Koronatiltak

Slik tolker UiO de nye korona­tiltakene: — Strammer inn et knepp eller to

Det blir mer digital undervisning for studenter ved Universitetet i Oslo.

Rektor Svein Stølen sier Universitetet i Oslo må gjøre sitt for at Oslo ikke kommer i samme situasjon som andre europeiske storbyer.
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Vi må være med å sørge for at Oslo ikke kommer i samme situasjon som andre europeiske storbyer. Derfor vil vi aktivt forholde oss til de nye tiltakene fra regjeringen og Oslo kommune, sier rektor ved Universitet i Oslo, Svein Stølen.

Da Khrono ringte Stølen tidligere i uken for å høre hvordan universitetet ville agere i lys av de nye tiltakene, så var beskjeden at de ville bruke tiden frem til tiltakene trer i kraft torsdag til å vurdere saken.

Nå er beslutningen landet.

— Jeg vil understreke at universitetet er åpent, men vi strammer nå inn et knepp eller to, sier Stølen.

Det vil si at:

  • det blir litt mer digital undervisning enn det allerede er per i dag.
  • alle ansatte skal ha hjemmekontor der det er praktisk mulig, nærmeste leder vil kunne vurdere eventuelle unntak for å ivareta undervisning, forskning og drift
  • møter skal i all hovedsak foregå digitalt
  • det blir påbud om munnbind der det ikke er mulig å holde 1 meters avstand

Førsteårsstudentene har prioritet

Fra før av har universitetet i hovedsak lagt om de fleste eksamener til hjemmeeksamener.

— Vi har allerede veldig mye digital undervisning, men nå blir det enda litt mer. Men vi tenker at vi fortsatt skal ha noe fysisk undervisning, da det er viktig både for det faglige og sosiale, sier Stølen.

— Tidligere i høst, under fadderuken, så var du opptatt av å fremheve viktigheten av at studentene fikk møtes på campus. Hva tenker du om det nå som det strammes til med mer digital undervisning?

— Det er klart at det er et argument som gjør at vi er mer opptatt av at vi opprettholder noe fysisk undervisning for førsteårsstudentene. De har prioritet. Utover det må fakultetene selv vurdere, sier Stølen.

Og han er tydelig på at det er fakultetene som nå vil ha ansvar for å følge de nye retningslinjene.

— Vi er opptatt av å ansvarliggjøre enhetene, så hvert enkelt fakultet har ansvar for å ta disse retningslinjene innover seg. Jeg er imponert over våre studenter og ansatte som jeg gjennom hele denne perioden har vært pliktoppfyllende, sier Stølen.

Også de andre utdanningsinstitusjonene har gjort endringer i sin praksis, etter at regjeringen og Oslo kommune kom med nye koronatiltak denne uken.

Digital undervisning, men ikke stengt campus

Flere har bestemt at de vil å gå over til digital undervisning i større grad, men poengterer at campus er åpen.

OsloMet-rektor Curt Rice er blant de som så langt det går vil prøve å unngå å tvinge studentene til å bli sittende på hybelen.

— Dette med psykisk helse var jo også et viktig tema på pressekonferansen. Det er jo nettopp på den bakgrunn vi har gjort det mulig for studentene å sitte på campus å lese og være der, og dette vil vi opprettholde så lenge vi kan, sa Rice til Khrono tirsdag.

Powered by Labrador CMS