Pris

Studentenes fredspris går til METU LGBTI+ Solidarity

Den tyrkiske studentorganisasjonen vinner prisen for sitt arbeid for likestilling, åpenhet og et fargerikt campus for skeive studenter.

Medlemmer av METU LGBTI+ Solidarity Melike Balkan og Özgür Gür vinner Studentenes fredpris..
Medlemmer av METU LGBTI+ Solidarity Melike Balkan og Özgür Gür vinner Studentenes fredpris..
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— METU LGBTI+ Solidarity er ikke en vanlig studentorganisasjon. Vi er mer som en familie som prøver å skape trygge rammer rundt hverandre, sier aktivisten Melike Balkan i en pressemelding.

Organisasjonen METU LGBTI+ Solidarity er den 12. vinneren av Studentenes fredspris, og har sitt utspring ved Middle East Technical University (METU) i Ankara. Siden 2016 har organisasjonen kjempet for LHBTI+-rettigheter.

Fredspriskomiteen skriver i sin begrunnelse at «de mottar prisen for sitt modige, langvarige arbeid for et mangfoldig samfunn og en inkluderende utdanning for alle i et Tyrkia som blir stadig mer undertrykkende for menneskerettighetsaktivister og LHBTI+-personer. Komiteen mener METU LGBTI+ Solidarity gjennom å motta denne prisen kan få økt oppmerksomhet og støtte, og fortsette å inspirere andre med sitt arbeid».

Ifølge pressemeldingen har de en rekke tilbud for å minske ekskludering og diskriminering mot skeive på campus. «Ved å arrangere ukentlige møter for LHBTI+ personer og årlige Pride-parader har Solidarity fått internasjonal oppmerksomhet.»

Fakta

Studentenes fredspris

Studentenes fredspris har siden 1999 blitt tildelt en student eller studentorganisasjon som har gjort en særlig innsats i arbeidet for fred, demokrati og menneskerettigheter.

Prisen deles ut annethvert år under ISFiT, Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim.

Studentenes fredspris blir gitt på vegne av alle studenter i Norge og er et samarbeid mellom SAIH (Studentenes og Akademikernes Internasjonale Hjelpefond), NSO (Norsk studentorganisasjon) og Sekretariatet for Studentenes Fredspris.

Kilde: Studentenes fredspris.

Under press

Medlem av Fredspriskomiteen og Generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, har vært med å velge årets vinner.

— Veldig ofte ser vi at protestbevegelser starter i studentmiljøet. Studenter er ofte med å bryte ned demningen, og inspirerer andre til å bli med ut i gatene, sier han. Studentene løser ut de kreftene som bygger seg opp når autoritære regimer driver med undertrykkelse, overgrep og innskrenkning av demokrati og ytringsfrihet. En anerkjennelse som Studentenes fredspris kan forsterke budskapet til de som får den, men også være beskyttende og motiverende, sier Egenæs.

Organisasjonen er under stadig større press i Tyrkia. Under Pride-feiringen i 2019 ble de møtt med tåregass og plastkuler av de lokale styrkene. I etterkant av feiringen ble det satt i gang en rettssak der 19 demonstranter, 18 studenter og én professor, er siktet for å ha brutt Ankaras lov mot organisering og deltakelse i LHBTI+-arrangementer.

Håper å invitere vinneren til Norge

Koronapandemien gjør det vanskelig å invitere vinneren på besøk til Norge, men Fredpriskomiteen håper på besøk i februar slik at organisasjonen kan møte studenter og beslutningstakere som politikere og organisasjoner.

Det er planlagt en turné som skal gå over hele landet og avsluttes med fredsprisseremonien 14. februar i Olavshallen i Trondheim.

Seremonien holdes i forbindelse med ISFiT, Den internasjonale studentfestivalen i Trondheim.

— Vi tar smittesituasjonen på alvor og følger tett med på råd og retningslinjer fra myndighetene. Planen er å få vinneren til Norge innenfor gjeldende smittevernstiltak, men vi følger situasjonen og vil tilpasse oss deretter, sier Thomas Gjedebo, leder for Studentenes fredspris.

Powered by Labrador CMS