Skolepenger

Rektorene krever at behandlingen av skolepenger blir utsatt

Frykter konsekvensene for norske bedrifter og akademia.

Nei til studieavgift og skolepenger for utenlandsstudenter i Norge 2022
Publisert Oppdatert

Nær alle universitetsrektorene har sammen med NHO og Tekna gått sammen om en uttalelse der de ber regjeringen utsette vedtaket om å innføre skolepenger for studenter som kommer utenfra EU og EØS.

Les oppropet her

«Vi som stiller oss bak denne uttalelsen mener Stortinget ikke har fått tilstrekkelig grunnlag for å se på konsekvensene av budsjettforslaget. Vi krever derfor at Stortinget ber regjeringen i samarbeid med privat og offentlig sektor utarbeide et langt bedre saksgrunnlag før et eventuelt forslag om innføring av studieavgift vedtas av Stortinget», står det i uttalelsen.

Rektorene retter kraftig kritikk mot regjeringen, som de mener ikke har gitt Stortinget god nok informasjon om konsekvensene.

Saken har vært et av høstens store stridsemner, og gjenstand for flere markeringer i etterkant av at nasjonalbudsjettet ble lagt fram.

– Forstår frustrasjonen

Marit Knutsdatter Strand (Sp), første nestleder i utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget, sier hun forstår rektorene.

– Jeg forstår frustrasjonen, og misnøyen med forslaget. Så pågår det fortsatt forhandlinger i Stortinget. Siste ord om budsjettet er sagt når det er vedtatt, sier hun

Marit Knutsdatter Strand, Stortinget, utdannings- og forskningskomiteen, Petter Berntsen, 27.02.2018

– Det er sju punkter med tildels sterk kritikk av risikovurderingen, eller manglende risikovurdering. Hvordan stiller du deg til det?

– Regjeringens budsjettforslag er til behandling i Stortinget, og det er det viktigste å si akkurat nå, sier hun.

– Vi er med på nok

Ni universitetsrektorer har skrevet under, pluss presidenten i Tekna og direktøren for kompetanse og innovasjon i NHO, samt rektoren for Høgskolen i Innlandet. Den observante leser vil påpeke at vi foreløpig har ti universiteter i Norge, og Hanne Solheim Hansen ved Nord universitet er eneste universitetsrektor som ikke har signert oppropet.

Det er det ingen ideologisk grunn til, skriver hun i en tekstmelding til Khrono.

«Jeg har gitt mitt syn tilkjenne både ved å støtte uttalelsen fra NSO, ved å gi støtte til studentene ved Nord og det kommer i vårt høringssvar. Jeg mener det holder. Mitt og universitet sitt standpunkt er godt kjent», skriver hun.

– Er det noen spesiell grunn til at ditt navn ikke står på dette? Er det noe av kritikken her du ikke stiller deg bak?

– Tenkte bare at vi er med på nok, avslutter Hansen.

Powered by Labrador CMS