Jørgen Vik (Ap), ordfører for den nye storkommunen Lillestrøm. Foto: Ap

Sjokkmelding for ordfører: Krever at rektor Rice snur

Flytting. Ordfører for den nye storkommunen Lillestrøm, Jørgen Vik (Ap), er sjokkert over meldingen om at rektor på OsloMet ønsker å samle all virksomhet i Oslo og flytte fra hans region.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Oppdatert med kommentar fra ordfører i Rælingen)

Jørgen Vik (Ap) er ordfører for nye Lillestrøm kommune, og dermed hjemkommunen til campus Kjeller ved universitetet OsloMet.

Onsdag ettermiddag kom nyheten om at Curt Rice i stedet for å undertegne en mangeårige avtale om fortsatt leie av lokaler på Kjeller på Romerike nord for Oslo, vil flytte alle studietilbudene og samlokalisere hele universitetet i Oslo sentrum.

Svært skuffet ordfører

Vik er svært skuffet over utspillet fra rektor ved OsloMet, Curt Rice, når han nå sier han vil flytte OsloMets campus på Kjeller til Oslo sentrum.

— Dette er dårlige nyheter for både OsloMet, Lillestrøm kommune og hele Viken, sier Vik.

Fakta

Fra fusjon til mulig samlokalisering

I 2011 fusjonerte Høgskolen i Akershus (HiAk) med campus på Kjeller med Høgskolen i Oslo (HiO) med campus i Pilestredet.

Samarbeidet mellom de to campusene og lokaliseringen på Kjeller har vært gjenstand for mange utredninger og behandling i styret i perioden 2014 til 2019.

Ett av forslagene som har skapt mye debatt er at man ville flytte aktivitetene på Kjeller til Lillestrøm sentrum.

I oktober 2018 vedtok styret ved OsloMet å bli på Kjeller, i stedet for å gå inn for flytting til et nybygg i Lillestrøm sentrum. En leieavtale med Hemfosa ble forhandlet frem og styret ved OsloMet vedtok deretter i mars 2019 å be administrasjonen ferdigforhandle en leieavtale og sende avtalen til Kunnskapsdepartementet (KD) for å få den godkjent.

Han fortsetter:

— Det er et voldsomt potensial for synergier mellom OsloMet på Kjeller og instituttmiljøene som ligger vegg i vegg. Denne muligheten bør utnyttes langt bedre. Alt annet vil være sløsing med faglige og menneskelige ressurser,

— Flere aspekter er borte

Lillestrøm-ordføreren mener rektor Rice overser viktige ting i sin konklusjon.

— Jeg mener det er flere aspekter Curt Rice ikke kan ha tatt med i betraktningen sin. Det er billigere å leie lokaler hvor som helst i Lillestrøm enn i Oslo sentrum, sier Vik og avslutter:

— Jeg mener Curt Rice bør snu på det og flytte mer aktivitet hit til oss, ikke mindre. Det vil både fagmiljøene og økonomien tjene godt på.

Curt Rice vil ha innspill

I et brev til fakultetsstyrer, sentre og studentparlamentet ber rektor Curt Rice om deres vurdering av om OsloMet skal inngå en forlenget leieavtale på Kjeller frem til 2043 eller satse på samlokalisering i Pilestredet. Saken vil også drøftes med tillitsvalgte og med hovedverneombudet, opplyser Rice.

— Slik det ser ut nå mener jeg at samlokalisering i Pilestredet vil gi OsloMet de beste mulighetene for virksomhet i framtiden. Jeg heller derfor i retning av å ikke inngå ny leiekontrakt på Kjeller. Det er imidlertid viktig for meg å få organisasjonens vurdering av dette, før jeg kan fremme en sak for universitetsstyret, sier Rice.

Planen er å legge saken fram for universitetsstyret for vedtak 12. mars.

Dagens leiekontrakt på Kjeller går fram til august 2023 med en årlig leie på 52 millioner kroner. Den nye, fremforhandlede avtalen med Hemfosa, som nå er godkjent av Kunnskapsdepartementet, gir et husleiekutt på 20 millioner per år.

Les alle Khrono sine saker om kjeller-saken her

Parat: Ønsker fortsatt satsing på Kjeller

Liv Ingunn Bråten er hovedtillitsvalgt for Parat og har arbeidssted på Kjeller. Bråten forteller at det nye utspillet om at rektor vil flytte campus Kjellers ansatte og studenter og studietilbud til Oslo kom som en overraskelse på mange av Parats medlemmer. Ikke minst fordi de sist uke ble kjent med at den fremforhandlede leieavtalen var godkjent av departementet.

— At OsloMet ikke skal ha en campus på Romerike og ei heller i Viken var vel ikke noen så for seg da Høgskolen i Akershus og Høgskolen i Oslo fusjonerte. Vi har i ettermiddag hatt et kort informasjonsmøte med medlemmene våre på Kjeller, og den entydige tilbakemeldingen er at de ønsker en videre satsing på Campus Kjeller, forteller Bråten.

Les mer av Curt Rice sin begrunnelse og flere uttalelser fra Parat og instituttledere her

Også Rælingen-ordfører reagerer

Ståle Grøtte (Ap), ordfører i Rælingen skriver på sin torsdag at et forsatt universitet på Kjeller er viktig for Romerike, for utviklingen av kompetanse og arbeidsplasser i regionen vår.

— 200 ansatte som har sin hovedarbeidsplass på Kjeller og 3.000 registrerte studenter må ikke forsvinne fra regionen vår!Universitetsmiljøet er en sentral del av Lillestrøm som regionssenteret på Romerike. Det gir muligheter til ungdommene våre som kan velge videre utdannelse i sitt nærområde, skriver Grøtte.

Han legger til:

— Det er en sentral brikke i utviklingen av Romerike som et attraktivt sted å bo og jobbe. Jeg håper alle med politiske og faglige kontakter fra Romerike bruker de klokt og aktivt for å sikre at vi har et universitet på Kjeller også i fremtiden. Jeg skal gjøre det jeg kan for å bidra.

(Saken er oppdatert med kommentar fra ordfører i Rælingen, kl. 15.30 16. januar 2020.)

Powered by Labrador CMS