Rekordlav valgdeltakelse ved UiOs digitale studentvalg

Venstrealliansen vant studentvalget ved Universitetet i Oslo for fjerde år på rad.

Når vi kan ha normal valgkamp igjen håper vi at valgdeltakelsen øker igjen, sier kommunikasjonsansvarlig i Studentparlamentet ved UiO, Linnea Alexandra Barberini
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Resultatene fra studentvalget ved Universitetet i Oslo (UiO) er klart: For fjerde året på rad er den røde listen, Venstrealliansen vinner, med 23,11 prosent.

I år har listene i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo for første gang måttet gjennomføre en heldigital valgkamp. Det kan se ut som om det har fått negative konsekvenser for valgdeltakelsen, som endte på 12,86 prosent. Det er den laveste valgdeltakelsen på 10 år.

— Oppslutningen i studentvalg er alltid et omstridt tema, og i år blir neppe noe unntak. Vi vil derfor minne om at alle som har drevet valgkamp i år har måttet forholde seg til en helt ekstraordinær situasjon, sier leder av Studentparlamentet, Christen Andreas Wroldsen i en pressemelding.

Vil ha mer likestilling på UiO

Leder av Venstrealliansen, Ronja Gulbrandsen, sier til Khrono at hun tror mye av suksessen til listen kommer av at de er synlige gjennom hele året - med lavterskel-arrangementer som «Radikal pils» og større arrangementet som «Rød på Blå» på 1. mai.

— Dette hjelper med publisiteten vår, men betyr og at studenter har en aktiv arena hos oss. I denne valgkampen har vi hatt mange flinke folk som har stått på og delt stoff på sosiale medier og sendt meldinger til vennene sine og bedt dem stemme på oss, sier hun.

Venstrealliansen har store ting de ønsker å få til.

— Vi vil ha mer likestilling inn i UiO-systemet, både med tanke på inntak til studieprogrammene, ansettelsesprosesser, men og publisering i forskning, sier Gulbrandsen.

De ønsker og å redusere klasseskillet blant studentene, med store stipendordninger og bedre studentboliger.

— Dette er jo ikke sånt som kan gjøres på én dag. Vi har mye arbeid foran oss, men jeg tror det er en god gjeng som er valgt, som kommer til å få til mye bra, sier hun.

Valgtaperen ble Realistlista

Årets valg åpnet midnatt 23. april, og ble avsluttet 29. april klokken 14:00. I år avga 3 338 studenter en stemme i valget. Det gir en oppslutning på 12,86 prosent. I 2019 var oppslutningen i valget 15,13 prosent. Dermed er det i år en nedgang på 2,27 prosentpoeng. Tidligere har valgoppslutningen ved UiO og vært oppe i 18 prosent.

Slik ble listeresultatene:

  • Venstrealliansen: 23,11 % og 7 mandater.
  • Grønn liste: 18,88 % og 5 mandater.
  • A-lista: 15,12 % og 4 mandater.
  • Gjestelista: 13,18 % og 4 mandater.
  • Moderat liste: 12,35 % og 3 mandater.
  • Liberal liste: 8,93 % og 3 mandater.
  • Realistlista: 8,43 % og 2 mandater.

Har lært mye

Kommunikasjonsansvarlig i Studentparlamentet ved Universitetet i Oslo, Linnea Alexandra Barberini, sier til Khrono at de har tatt flere nye grep nå som valgkampen har måttet være digital.

— Vi har lært utrolig mye. Når vi kan ha normal valgkamp igjen håper vi at valgdeltakelsen øker igjen, sier hun.

Men hun synes og de bør bruke det de har lært i år.

— Vi har lært mye om oss selv digitalt og blitt bedre med sosiale medier, som vi ellers ikke har fokusert så mye på, sier hun.

— Blir det noen feiring i kveld da?

— Jada! Vi har en liten digital valgvake for de tillitsvalgte. Vi prøver å vedlikeholde det sosiale elementet, sier hun.

Powered by Labrador CMS