fagskoler

Skrev dikt til statsråden da Stortinget vedtok fagskole­reform. — Knallbra!

Stor jubel blant fagskolenes støttespillere da Stortinget vedtok fagskolemeldinga. Leder Arvid Ellingsen i Nasjonalt fagskoleråd skrev til og med et hyllingsdikt til Sigrun Aasland.

Portrett av Arvid Ellingsen
Vedtaket vil løfte høyere yrkesfaglig utdanning i generasjoner fremover, sier leder Arvid Ellingsen i Nasjonalt fagskoleråd og LO.
Publisert Sist oppdatert

— Stortinget har nå vedtatt en fagskolereform som vil løfte høyere yrkesfaglig utdanning i generasjoner framover, sier en jublende glad leder Arvid Ellingsen fra Norsk fagskoleråd og LO etter at Stortinget torsdag vedtok reform av fagskolene.

FAKTA

Kontroversielle tema i fagskolemeldinga

  • Stortingsmeldinga Fagfolk for en nye tid ble lagt fram av regjeringa 14. mars. Nå er den vedtatt i Stortinget. 
  • Regjeringa åpner i fagskolemeldinga for at høyere yrkesfaglig utdanning kan tilbys på nivå 6 (bachelornivå) og nivå 7 (masternivå). Dette støtter utdannings- og forskningskomiteen.
  • Diskusjonen fram til nå har i stor grad dreid seg om hvorvidt fagskolene i framtida skal bruke yrkesbachelor eller yrkesmaster når de skal tilby utdanning på tilsvarende nivåer. 
  • Universitets- og høgskolesektoren vil at andre begreper skal brukes. 
  • I fagskolemeldinga foreslås det at begrepsbruken skal gjennomgås for utdanninger i høyere yrkesfaglig utdanning.
  • Komiteen og Stortinget vil at regjeringa innen utgangen av 2026 kommer med forslag til gradstitler.
  • For fagskolesektoren er det et sterkt ønske om å få innført ECTS, som er europeiske studiepoeng. De mener en slik kobling til ECTS vil føre til at norske fagskolestudenter kan studere ved fagskoler i utlandet og motsatt. 
  • I fagskolemeldinga ville regjeringa undersøke og redegjøre for konsekvenser av å eventuelt ta i bruk ECTS, som står for European Credit Transfer and Accumulation System, i høyere yrkesfaglig utdanning. 
  • Nå har Stortinget vedtatt at det skal bli en kobling til ECTS.

Så glad er Ellingsen at han hentet fram sin lyriske åre og skrev et hyllingsdikt til forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (se diktet til slutt i artikkelen).

Stortingsflertallet vedtok innstillinga som utdannings- og forskningskomiteen la fram forrige uke. Det betyr at et enstemmig Storting ønsker en yrkesfaglig søyle på nivå med bachelor (nivå 6) og master (nivå 7). 

Stortingsvedtaket  innebærer blant annet at regjeringen skal legge fram forslag om gradstitler for fagskoler innen utgangen av 2026. Fagskolesektoren, flere partier og LO ønsker at fagskolene skal få bruke gradstitlene  yrkesbachelor og yrkesmaster når de framover kan tilby høyere yrkesfaglig utdanning på disse nivåene. 

Universitets- og høgskolesektoren har protestert og mener at så like grader som de selv bruker, skaper forvirring.

Det er også stortingsflertall for tilkobling til europeiske studiepoeng (ECTS).

— Knallbra fagskolemelding

Ellingsen forteller at det da han begynte å jobbe med fagskolene i 2013, var snakk om å legge dem ned. Nå er antallet fagskolestudenter doblet de siste årene, og dagens vedtak er en satsing på fagskolene framover. 

— Stortinget har nå vedtatt en fagskolereform som vil løfte høyere yrkesfaglig utdanning i generasjoner fremover. For dette er en knallbra fagskolemelding, og vi er svært fornøyd med at Stortingets flertall er tydelig på at fagskoleutdanning skal få uttelling i ECTS-systemet. Vi her også glade for at Stortinget ber regjeringen komme tilbake med forslag til gradsbetegnelser.

LES OGSÅ: Khronos artikler om fagskolemeldingen

— Seier for studentene

Leder Thea Tuset i Organisasjon for fagskolestudenter mener regjeringa leverte en god melding og at Stortinget gjør den enda bedre. 

kan vi virkelig understreke at dette er den største utdanningsreformen på 30 år. En storslagen seier for fagskolestudentene rett og slett, sier Tuset.

Portrett av Thea Tuset
— En seier for oss, sier Thea Tuset, leder av Organisasjon for norske fagskolestudenter.

Dette er et løft, mener hun, som gjør det mulig å skape gode karriereveier for dem som velger yrkesfagene og de praktiske utdanningene. 

— Ikke minst får vi en anerkjennelse som ikke bare står seg her i Norge, men bidrar til synlighet og anerkjennelse internasjonalt også, sier hun om at det vil bli tilkobling til europeiske studiepoeng (ECTS) etter hvert. 

— Anerkjennelse av yrkesveien

HØY, interesseorganisasjonen for offentlige fagskoler mener også at dette er den største og viktigste utdanningsreformen på lang tid. 

— Når den yrkesfaglige søylen nå bygges fullt ut, er det intet mindre enn et historisk gjennomslag og en viktig anerkjennelse av yrkesveien. Endelig kan også fagfolk utdanne seg oppover i systemet, på yrkesfaglige premisser, sier styreleder Ketil Solbakke.

Daglig leder Elin Dahling supplerer:

— Vi setter stor pris på at en samlet komite anerkjenner behovet for nye gradsbetegnelser som passer utdanningsslaget, og at et flertall mener disse begrepene bør være yrkesbachelor for nivå 6 og yrkesmaster for nivå 7, sier Dahling. 

Portrett av Elin Dahling
Daglig leder Elin Dahling i HØY er glad for at flertallet vil at nye grader skal hete yrkesbachelor og yrkesmaster.

— Etterlengtet skritt

Viktige gjennomslag, mener Anja Johansen, som er leder for utdanningspolitikk i Abelia. 

— Dette er bedre enn vi drømte om!

Hun peker på at fagskolene skal fortsette med det viktige samfunnsoppdraget det er å tilby utdanninger av høy kvalitet på det nivået de allerede gjør. Men i tillegg åpner nå altså Stortinget for at de også skal kunne tilby høyere yrkesfaglig utdanning på et nivå tilsvarende bachelor og master i høyere akademisk utdanning. 

— Dette er et etterlengtet og viktig skritt framover for fagskolesektoren, sier Johansen. Det gir mulighet til ytterligere faglig utvikling, og vil kunne gi skoler og studenter den formelle anerkjennelsen de fortjener. Samtidig er dette et uttrykk for at avansert yrkesfaglig kompetanse krever spesialisering, dybde og utvikling. 

— Bedre enn vi drømte om, sier Anja Johansen i Abelia.

Diktet til statsråden

Her er Arvid Ellingsens «Dikt til Sigrun Aasland»:

«Sammen vever vi et fremtidens bånd,
fagskolemeldingens dristige ånd.
Om høyere yrkesfag, stolt og fri,
bygger vi Norges nye energi.

En hymn for hånden, en sang for sinn,
en reise som nettopp har fått sin begynn.
Du løfter oss alle, med kraft og mot,
og gir fagskolen en retning, med følgende setning:
Fagskolen er juvelen i utdanningssystemet.»

Kvinne som snakker og gestikulerer
Sigrun Aasland er nok mer vant til kritikk fra opposisjonen enn å motta hyllingsdikt.
Powered by Labrador CMS