ny stilling

Røttingen går fra Forskningsrådet

John Arne Røttingen har sagt opp stillingen sin i Forskningsrådet og blir global helseambassadør i Utenriksdepartementet.

John-Arne Røttingen, administrerende direktør i Forskningsrådet, skifter jobb før jul. Han er ansatt i Utenriksdepartementet og skal særlig jobbe med å bekjempe covid-19.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Administrerende direktør i Norges forskningsråd, John-Arne Røttingen, er utnevnt til global helseambassadør i Utenriksdepartementet. Dette kommer frem i en pressemelding fra Forskningsrådet.

Røttingen vil få hovedansvaret for å følge opp den samlede norske globale helseinnsatsen, og vil arbeide tett med utenriksministeren, utviklingsministeren og departementets ledelse.

Leder koronastudie

Fakta

John-Arne Røttingen (51)

  • Født: 27. mars 1969 (51 år)
  • Frå: Bø i Telemark
  • Stilling: Administrerande direktør for Noregs Forskingsråd og professor II ved Harvard T.H. Chan School of Public Health
  • Aktuell med: Leier den globale styringsgruppa for Verdas helseorganisasjon sin internasjonale studie som skal teste lovande behandlingar mot Covid-19.
  • Utdanning: Dr. med. frå Universitetet i Oslo, MSc frå Oxford University og MPA frå Harvard University

Røttingen har sagt opp stillingen sin i Forskningsrådet, og begynner i ny jobb 1. desember.

Røttingen er professor i medisin og epidemiolog. Han skal lede en stor, internasjonal studie som skal teste ut medisiner mot koronaviruset SARS-CoV-2. Tidligere har han vært direktør for smittevern, miljø og helse i Folkehelseinstituttet, og ledet også arbeidet med en ny global koalisjon for utvikling av vaksiner som kan forebygge epidemier og pandemier, Cepi.

— Jeg har fortsatt deler av min faglige aktivitet på siden av arbeidet som leder for Forskningsrådet, har Røttingen tidligere sagt til Khrono.

– Jeg hadde planlagt å bli i Forskningsrådet i mange år fremover, men når behovet for en sterkere global innsats på helseområdet blir så prekært, ønsker jeg å stille opp, sier Røttingen i pressemeldingen.

— Jeg har dedikert mye av min karriere til helse i bredere forstand. Bedre helse handler like mye om samfunn som legevitenskap, og det er dette tverrfaglige perspektivet og det internasjonale samarbeidet som må til for å løse de største utfordringene.

Bekjempe covid-19

— Arbeidet for global helse og utvikling av vaksiner er en av regjeringens hovedprioriteringer, og situasjonen med koronapandemien har bekreftet viktigheten av dette. Når vi nå ansetter John-Arne Røttingen som spesialrådgiver for helse, styrker vi denne innsatsen og posisjonen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide i en pressemelding fra Utenriksdepartementet.

Røttingen skal blant annet følge opp Norges samlede globale helseinnsats og norsk deltakelse i det internasjonale arbeidet med å bekjempe covid-19.

— Samtidig som Norge er sterkt engasjert i arbeidet med å utvikle en vaksine mot covid-19, vil vi fortsette arbeidet for en rettferdig fordeling globalt, uavhengig av betalingsevne. Pandemien er et globalt problem som rammer sårbare grupper særlig hardt. Derfor må løsningen også være global og nå fram til alle, sier utviklingsminister Dag-Inge Ulstein i samme pressemelding.

Prosess for å finne ny leder

– Styret beklager John-Arnes oppsigelse, samtidig som vi forstår behovet for å ha den beste ledelse vi kan ha i landets globale helseinnsats, sier Hilde Tonne, som er styreleder i Forskningsrådet, i pressemeldingen.

— Koronapandemien har ikke minst vist at sanntidsforskning og godt koordinerte forsknings- og innovasjonsinvesteringer kan hjelpe samfunnet både nasjonalt og internasjonalt til å løse store utfordringer, sier Tonne.

Hun sier at styret akkurat har lansert en ny strategi for Forskningsrådet som vil bidra til omstilling av Norge, og basert på denne vil det umiddelbart bli satt i gang en prosess for å rekruttere ny administrerende direktør.

Når Røttingen slutter 1. desember, har han sittet knappe fire år i lederstolen.

Powered by Labrador CMS