likestilling

Skeive Studenter ber UiB kutte religiøse lokaler

Universitetet i Bergen har forelesninger i lokaler eid av Norsk Luthersk Misjonssamband. Det bør de ikke ha, mener Skeive Studenter.

Salem konferansesenter ligger midt i Bergen sentrum, og har plass til mange. Men Skeive Studenter Bergen, her representert ved nestleder Niko Grimm, mener det er problematisk at UiB benytter lokalene, på grunn av menighetens syn på homofili.

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Universitetet i Bergen leier denne høsten lokaler i Bergen sentrum for å kunne tilby fysisk undervisning. Et av lokalene UiB leier, er Salem Konferansesenter. Det er eid av Salem eiendom, og holder til på samme adresse som Salem misjonskirke. Både Salem eiendom og Salem misjonskirke knyttes til Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM).

At det skal være forelesning i disse lokalene, reagerer foreningen Skeive Studenter på.

— Det er mange religiøse miljø som har litt uheldige meninger om skeive, sier nestleder i Skeive Studenter Bergen, Niko Grimm.

— Salem har lov til å ha de meningene de har. Men vi er redd for at både skeive studenter og skeive ansatte ikke føler seg komfortable med å ha forelesninger der.

Ville ikke møtt

Saken ble nemnt i universitetsstyremøtet denne uken, der studentrepresentant Gard Skulstad Johanson tok til orde for at man i fremtiden bør se etter andre lokaler enn Salem.

— Menigheten i Salem tar blant annet til orde for konverteringsterapi, sa Johanson.

Grimm sier at Skeive Studenter er redd for at studenter ikke kommer til å møte til undervisning, og at ansatte kommer til å bli sykmeldt fordi de ikke ønsker å være i lokalet.

— Selv har jeg nå studert i fire år ved UiB, og føler at jeg er trygg der. Men dersom jeg var førsteårsstudent hadde jeg ikke møtt i Salem, sier Grimm.

Mellom

Viserektor for utdanning, Oddrun Samdal, sier til Khrono at innspill som Skeive Studenter kommer med, er noe UiB tar på alvor.

— Utgangspunktet vårt er at vi ønsker å tilby fysisk undervisning. Salem er et godt og egnet lokale. Det å finne store og gode lokaler i sentrum er ikke så lett, sier Samdal.

Salem konferansesenter har flere konferanserom. Det største har, utenom koronatid, plass til opp til 650 mennesker.

— Er det ikke denne høsten snakk om enten fysisk undervisning i Salem eller så digital undervisning, Grimm?

— Det er bra med så mye fysisk undervisning som mulig. Men det er UiB sin jobb å finne egnede lokaler. Mange skeive har opplevd trakassering i religiøse miljø, sier nestlederen.

Samdal sier at UiB ikke, så langt hun er kjent med, har fått reaksjoner fra ansatte på at lokalene i Salem er i bruk.

— Mange bygg blir brukt på ulike vis. Men det som er viktig er at det er UiB sin virksomhet som går for seg når vi leier lokale.

Del av konservativ organisasjon

Vinteren 2019 skrev Khrono om møtet på NLA Høgskolen i Bergen, der konverteringsterapi var tema. Arrangør var blant andre organisasjonen Til Helhet.

Denne organisasjonen er NLM en del av, og leder for informasjonsavdelingen i NML, Espen Ottosen, skriver på egne nettsider at «vi er skeptiske til homoterapi hvis dette forstås som en behandlingsform som kan gjøre homofile mennesker til heterofile mennesker. Dernest vet vi at mange kristne har fortalt om små og større endringer i sin seksualitet, så vi vil ikke påstå at en seksuell orientering er uforanderlig i alle situasjoner».

Ottosen skriver også seksuallivets plass er i ekteskapet mellom mann og kvinne.

Reaksjoner flere steder

Studentene i Bergen er ikke de første som reagerer på undervisning i religiøse lokaler.

I fjor reagerte studenter ved Universitetet i Agder (UiA) på at UiA leide lokaler hos filadelfiakirken. Filadelfia er en del av pinsemenigheten, som ikke aksepterer homofili.

— Vi mener UiA må ta ansvaret for at alle studenter føler seg velkommen. De må være mer bevisst på hvem man leier lokaler av og hvilke lokaler man bruker. UiA må slutte å leie hos organisasjoner som ikke ønsker visse type mennesker, sa leder av Studentorganisasjonen i Agder (STA), Benedicte Nordlie, til Khrono.

Det ble også bråk da Universitetet i Sørøst-Norge hadde sin store åpningsfest hos Brunstad Church. Førsteamanuensis Heidi Biseth oppfordret den gang til å boikotte festen, og sa at som universitet har man et samfunnsansvar om å si i fra og stå opp mot verdier og handlinger i samfunnet man mener er feil.

Powered by Labrador CMS