bibliotek

Sier opp jobben ved OsloMet i protest

Biliotekdirektør Lars Egeland har sagt opp jobben i protest mot at OsloMets biblioteker ikke samles.

Lars Egeland varslet mandag ledelsen ved OsloMet at han sier opp jobbern som biblioteksdirektør ved OsloMet.
Publisert Oppdatert

— Jeg gjør det fordi jeg rett og slett har litt stolthet igjen. Jeg mener ledelsen har tatt en dårlig beslutning uten at det har vært noen diskusjon om det. Ingen har gått ut på forhånd og sagt at vi skal skrinlegge prosjektet, sier Lars Egeland, nå avtroppende bibliotekdirektør ved OsloMet, til Khrono.

OsloMet har i dag tre biblioteker der det i lang tid har vært jobbet med et prosjekt om å samlokalisere alt til ett i Pilestredet 52. Før sommerferien besluttet rektor Christen Krogh at det ikke blir noe av samlokaliseringen etter et møte i ledelsesgruppen ved universitet.

Mandag kveld la Egeland ut et innlegg på Facebook der han fortalte at han hadde sagt ifra til både rektor og de ansatte ved universitetsbiblioteket at han sier opp stillingen sin, som protest mot avgjørelsen om å skrinlegge prosjektet om samlokalisering.

Han har også skrevet et debattinnlegg i Khrono der OsloMet ved rektor Christen Krogh får sterk kritikk.

— Avgjørelsen kom overraskende

Christen Krogh understreker overfor Khrono at han er lei seg for beslutningen til Egeland.

— Bibliotekprosjektet har gått over lang tid der vi har gjort mange utredninger og har fått gode grunnlag for hva ville kostet. Det kom til slutt et punkt der vi måtte ta en beslutning for om vi skulle gå videre med det, forklarer han.

I møtet i ledelsesgruppen var Egeland innom for å fortelle om prosjektet.

Rektor ved Oslo Met, Christen Krogh.

— Jeg var innom i ti minutter og fikk et par spørsmål, så ble vi bedt om å gå for at de skulle diskutere seg ferdig. Da var innstillingen fra direktør at prosjektet var innenfor prosjektrammene, så da jeg en uke etterpå fikk en telefon om at prosjektet var skrinlagt, kom det helt overraskende på oss, forteller Egeland, som kaller prosessen udemokratisk.

— Det har vært en helt ordinær prosess med bred deltakelse. Både tidligere og før vi tok avgjørelsen i ledergruppen fikk vi presentert mange ganger hele prosjektet i sin bredde, svarer Krogh.

Avgjørelsen begrunner han videre med at det ville ført til store interne endringer i bygget.

— Det ville blitt svært kostnadskrevende. Vi måtte også betalt for det over ordinær drift, med andre ord ville det gått utover andre deler vår virksomhet, sier rektoren.

Fortvilet situasjon

Egeland beskriver livet ved biblioteket ved OsloMet som fortvilende.

— Det er litt umulig situasjon. Vi har for eksempel fått spørsmål av forskere om å satse på forskningsstøtte, men det er vanskelig å tenke seg hvordan det skal gå seg til når man samtidig må drifte biblioteket. Jeg mener dette prosjektet ville blitt billigere over tid. Nå har vi heller kastet masse penger ut vinduet på planlegging.

OsloMet-rektoren påpeker at de ønsker å styrke biblioteket.

— I et allmøte med de ansatte har jeg sagt at det ikke skal være noe tvil om at vi må gi biblioteket fornuftige økonomiske rammer. Biblioteket er en svært viktig del av OsloMet. Det ser vi nå i disse dager også med mange tusen nye studenter som kommer til campus og biblioteket for første gang. De vil møte mange flinke bibliotekarer, sier han.

Krogh har naturligvis fått med seg Egelands kritikk på Facebook.

— Jeg skjønner at Lars er lei seg og skuffet over avgjørelsen. Det er kjempetrist at han velger å slutte. Gjennom de siste 15 årene har han bygget opp biblioteket til det vi har i dag, sier han.

Powered by Labrador CMS