Storbritannia

Studiegjelden i England har steget med 400 milliarder kroner på ett (!) år

Det er nesten så man må holde seg fast når man kikker nærmere på summene som nevnes i forbindelse med studiegjelden i England.

Den samlede studiegjelden i England er svimlende høy.

I løpet av det siste året har den samlede studiegjelden i England steget fra 206,2 milliarder til 236,6 milliarder pund.

I norske kroner tilsvarer dette en økning fra rundt 2750 til 3150 milliarder.

Det er Times Higher Education (THE) som har kartlagt de siste lånetallene fra engelsk høyere utdanning.

Omtrent to tredjedeler av de 400 milliarder norske kronene kan tilskrives nye studielån, mens den siste tredjedelen kommer fra renter som er lagt til lån som ikke har blitt betalt innen fristen, skriver THE.

Firedobling på ti år

Den samlede studiegjelden i England er nå altså på over 3000 milliarder kroner, noe som tilsvarer i underkant av en sjettedel av det norske oljefondet.

Tall fra Lånekassen i Norge viser at den totale studiegjelden her var cirka 250 milliarder kroner i 2023, noe som tilsvarer 45.000 kroner per innbygger.

I England ligger snittet på rundt 57.000 kroner per innbygger, har Khrono regnet ut.

Tilbake i 2013 var den samlede studiegjelden i England på drøyt 700 milliarder kroner. Gjelden har med andre ord mer enn firedoblet seg på ti år.

Anbefaler revurdering

Tom Allingham er ekspert på studentfinansiering, og uttaler seg svært kritisk til studielån-systemet i England.

— Jeg vil på det sterkeste anbefale den neste regjeringen til å revurdere hele systemet, sier Allingham i en uttalelse til Times Higher Education.

Hvor mye gjeld hver student ender opp med, har økt med ni prosent på bare ett år, og ligger nå på 48.000 pund, eller nærmere 650.000 norske kroner.

Her til lands har en uteksaminert student i gjennomsnitt 430.000 i studiegjeld, viser tall fra Lånekassen.

Powered by Labrador CMS