Høyesterett

Skoghøy søker avskjed fra sitt embete i Høyesterett

Tilsynsutvalget for dommere avgjør torsdag om de skal behandle saken mot høysterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy selv om han er innvilget avskjed.

Det blåser på toppene: Jens Edvin A. Skoghøy har hatt studiepermisjon, men kommer nå ikke tilbake som høyesterettsdommer.
Publisert Oppdatert

Høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy fratrer med virkning fra 1. juli. Fram til da har han studiepermisjon, heter det i en pressemelding fra Høyesterett, gjengitt først i NRK og VG.

Avtalen innebærer utbetaling av et engangsbeløp på 3,6 millioner kroner før skatt, i tillegg til dekning av utgifter i forbindelse med avtaleprosessen.

Både Høyesterett og Skoghøy sier at avtalen som er inngått er den riktige løsningen.

— Dette er spesielt, og det viser at de spørsmålene vi har stilt tidligere om betydningen av dommeres uavhengighet var relevante. Det er merkelig at det utbetales penger. Det er ikke vanlig, sier jurist Katrine Holter i en kommentar til Khrono.

Juristen ved Politihøgskolen var en av dem som reagerte kraftig på at varslingssaken ble brakt inn for tilsynsutvalget av høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie.

Ble klaget inn for tilsynsutvalg

Skoghøy var professor ved UiT Norges arktiske universitet før han ble høyesterettsdommer.

Tilsynsutvalget for dommere skal torsdag denne uka ta stilling til om de skal behandle saken mot Skoghøy eller ikke.

Det var høyesterettsjustitiarius Toril Marie Øie som rett før jul klaget høyesterettsdommer Jens Edvin A. Skoghøy inn til Tilsynsutvalget for dommere. Hun ønsket en vurdering av om Skoghøy hadde brutt det etiske regelverket.

«Den umiddelbare bakgrunnen er hans opptreden og uttalelser den senere tid, men jeg nevner også en varslingssak ved Universitetet i Tromsø fra 2020», skrev Øie.

Skoghøy hadde på forhånd gått ut i media med anklager om at hans ektefelle hadde forgiftet ham, noe hun avviste på det sterkeste.

Droppet å behandle varsel

Varslingssaken Øie trakk inn, handlet om et varsel som ble sendt inn av en jusstudent i 2020 da Skoghøy var professor ved Universitetet i Tromsø. Jusstudenten hadde blitt med professoren hjem, ble tilbudt alkohol og overnattet. Videre hevdet hun at det skjedde en seksuell handling, noe Skoghøy har benektet.

At justitiarius Øie ba tilsynsutvalget om også å vurdere dette varselet, fikk jurister til å reagere. De mente det var dommergjerningen uvedkommende.

Det endte med at Tilsynsutvalget for dommere bestemte seg for å droppe å behandle varslingssaken. Dette var også i tråd med hva Skoghøy ønsket.

Fremdeles studiepermisjon

Børge Haugseth i sekretariat til Tilsynsutvalget for dommere opplyste til Khrono før helga at utvalget hadde bestemt seg for å realitetsbehandle saken om Skoghøy. Det skulle skje på utvalgets møte 20. og 21. april. Men dette var før det ble kjent at Skoghøy søker avskjed.

Skoghøy har vært høyesterettsdommer i to perioder, den siste var fra 2020.

– Jens Edvin A. Skoghøy har gjennom disse årene lagt ned et betydningsfullt arbeid for Høyesterett og for norsk rettsliv. Det står stor respekt av hans virke både som dommer og rettsteoretiker, sier justitiarius Toril Marie Øie i en pressemelding.

Artikkelen er oppdatert kl. 17.00 med en kommentar fra Katrine Holter. Ny oppdatering 20.april kl. 09:00. Rettet misforståesle om at tilsynsutvalget har avgjort at de skal behandle saken likevel. Dette stemmer ikke. Dette blir avklart seinere denne dagen.

Powered by Labrador CMS