Forskningsfusk

Rekordår: Over 10.000 forsknings­artikler trukket tilbake i 2023

Særlig ett forlag kommer dårlig ut. 

Det er ikke alle forskningsartikler som har tålt likegodt å bli gransket.
Publisert

Over 10.000 forskningsartikler ble i 2023 trukket tilbake på grunn av mistanke om juks og vitenskapelig uredelighet. Det er ny rekord, skriver Nature

Ifølge tidsskriftet har det blitt såpass mange tilbaketrekninger at det utgjør mer enn veksten i antall artikler som publiseres. 

De fleste artiklene som blir trukket tilbake, kommer fra Saudi-Arabia, Pakistan, Russland, Kina, Egypt, Malaysia, Iran og India. 

En del av dette er falske forskningsartikler fra såkalte artikkelfabrikker («paper mills» på engelsk), der det kvernes ut store mengder artikler. Khrono har tidligere skrevet at flere hundretusen forskningsartikler kan være falske.

— Situasjonen har blitt forferdelig, sier professor Dorothy Bishop ved Oxford University til The Guardian.

— Nivået på publisering av uredelige artikler skaper alvorlige problemer for forskningen. På mange felt begynner det å bli vanskelig å bygge opp en kumulativ tilnærming til et emne, fordi vi mangler et solid grunnlag av pålitelige funn. Og det blir verre og verre, sier hun. 

Ett verstingforlag

Det er særlig ett forlag som har mange trukne forskningsartikler: London-baserte Hindawi, som er en del av storforlaget Wiley. Over 8000 tusen artikler er trukket tilbake. Det har vært både interne og eksterne undersøkelser, begrunnet med bekymring for at fagfelleprosessen har vært kompromittert, at tekst har vært usammenhengende eller at referansene var irrelevante. 

Mange av artiklene har sluppet gjennom prosessen fordi de er akseptert til spesielle utgaver. Dette er artikkelsamlinger som blir redigert av gjesteredaktører. Så tidlig som i 2022 ble disse utgavene satt på pause av Wiley, og i desember 2023 kunngjorde forlaget at de skulle slutte å bruke «Hindawi»-merkevaren i det hele tatt.

Roper varsko

Det har blitt identifisert hundrevis av svindlere som har bidratt til tidsskriftene i Hindawi, og det forventes stadig flere tilbaketrekninger, sier en talsperson for Wiley.

I alt har disse artiklene blitt sitert mer enn 35.000 ganger, forteller informatikeren Guillaume Cabanac, som fra Universitetet i Toulouse i Frankrike har sporet problematiske forskningsartikler. 

Det ropes varsko fra flere aktører, deriblant Wiley, som sier de ikke kan håndtere mengden og pågangen med falske artikler på egen hånd. Powered by Labrador CMS