lærerutdanning

Støre vil fjerne kompetansekravet for lærere

Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre har endret mening og vil fjerne kompetansekravet for lærere.

Partileder og statsministerkandidat Jonas Gahr Støre på besøk på Universitetet i Oslo - før pandemien. Gahr Støre varsler at han vil fjerne kompetansekravet for lærere og også fjerne kravet om karakteren fire i matematikk for å kunne begynne på lærerstudiet.
Publisert

Arbeiderpartiet sa ja da de nye kompetansekravene for lærere ble innført, men leder Jonas Gahr Støre har nå endret mening og vil fjerne kravet.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Ved et regjeringsskifte i høst vil Arbeiderpartiet fjerne kravet før jul, skriver VG.

– Vi vil i løpet av de første hundre dagene gå inn for å avlyse denne avskiltingen av lærere utdannet før 2014 som ikke fyller på med påkrevd fagkompetanse innen 2025, sier Støre.

Kompetansekravet innebærer at lærere som skal undervise på barneskolen må ha minst tretti studiepoeng i norsk, matematikk, engelsk, samisk og norsk tegnspråk for å kunne undervise i disse fagene. For ungdomsskolen er kravet 60 studiepoeng.

Vil fjerne firerkrav

Støre sier at han har endrer mening etter å ha sett konsekvensene av kravet. Også karakterkravet kan ryke.

– Ap vil fjerne firer-kravet, og erstatte det med mer tilpassede opptakskrav, sier utdanningspolitisk talsperson Torstein Tvedt Solberg.

Han har også tidligere uttalt at han ønsker å fjerne dette kravet. I vinter presenterte Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet en liste på 16 punkt partiene mener vil kunne bidra til at flere velger å bli lærere. Å fjerne firer-krav i matematikk, og erstatte dette med et krav om snittkarakter, er et av punktene på listen.

— Lærermangel er en varslet krise, sa Solberg til Khrono den gang.

Også KrF har varslet at de ønsker å kvitte seg med firerkravet - men ikke før etter høstens stortingsvalg.

Asheim: Utrolig prioritering

Forskning- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) reagerer på Støres utspill.

– Dette er en helt utrolig prioritering fra Støre. Kompetansekrav er et tiltak som skal sikre alle elever retten til å bli undervist i norsk, matte og engelsk av en lærer som faktisk har studiepoeng i faget, sier Asheim til NTB.

Han mener kompetansekravet er et tiltak som gjør at elevene lærer mer.

En utredning som ble laget i 2017, viste at dersom det også hadde vært krav av karakteren 4 i norsk og engelsk, ville bare en av fire lærerstudenter kommet inn på studiet.

(©NTB)

Powered by Labrador CMS