semesterstart

Smitteøkning i Bergen: — Ikke for mye alkohol, håper rektor

Mens smittetallene har steget i raskt i Bergen de siste dagene, planlegger UiB for full fysisk undervisning og tradisjonell fadderuke. Kommuneoverlegen håper fadderuken begrenser seg.

Rektor Margareth Hagen ved UiB håper studiestarten kan gjennomføres fysisk som planlagt. — Det er bedre med en organisert fadderuke. Studentene vil finne sammen uansett, sier Hagen.
Publisert Oppdatert

Mens det meldes om 54 smittede i Bergen onsdag, der 34 er i aldersgruppen 20-29 år, planlegger UiB studiestart med full fysisk undervisning fra 16.august.

— Vår plan er å ha fysisk åpning av universitetet 16. august og legger til rette for fysisk undervisning som vanlig, sier rektor Margareth Hagen ved Universitetet i Bergen.

Hun ser med litt bekymring på de siste dagenes smitteutvikling i Bergen der tallene er stigende, særlig i aldersgruppene hvor studentene hører til. Onsdag var det registrert 48 smittede i Bergen et av de høyeste tallene siden starten av juni.

Samtidig legger regjeringen opp til ytterligere oppmykninger med unntak fra én-meters-regelen i neste trinn av gjenåpningsplanen.

— Vi ser at smittetallene har økte den siste tiden. Men forholder oss til de signalene vi får fra myndighetene sentralt og kommunalt. Fase 4 ble utsatt, men vi håper fortsatt vi kan komme dit. Håpet er at et så stort antall som mulig av studentene er godt vaksinerte, sier Hagen.

Trenger fadderuke

Rektoren forklarer at UiB vil starte fysisk undervisning for alle, med bruk av annethvert sete.

— Dette fører fortsatt til økt plassbehov, og vi har lokaler rundt omkring i byen for å få til fysisk undervisning med godt smittevern, sier Hagen.

— Hva med oppstarten på den sosiale fronten?

— Dersom du tenker fadderuke skal vi ha det. Denne generasjonen trenger mer enn noen gang en ordentlig fadderuke. Og det er bedre at den er organisert. Studentene ville finne sammen uansett. Så får vi håpe at det ikke blir for mye alkohol, sier Margareth Hagen.

— Og selve semesteråpningen?

— Den planlegger vi også å ha fysisk. Så får vi se hvordan smittetallene utvikler seg og ikke minst hva smittevernmyndighetene beslutter, sier Margareth Hagen ved UiB.

— Jo mindre fadderukeaktig oppførsel, desto bedre

Fungerende smittevernoverlege Kjell Haug legger opp til et nytt møte med studiestedene og fadderukeansvarlige i neste uke dersom smittesituasjonen i Bergen fortsatt er høy.

— Vi har hatt flere møter med studiestedene og de som er ansvarlige for fadderukene både før og etter ferien. Og opplever at vi har felles forståelse av utfordringene. De rådene vi gav i disse møtene er desto mer aktuelle nå, sier Haug.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Han håper i det lengste at undervisning og sosiale arrangement kan gjennomføres som planlagt.

— Et opplegg med for eksempel annethvert sete i undervisningsrommene høres bra ut. Men det vil også være viktig at det holdes avstand og tas ansvar også utenfor forelesningssalene, sier Kjell Haug.

Han forklarer at situasjonen i Bergen er snudd på hodet i forhold til høsten 2020.

— Da var det studenter som hadde med seg smitten til byen. Nå risikerer de som kommer hit å bli smittet her. Det må vi unngå. Derfor er fadderukene en utfordring, i og med at mye som foregår der ikke er etter boken rent smittevernmessig. Jo mindre fadderukeaktig oppførsel, desto bedre, sier Haug.

Gunnar Yttri, rektor

Holder igjen

Ved Høgskulen på Vestlandet (HVL) er de også i beredskap med tanke på smittesituasjonen i Bergen.

— Høgskulen på Vestlandet er spesiell med fem campus. Vi følger med på de nasjonale signalene som gis, men har ikke planlagt for full fysisk gjenåpning. Det vil skje først når trinn 4 i gjenåpningsplanen blir innført, sier rektor Gunnar Yttri ved HVL.

Han forklarer at det blir en kombinasjon av fysisk og digital undervisning.

— Når det gjelder oppstarten har vi i Bergen fordelt den over tre dager. Fordi det er en stor campus og at vi på den måten har bedre kontroll på smittevern, sier Yttri.

— Dere har altså ikke lagt timeplaner som tilsier fysisk undervisning for alle?

— Før det kommer endelig klarsignal om gjenåpning trinn 4 vil vi forholde oss til et strengere regime. Noe annet ville være gambling, sier Gunnar Yttri.

Geir Mikalsen ved NHH

Strengt regime

Ved Norges Handelshøyskole var det i fjor høst et stort smitteutbrudd ved etter studiestart. I år har de lagt opp til et strengt smittevern, trass gjenåpning.

«Vi la foreløpige planer før ferien. Planene har ulike alternativer og kan tilpasses etter hvordan smittesituasjonen er og hvilke retningslinjer som foreligger fra myndighetene. Vi vil derfor løfte diskusjonen igjen når ledelsen er tilbake fra ferie tidlig i august, og deretter fortløpende vurdere alternativer frem mot semesterstart», skriver kommunikasjonsdirektør Geir Mikalsen i en epost.

Ved NHH skal studentene deles i tre grupper, med separate arrangement for immatrikulering. Undervisningen blir digital i utgangspunktet.

«Vi håper på å kunne åpne for fysisk undervisning også. Dette kan vi tilpasse på kort varsel. Diskusjonen om dette gjenopptar vi når ledelsen er tilbake tidlig i august», skriver Mikalsen.

Fadderukeansvarlig i studentforeningen ved NHH, Christian Arstein opplyser at de prioriterer smittevern og jobber med et opplegg for testing før fadderukearrangementer.

Powered by Labrador CMS