Seilbåtstudenten

Student tok et drastisk valg – reduserte boutgiftene til et minimum

Herman Henningsen er midtveis i mastergraden ved Universitetet i Stavanger. Akkurat nå er han også midt mellom sør og nord langs norskekysten.

Herman Henningsen bor i en litt annen type studentbolig enn det de fleste andre studenter gjør.

— Bare vent litt, jeg må sjekke kursen her!

Khrono prater med Herman Henningsen over telefon idet han styrer seilbåten sin inn mot den vesle bygden Rørvik i Trøndelag.

28-åringen startet i Stavanger, og målet er Lofoten. Så skal han føre seilbåten sørover igjen til Stavanger – der han bor – i seilbåten sin, som han kjøpte i fjor.

Ville ikke bo i kollektiv

Da Henningsen etter noen år som ansatt i Forsvaret skulle ta opp igjen studiene i fjor, bestemte han seg nemlig for å ta et drastisk valg: Å flytte inn i en seilbåt.

— Fortell!

— Jeg var blitt 27 år gammel, hadde jobbet noen år, og følte meg egentlig litt ferdig med å bo i kollektiv sammen med andre studenter. Jeg var heller ikke interessert i å betale 15.000 i måneden for å kunne bo alene, så dermed kom jeg på tanken om at jeg kanskje kunne bo i en seilbåt, forteller Henningsen, som i løpet av kort tid bestemte seg for å hoppe i det.

Etter noen år i arbeid hadde han lagt seg opp litt penger, og dermed hadde han råd til å kjøpe seg seilbåt.

— Pengene får jeg igjen når jeg selger båten. De månedlige boutgiftene, inkludert havneavgift, strøm, vann og internett ligger på i underkant av 3000 kroner. Det er med andre ord langt under det de fleste andre studenter betaler, poengterer Henningsen.

Herman Svenningsen om bord i seilbåten.

Tar master

Han har ett år igjen av mastergraden sin i samfunnssikkerhet ved Universitetet i Stavanger (UiS). Før han arbeidet noen år i Forsvaret, fullførte han en bachelorgrad i historie ved NTNU i Trondheim.

Henningsen kommer opprinnelig fra Oslo, men bor nå altså i en seilbåt i Stavanger.

— Jeg hadde faktisk aldri vært i en seilbåt før jeg flyttet inn i denne i fjor sommer. Men jeg har alltid hatt lyst til å lære meg å seile, så jeg angrer ikke et sekund på at jeg har gjort dette, sier 28-åringen, som vil understreke at han ser på det hele som et «stoisk» prosjekt, der han ofrer litt komfort for å få gode opplevelser i retur.

— Det handler om de store linjene i livet, og jeg er sikker på at det jeg opplever i løpet av disse to årene vil stå igjen som noe av det største jeg kommer til å oppleve. Det handler om å vie seg til noe 100 prosent.

— Det er bare sinnssykt kult. Samtidig så er det en balanse. Når høststormen står på som verst og det vugger godt i båten, så kjenner man jo litt på det, kommer det fra seilbåtstudenten.

Vil selge i England

I løpet av den to måneder lange seilturen i sommer får Henningsen besøk av tre-fire ulike grupper med kamerater, eller «matroser» som Henningsen selv kaller dem.

I disse dager er det Magnus Tørudbakken og Snorre Bergersen som bidrar på dekk.

— Nå skal vi inn til Rørvik og bunkre opp før vi seiler videre oppover langs Helgelandskysten, sier Henningsen.

— Hva er planen med båten når du er ferdig med mastergraden?

— Jeg tenker å seile over Nordsjøen til England og prøve å selge båten der. Hvis dagens svake krone og sterke pund holder seg, vil det være det smarteste å gjøre, svarer Henningsen.

Powered by Labrador CMS