Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo, her på konferanse. Foto: Siri Øverland Eriksen

Rektor mener universitetsledere har for mange store møter: — Hvor mange av dem trenger vi egentlig?

Konferanseutsatt. Rektor Svein Stølen ved Universitetet i Oslo vil ha debatt både om hva det holdes møter om og hvordan det gjøres. — Det brukes mye ressurser på å skinne, sier han.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Som rektor er jeg på mange «fysiske» møter, men hvor mange av dem trenger vi egentlig? Hva kan vi gjøre på streaming?

Spørsmålet stilles av Svein Stølen. Rektoren ved Universitetet i Oslo (UiO) tar nå til orde for en diskusjon både rundt hva det lages møter og konferanser om, og hvordan det gjøres.

Uttalelsen kommer etter at Khrono skrev om at Unit, direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning, har lagt flere millioner kroner på bordet for å få hjelp til å arrangere store konferanser. Unit arrangerer med jevne mellomrom slike konferanser for universiteter, høgskoler og andre forskningsaktører.

Universitetsledere har for mange store møter, jeg tror det er store muligheter til å kutte ned.

Svein Stølen

Unit har nå kjøpt hjelp fra selskapet All-In, med Jan-Fredrik Karlsen og Petter Stordalen på eiersiden. Avtalen med selskapet har en ramme på sju millioner kroner.

— Vil alltid koste

Stølen vil ikke kritisere avtalen Unit har inngått. Han viser til at også universitetet kjøper inn blant annet programledere til konferanser.

— Universitetene sitter med mange ansatte som gjør tilsvarende ting, å arrangere store møter vil alltid koste, sier rektoren.

Han mener likevel avtalen kan være utgangspunkt for en viktig debatt.

— Vi må bruke denne saken som inngang til en diskusjon om hvordan vi kommuniserer, sier han og viser til klimakrisen.

— Det er noe med tiden som gjør at både Unit og vi må gå i oss selv og tenke gjennom ting. Det er mange arrangementer, store flotte møter, og det er for all del viktige møter, men på grunn av klimakrisen må vi tenke på hvordan vi arrangerer denne type møter i framtida.

— Bruker ressurser på å skinne

Det viktigste må være innholdet, ikke hvordan møtene gjennomføres, mener Stølen.

— Det brukes mye ressurser på å skinne, sier rektoren og viser til den danske statsviteren Ove Kai Pedersen.

— Han sier noe slik som at statlige virksomheter ser på seg selv som konkurrenter og bruker veldig mye ressurser på å konkurrere. Jeg vil ikke henge ut Unit, men vi må tenke over dette sammen, sier han.

Det handler ikke bare om klima, det er også et arbeidstidsperspektiv her, legger han til.

— For mange store møter

Så hva betyr det i praksis? Hvor hardt vil han kutte ned på møtene?

— Vi skal lage strategi på UiO, og da jeg vil ha analyse av hva det betyr konkret. Vi må som del av en totalitet vurdere hva slags møtevirksomhet vi trenger, hva som kan reduseres. Universitetsledere har for mange store møter, jeg tror det er store muligheter til å kutte ned, sier han og legger til:

— Jeg er mer opptatt av hvordan og i hvilken vi snakker med samfunnet rundt oss, enn å ha mange store møter innen F&U-sektoren.

Powered by Labrador CMS