4-kravet på lærerutdanningen

Tar intensivkurs i matte i håp om å komme inn på høyere utdanning

På Sandnessjøen videregående skole er rundt 20 voksne i gang med et intensivt mattekurs. Målet? Å forbedre karakteren i matematikkfaget fra videregående.

Pernille Breivik (30) har et sterkt ønske om å bli lærer. For å klare det må hun først skaffe seg en 4-er i mattematikkfag fra videregående.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Sandnessjøen har VID vitenskapelige høgskole og Studiesenter RKK Ytre Helgeland tatt initiativ til et intensivt mattekurs som er gratis å delta på.

Det var Helgelendingen som først skrev om Pernille Breivik (30) og de rundt 20 andre lærevillige voksne, som nå har gått i gang med intensivkurset.

4-krav og 3-krav

Lignende ordninger er også iverksatt andre steder i landet, og for ganske nøyaktig ett år siden, skrev Khrono om at Nord universitet tilbyr fremtidige studenter spesiallagde nettbaserte mattekurs, med håp om å gi flere muligheten til å komme inn på lærer- eller sykepleieutdanningen.

Også ved Universitetet i Sørøst-Norge eksisterer det et landsdekkende nettkurs i matematikk for søkere som ønsker å forbedre mattekarakteren.

Felles for ordninger som de ovennevnte er at kommende studenter, som ikke tilfredsstiller 4-kravet i matematikk for lærerstudenter eller 3-kravet i matematikk, er å få flere kvalifiserte søkere til de to studiene.

— Jeg er endelig blitt gammel nok til å finne ut at jeg vil bli lærer, sier Pernille Breivik til Helgelendingen.

Hun forteller videre at hun for tiden arbeider som miljøarbeider på ungdomsskolen, men at hun nå ønsker å ta steget videre til å bli lærer.

Utfordringen var bare at hun ikke hadde god nok karakter fra videregående til å komme inn på lærerstudiet.

— Jeg har tenkt på dette en stund, men det var først da jeg oppdaget matterkurset i januar at alt falt på plass, sier Breivik.

Eksamen 19. mai

Målet hennes er å søke seg på en femåring samlingsbasert lærerutdanning ved Nord universitet allerede til høsten. Hun forteller om et krevende matematikkurs, men legger til at hun er sterk i troen på å komme seg gjennom med forbedret karakter.

— Jeg tror absolutt at jeg kommer meg gjennom dette, sier Breivik.

Eksamensdatoen er satt til 19. mai. Før den tid skal kursdeltakerne gjennom hele pensum som ordinære videregåendeelever går gjennom, men kun med 25 prosent av undervisningen.

Håvard Moe er matematikklærer ved Sandnessjøen videregående skole, og underviser nå en gruppe kommende studenter som må forbedre mattekarakteren sin for å komme inn på høyere utdanning.

Matematikklærer Håvard Moe sier til Helgelendingen at noen av studentene har store hull, og at man dermed ikke kan regne med at samtlige greier å forbedre karakteren sin.

— Man får bare en fjerdedel av undervisningen som en vanlig klasse ville ha fått. I tillegg er man gjerne i jobb, og skal ha tid til å sitte med oppgaver på fritiden, sier Moe.

Vil skrote 4-kravet

To andre deltakere på kurset, Mai-Linn Ottesen (30) og Hilde Vollan (35) har som mål å komme inn på sykepleieutdanningen.

— Det er lenge siden sist vi satt på skolebenken. men vi er motiverte, bedyrer de to overfor Helgelendingen.

Onsdag denne uken kom nyheten om at også Kristelig Folkeparti ønsker å skrote 4-kravet for lærerstudenter etter stortingsvalget i høst.

Fra før av har de andre partiene SV, Arbeiderpartiet og Senterpartiet uttrykt ønske om å gjøre dette. Det har for så vidt også KrF, men i og med at de har vært bundet til regjeringsplattformen, har de ikke gått ut og sagt dette høyt før nå.

Powered by Labrador CMS