Kommenterer tidsbruk

Skylder på stjålne pc-er og vanskelig­heter for møter i Eikrem-saken

Det er årsaken til at undersøkelsene i Eikrem-saken fortsatt trekker ut i tid, ifølge konstituert dekan Tine Arntzen Hestbek.

Konstituert dekan Tine Arntzen Hestbek ved Fakultet for samfunns- og utdanningsvitenskap ved NTNU forklarer i intern melding hvorfor undersøkelsene i Eikrem-saken har trukket i langdrag.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I starten av juli skulle innhyrede konsulenter søke på 11 spesifikke ord i førsteamanuensis Øyvind Eikrems e-post og data, for å sjekke om han har spredd hatefulle ytringer på nett.

Noen konklusjon i innsynet har enda ikke kommet fra advokatfirmaet Simonsen Vogt Wiig (SVW) som har fått i oppdrag om å sjekke dette ut.

I en intern melding til de ansatte ved Institutt for sosialt arbeid (ISA) ved NTNU, begrunner konstituert dekan Tine Arntzen Hestbek hvorfor undersøkelsene har tatt mye lengre tid enn forutsatt.

Det er det nemlig flere grunner til:

«Blant annet har de tekniske undersøkelsene blitt vanskeliggjort av at vi ikke har hatt tilgang til Øyvind Eikrems to jobb-pcer, som han har fått tildelt av NTNU. For en tid tilbake fikk vi beskjed fra Eikrem om at pc-ene var blitt stjålet. For SVW har det også vist seg vanskelig å få avholdt nødvendige møter både med Eikrem og med enkelte andre personer som antas å ha informasjon i saken», skriver Hestbek i meldingen.

«Vanskelig å angi tidsplan»

Hun skriver videre at NTNU ikke er kjent med hvilken informasjon advokatfirmaet så langt har innhentet og at ledelsen fortsatt venter på deres rapport om eventuelle funn og juridiske vurderinger.

«Dette gjør at det er vanskelig å angi en tidsplan for behandlingen av saken», avslutter hun med i meldingen.

Det at undersøkelsen nå drar ut i tid og medieomtalen av saken er årsakene Hestbek trekker frem for hvorfor hun nå ønsker å orientere internt om status i saken.

Khrono har spurt Hestbek om NTNU-ledelsen mener Eikrem selv har skyld i at undersøkelsene tar så lang tid.

— Jeg har ikke noen kommentarer ut over det som står i den interne meldingen til ansatte ved ISA, skriver Hestbek i en SMS.

I den interne meldingen skriver hun blant annet at NTNU-ledelsen ser på dette som en personalsak og at de ikke kommenterer offentlig hvordan de håndterer slike saker.

Vil klage inn saken nok en gang til Datatilsynet

Khrono har spurt førsteamanunsis Eikrem om det er han som trenerer saken, og om opplysningene om at pc-ene hans er stjålet, stemmer.

Eikrem ønsker ikke å svare på detaljerte spørsmål, men har sendt denne meldingen på e-post til Khrono:

— Med stor undring registrerer jeg at NTNU nå for tredje gang har lagt ut en detaljert melding som omhandler meg på Innsida. De omtaler saken selv paradoksalt nok som «en personalsak». Den informasjonen som NTNU gir ut handler egentlig om at de tydeligvis får et større og større forklaringsproblem, og de vil droppe taushetsbelagte opplysninger både på arbeidsplassen min og i offentligheten for å bygge opinion for sine handlemåter, skriver Eikrem. Han fortsetter:

— Det gir meg intet annet valg enn å enda en gang å klage NTNU inn for Datatilsynet med bakgrunn i disse tre meldingene. Ut over dette har jeg ingen kommentar til alle de påståtte detaljene og at jeg avventer klagebehandling fra Sivilombudsmannen og Datatilsynet i de andre sakene.

Khrono har spurt om konstituert dekan Hestbek har kommentarer til Eikrems utspill, men har foreløpig ikke fått svar.

Reagerer på tidsbruken

I forrige uke reagerte psykolog og tillitsvalgt for Forskerforbundet ved Universitet i Bergen, Helge Holgersen, på at undersøkelsene har trukket ut i tid.

Holgersen minnet om NTNUs plikt til å ivareta Eikrem i saken.

— Hvor vanskelig kan det være å gå gjennom dette datamaterialet? NTNU burde satt en tidsfrist overfor advokatfirmaet. Det bør ikke skapes et inntrykk av at NTNU spekulerer i å bruke lang tid på denne saken, sa Holgersen til Universitetsavisa.

Den gang ønsket ikke konstituert dekan Hestbek å kommentere overfor Universitetsavisa hverken hvorfor undersøkelsen har trukket i langdrag, eller oppfølgingen Eikrem skal ha fått eller ikke.

Nå letter hun på sløret overfor de ansatte om årsakene til at prosessen har trukket ut i tid, og advarer nok en gang mot forhåndsdømming i saken.

«Arbeidsgiver har ikke gjort seg opp noen mening på forhånd om påstandene i Filter nyheter er sanne. Før vi har fått fakta på bordet, vil vi følgelig ikke spekulere i om saken kan føre til noen form for oppfølging», skriver Hestbek i internmeldingen.

Har klaget inn saken

Førsteamanuensis Eikrem har klaget NTNUs håndtering av saken inn til både Sivilombudsmannen og Datatilsynet.

I tillegg har han klaget inn saken som Filter Nyheter skrev i slutten av februar til medienes selvdømmeordning, Pressens faglige utvalg (PFU), blant annet fordi nettstedet hevder at Eikrem skal ha brukt hemmelige Facebook-kontoer til å hisse opp rasistiske nettdebatter.

Powered by Labrador CMS