korona

Studenter kan få tilgang til laboratorium fra 27.april

Studenter og stipendiater som skal avslutte sin grad, og trenger tilgang til laboratorium, kan få komme tilbake til universitet og høgskoler 27. april.

Regjeringen myker litt opp, blant annet forsvinner hytteforbudet 20.april. Det kom frem på tirsdagens pressekonferanse.
Regjeringen myker litt opp, blant annet forsvinner hytteforbudet 20.april. Det kom frem på tirsdagens pressekonferanse.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

12.mars kom statsminister Erna Solberg med de strengeste tiltakene i fredstid: Alle utdanningsinstitusjoner, fra barnehage til høgskoler og universitet, stenger. Først varte vedtaket to uker, men det ble deretter forlenget til etter påske. På pressekonferansen tirsdag kom det fram at universitet og høgskoler fremdeles i hovedsak vil være stengt.

Men det er to unntak: Studenter som er i avslutningsfasen av sin grad, og trenger tilgang til laboratorium, vil kunne komme tilbake til utdanningsinstitusjonen 27. april. Det samme gjelder for ansatte i rekrutteringsstillinger som trenger slik tilgang, sa statsminister Erna Solberg på pressekonferansen.

16 000 studenter

Unntaket gjelder utøvende musikk- og kunstfag, media- og designfag, matematisk-naturvitenskapelige og teknologiske fag og helsefag. Det kommer frem i en pressemelding fra Kunnskapsdepartementet.Totalt gjelder det omlag 16 000 studenter, sier forsknings- og høgere utdanningsminister Henrik Asheim til Khrono. I Norge er det totalt omlag 290 000 studenter.

— Jeg vet at mange andre studentgrupper og ansatte ønsker seg tilbake til campus, og at fortsatt stenging gir negative konsekvenser for mange. Derfor må vi fortsette å gjøre løpende vurderinger basert på rådene fra helsemyndighetene. Fortsatt er det slik at alle som kan, skal jobbe hjemme og unngå unødvendig reising. Vi må fortsette å holde fast på det som virker for å slå ned spredningen av viruset, sier Asheim i pressemeldingen.

Kunnskapsminister Guri Melby sa på pressekonferansen at målet er at alle skoleelever i en eller annen grad skal kunne komme tilbake til skolen sin dette halvåret.
Kunnskapsminister Guri Melby sa på pressekonferansen at målet er at alle skoleelever i en eller annen grad skal kunne komme tilbake til skolen sin dette halvåret.

Fortsatt hjemmekontor

Barnehager vil åpne 20.april, og grunnskole fram til 4. klasse mandagen etter.Men ansatte som vil tilbake til ordinære kontor, må vente: De som kan jobbe hjemmefra, bør fortsatt gjøre det, sier statsministeren.

— Vi fortsetter med slå ned-strategien. Tre begrep er viktige: Sammen, kontrollert, over tid, sa Solberg.

Også de som får komme tilbake til utdanningsinstitusjonen for å gjøre nødvendig arbeid, vil måtte gjøre det meste hjemmefra.

— Det som kan gjøres fra hjemmekontor må gjøres fra hjemmekontor. Det er bare det som ikke kan gjøres hjemmefra som kan gjøres på universitet eller høgskoler, sa kunnskapsminister Guri Melby på pressekonferansen.

Statsministeren sa at rådene til regjeringen har vært at man kan åpne samfunnet noe mer enn man nå fortsatt legger opp til:

— Men vi må se på hvordan vi skal få det til i en praktisk verden. For å kunne ha god avstand på skolene, må man kanskje ta i bruk flere klasserom enn vanlig, sa Solberg.

UiO vil åpne noe

Konsekvensene av stengingen har vært tydelig: Studenter er permitterte, det samme er ansatte i både instituttsektoren og studentsamskipnadene.

Allerede før pressekonferansen hadde flere universitet og høgskoler bestemt at all undervisning ut dette semesteret blir digital. Eksamen blir også i all hovedsak digital, og noe kan bli utsatt - til juli eller til høsten.

Powered by Labrador CMS