Sintef varsler permitteringer

Flere ansatte i Sintef Manufacturing AS vil bli permittert.

Konsernsjef i SINTEF, Alexandra Bech Gjørv, opplever at koronaviruset påvirker driften til forskningsinstituttet.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utbruddet av koronaviruset treffer alle deler av det norske samfunnet hardt, og forskningsinstituttene er intet unntak. Tidligere denne uken ble det kjent at Norce har sendt ut varsel om en mulig permittering av 40 ansatte.

Nå varsler også Sintef at permitteringer er på trappene.

Det skriver Forskerforum.

Fakta

Sintef

Sintef er organisert som et konsern med seks forskningsinstitutter. I tillegg kommer SINTEF Holding, som forvalter eierskap i oppstartbedrifter og andre virksomheter.

Sintef er lokalisert i Trondheim (1.300 ansatte) og i Oslo (400 ansatte). Øvrige ansatte er fordelt på kontorer og datterselskaper i Bergen, Tromsø, Ålesund, Raufoss, Mo i Rana, Porsgrunn, Brussel og Hirtshals (Danmark). Sintef har også en forskningsstasjon på Svalbard.

Kilde: Sintef.no

Strategi- og kommunikasjonsdirektør, Vincent Fleischer, skriver i en e-post til Forskerforum at det denne uken og neste uke vil gå ut varsel om permittering til flere ansatte i Sintef Manufacturing AS.

— Sintef har et sterkt ønske om å opprettholde aktivitet og bidrag til samfunnet i så stor grad som mulig. Men når inntektene faller bort, er vi samtidig nødt til å gjennomføre kostnadsreduksjoner, og det er neppe mulig å unngå at det blir noen permitteringer, skriver han.

Han ønsker ikke på nåværende tidspunkt å opplyse om antall ansatte som vil bli permittert.

Følger situasjonen tett

En av de største fagforeningene for ansatte i Sintef, er Tekna. President i Tekna, Lise Lyngsnes Randeberg, forteller at de har brukt mye tid på krisehåndtering for å ivareta sine medlemmer og tillitsvalgte i instituttsektoren etter utbruddet av koronaviruset.

— Det jeg kan si på generell basis, er at vi følger situasjonen tett. Vi er særlig opptatt av om det blir gitt to dager eller to ukers permitteringsvarsel. Vi opplever at det er mange flere som ønsker å bruke to dagers varsel, selv om vi mener det ikke er grunnlag for det.

Randeberg opplever at koronakrisen treffer bredere og flere bransjer enn oljekrisen i 2016, som var tøff for mange av Teknas medlemmer. Nå er hun opptatt av at regjeringen må bruke krisepakkene til å få til store løft.

— Kanskje dette er tiden for å investere stort i karbonfangst. Vi har også et enormt vedlikeholdsetterslep i vann- og avløp rundt om i kommune-Norge. Vi ønsker å se at det blir satser på denne typen ting, for å skape aktivitet i det private næringslivet.

Fakta

Sintef Manufacturing

Sintef Manufacturing er et kompetansesenter for vareproduksjon.

De har cirka 90 ansatte og er lokalisert med hovedkontor på Raufoss, med avdelinger i Trondheim, Ålesund, Stavanger og Kongsvinger.

Krisepakke på 250 mill.

Fredag ble regjeringens andre krisepakke lansert. Her foreslår regjeringen en tiltakspakke som omfatter også en styrking av bevilgningen til næringsrettet forskning på 250 millioner kroner som skal bidra til at forsknings- og innovasjonsaktiviteten i bedriftene opprettholdes gjennom krisen.

Mente grunnfinansieringen bør øke

Da Khrono snakket med Fleischer tidligere denne uka fortalte han at Sintef hadde sett de første tegnene til at noen av deres samarbeidsbedrifter har begynt å glippe.

Sintef har en grunnfinansierning på åtte prosent, mens instituttet konkurrerer om 92 prosent av inntektene. Mer enn 70 prosent av disse inntektene får de gjennom prosjektsamarbeid med næringslivet.

Vincent Fleischer er strategi- og kommunikasjonsdirektør i SINTEF.

Han tok da til orde for at grunnfinansieringen bør øke.

— Våre søsterinstitutt i andre europeiske land har ofte mellom 20-50 prosent i grunnfinansiering og har derfor en langt bedre buffer i slike situasjoner. Om man nå øker grunnfinansieringen til instituttene, så har man en sektor som kan arbeide knallhardt for at næringslivet kan utvikles, at teknologiutviklingen kan gå sin gang og at det er flere spennende prosjekt på gang når bedriftene skal reise seg igjen, sa Fleischer.

(Saken er oppdatert kl. 16.15 med kommentar fra Tekna.)

Powered by Labrador CMS