God sommer med Khrono!

Gard Løken Frøvoll er ny leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus. I ferien gleder han seg til å glemme at klokken eksisterer. Foto: Gard Løken Frøvoll

Studentleder: — Akademia må sikre oppslutning om det liberale demokratiet

Min sommerselfie. Leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, Gard Løken Frøvoll skulle gjerne hatt en tankelesende robot i hverdagen, som holdt styr på ideer og beskjeder.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hva håper du aller mest å slippe unna i ferien, og hvorfor?

— Ulykker. Når folk har det trygt og godt er det lettere å slappe av.

Hva er ditt beste klimatiltak i år?

— Jeg har redusert kjøttforbruket ved å bytte ut flere retter som vanligvis inneholder kjøtt med plantebaserte alternativer. For eksempel kjøttfri taco eller kjøttfri pasta bolognese er veldig godt. Dessuten tar jeg sommerferien hjemme på gården i Sør-Odal, fremfor flyreise til utlandet. I tillegg sykler jeg til jobb.

Hva ville du ha brukt en robot til, hvis du fikk en?

Fakta

Gard Løken Frøvoll

Alder: 25

Fødested: Kongsvinger

Bosted: Oslo

Stilling/studie: Leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus. Har igjen ett år på en mastergrad i samfunnsøkonomi ved Universitetet i Oslo.

— Det ville vært veldig nyttig med en robot som kunne fange opp alle de tankene og ideene som plutselig faller ned i hodet, før de forsvinner igjen. Den kunne laget et notat med ideene, slik at man kunne kommet tilbake til dem når man har tid. Dette gjelder også frister og beskjeder som man helst ikke vil glemme. I praksis en tankelesende referent i hverdagen.

Hvis du kunne valgt karriere helt på nytt, hva ville du ha valgt?

— Mest sannsynlig ville jeg valgt filosofi eller historie. Det er ganske annerledes enn det jeg har studert tidligere, men basert på hva jeg leser på fritiden så ville filosofi eller historie vært gode fag.

Hva er du mest fornøyd med å ha oppnådd siste år?

— Jeg ble veldig fornøyd når vi fikk innvilget en rekordhøy sum til fordeling mellom ulike studentforeninger i Oslo og Akershus fra semesteravgiften. I fjor ble ikke søknaden vår til SiO innvilget i sin helhet, og det var tungt for flere foreninger. I år fikk vi mye mer, så foreningene går en lysere fremtid i møte. Studentforeninger er blant det viktigste vi har for å skape høy trivsel og redusere ensomhet.

Hva skal du la deg underholde av i sommer?

— Det blir nok en tur hjem til familiegården. Jeg ser frem til å gå tur med hundene og samboeren min. I tillegg kommer jeg til å lese noen bøker. Gjerne norske klassiske romaner.

Du får Iselin Nybø på overraskende sommerbesøk. Hva ville du snakket med henne om?

— Hvordan bruke statstilskudd til å restaurere og pusse opp allerede eksisterende studentboligmasse. Man må unngå at samskipnader spekulerer i å utsette nødvendig løpende vedlikehold til dagen de skal helrenovere byggene. Samtidig bør det være mulig å få tilskudd til å restaurere når byggene har blitt gamle, spesielt der dette er et billigere og grønnere alternativ enn å bygge nytt.

Bør vi ha flere eller færre universiteter om 10 år?

— Jeg bryr meg mer om kvalitet enn om antall. Dersom vi trenger å redusere antall universiteter for å heve kvaliteten, syns jeg dette ville vært en god idé.

Hva tenker du er de viktigste debattene i akademia de neste årene?

— Hvordan sikre oppslutningen og forståelsen for det liberale demokratiet som vårt frie samfunn er helt avhengig av. I en tid der klimaendringer og internasjonale forhold har ført til rekordmange på flukt, en ny polarisering i politikken og masseutslettelse av dyr og natur, blir det svært viktig å unngå at folk griper etter de enkleste løsningene, som ofte er autoritære og totalitære. Jeg håper akademia leder an diskusjonen, for dette handler om en dyp forståelse innen mange fagfelt. Eksempler er psykologi, økologi, rettsvitenskap, historie, økonomi, idéhistorie, sosiologi og statsvitenskap.

I hvilken grad er det ytringsmot på norske universiteter og høgskoler?

— Det varierer veldig mellom de ulike akademikerne. Noen er veldig modige, mens andre dessverre ytrer seg langt mindre. Jeg vet ikke om det er mangel på mot eller andre mekanismer som begrenser ytringer, men jeg skulle gjerne sett flere aktive forskere i samfunnsdebatten.

Hva gleder du deg mest til i sommer?

— I ferien gleder jeg meg mest til å glemme at klokken eksisterer. I tillegg blir det utrolig hyggelig å møte igjen de andre i arbeidsutvalget når alle er tilbake fra ferie i slutten av juli.

Powered by Labrador CMS