Leder av Studentorganisasjonen i Agder, Benedicte Nordlie, har et enstemmig studentparlament bak seg. Foto: UiA
Leder av Studentorganisasjonen i Agder, Benedicte Nordlie, har et enstemmig studentparlament bak seg. Foto: UiA

Sier nei til leie av lokaler eid av religiøse organisasjoner

Utleie. Studentorganisasjonen i Agder ber universitetet slutte å leie lokaler som eies av menigheter eller religiøse organisasjoner.

Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Debatten om leie av lokaler har rast på Sørlandet den siste tiden. Mer presist: Universitetet i Agders (UiA) praksis med å leie lokaler av religiøse organisasjoner.

I oktober snakket Fædrelandsvennen med flere studenter som reagerte på at UiA leide forelesningssal i det Filadelfia-eide Q42. Storsalen har blant annet vært benyttet til tre store samlinger for 8-900 studenter og ansatte. For dette betalte universitetet 228.000 kroner i leie, ifølge avisen.

Fakta

Q42

Kvartal 42, eller Q42 som det blir kalt, huser lokalene til Filadelfia Kristiansand og Kristiansand Kongressenter. I tillegg er det også 69 selveierleiligheter.

Pinsemenigheten Filadelfia Kristiansand, samt de private selskapene BRG og HSH Entreprenør, er også eier. I tillegg er Filadelfia en av leietakerne i bygget.

Når det er arrangementer i bygget er det selskapet Kristiansand Kongressenter som leier ut.

Kilde: Filadelfia Kristiansand/Fædrelandsvennen

Studentene reagerte særlig på at universitetet la obligatorisk undervisning til et lokale der ikke alle studenter nødvendigvis føler seg velkommen.

UiA mente lokalet var livssynsnøytralt da det verken hadde kors eller andre religiøse symboler på veggene, ifølge Fædrelandsvennen.

— UiA må ta ansvar

I onsdagens møte i studentparlamentet ved UiA bestemte studentpolitikerne å ta et tydelig standpunkt overfor universitetet. En enstemmig forsamling mente at lokaler som eies av menigheter, ikke bør benyttes til obligatoriske forelesninger eller andre arrangementer for studentene, skriver Fædrelandsvennen.

— Vi mener UiA må ta ansvaret for at alle studenter føler seg velkommen. De må være mer bevisst på hvem man leier lokaler av og hvilke lokaler man bruker. UiA må slutte å leie hos organisasjoner som ikke ønsker visse type mennesker, sier leder av Studentorganisasjonen i Agder (STA), Benedicte Nordlie, til Khrono.

Basert på prøvevoteringen under møtet ble det bestemt at STA i januar skal utarbeide en resolusjon, der de vil be universitetet ta hensyn til at ikke alle studenter føler seg bekvem med å ha forelesning i lokaler de ikke oppfatter som livssynsnøytrale.

De må være mer bevisst på hvem man leier lokaler av og hvilke lokaler man bruker

Benedicte Nordlie

Flere er kritiske

Etter flere medieoppslag i sørlandspressen har STA-ledelsen fått flere tilbakemeldinger fra studenter som er kritiske til at de bruker tid på denne diskusjonen. Til Fædrelandsvennen forsvarer Nordlie tidsbruken med at de ønsker at alle 13.000 studentene skal sikres det som for dem oppleves som et godt læringsmiljø.

Daglig leder i kongressenteret i Q42, Billy Øksendal, sier til Fædrelandsvennen at studentene har ytringsfrihet, men han tror ikke et flertall av studentene opplever det som et problem at universitetet leier lokaler i Q42.

— Kongressenteret er et selvstendig selskap, som også menigheten leier av. Men det er jo riktig at det igjen er Filadelfia som eier kongressenter-selskapet, sier Øksendal til avisen.

Han mener det ville være vanskelig for universitetet dersom de skulle være enige med alt som alle eiere av kongressentre og hoteller står for.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS