grønn krisepakke

Regjeringen foreslår at Forskningsrådet får nesten 200 millioner kroner

Vil bruke over tre og en halv milliard kroner på en grønn omstillingspakke.

Norsk forskningsråd, her representert ved administrerende direktør John-Arne Røttingen, kan få nesten 200 millioner kroner av regjeringens grønne krisepakke.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag kom det flere detaljer fra regjeringens forslag til den såkalte grønne krisepakken, som i første omgang ble omtalt i slutten av april.

— Dette er en tung pakke som bidrar til en rekke grønne jobber og omstilling av norsk økonomi, sier klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) til NRK.

«Grønn konkurranseplattform»

Som ekstra tiltak for å støtte næringslivet og samtidig få ned klimagassutslippene i Norge, setter regjeringen av 3,6 milliarder kroner, som skal gå til forskning og utvikling, gründervirksomhet og finansiering av større prosjekter.

Blant de som får midler, nærmere bestemt 192 millioner kroner, er Norges forskningsråd.

Til sammen blir det satt av en milliard kroner til en «grønn konkurranseplattform», som er i regi at Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Siva. Her skal bedrifter konkurrere om å utvikle ny og klimavennlig teknologi.

— Her får man anledning til å konkurrere om forskningsmidler til innovasjon og utvikling av grønne løsninger. Dette har vi hatt suksess med før, sier Rotevatn til NRK.

— Håper på stående applaus

Det statlige selskapet Enova er forespeilet to milliarder av den totale krisepakken. Selskapet gir videre støtte til bedrifter og privatpersoner som har som mål å ta i bruk ny klimateknologi.

For at krisepakken skal godkjennes, er regjeringen nødt til å forhandle med opposisjonen.

— Vi håper selvfølgelig på stående applaus og enstemmig støtte i Stortinget slik vi alltid får, sier Rotevatn.

Han legger til at regjeringen mener at den grønne krisepakken vil bidra til en kraftfull grønn omstilling, og understreker samtidig at det er Stortinget som bestemmer.

Powered by Labrador CMS