noen andre. Advarselen skremmer likevel ikke O'Kane. Han bekrefter til samme avis at han vil fortsette med maskekravet dersom han er tilbake i undervisning neste semester.

— Svaret er ja, jeg vil holde fast med maskekravet, sier han.

— Jeg er bare, et, to eller tre år fra pensjon. Om jeg skulle få sparken så vil det ikke ødelegge livet mitt, legger 64-åringen til.

Fagforeningen ved universitetet har sendt e-post til ledelsen der de krever bruk av maske, vaksinekrav for studenter og ansatte og nettløsningen for møter.

«Under utdanningsstyrets direktiver kan verken universitetet eller fakultetet kreve at masker blir brukt på campus, inkludert i klasserom», står det i en uttalelse fra universitetsledelsen.

Powered by Labrador CMS