Vitset om tyske turister

Tar krenket-sak til høyeste hold: — Skadelig for akademia

Petter Frølich (H) frykter krenk­elses­hysteri og ber om avklaring på hvor strengt diskrimi­nerings­loven skal tolkes.

Peter Frølich, stortingsrepresentant for Høyre — og bergenser.
Peter Frølich, stortingsrepresentant for Høyre — og bergenser.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I går kunne Khrono fortelle om professor Svein Larsen som vitset med tyske turister under en forelesning. En tysk student i auditoriet varslet om at vitsen opplevdes som en krenkelse — og fikk en beklagelse fra instituttlederen.

Den beklagelsen burde studenten aldri ha fått, mener stortingsrepresentant fra Høyre, Peter Frølich.

— Helt uavhengig av hvordan diskrimineringsloven skal tolkes, er dette feil behandling av saken fra Universitetet i Bergen sin side, sier Frølich til Khrono.

Ber kulturministeren om svar

Instituttleder Anette Harris begrunnet sin beklagelse til studenten med at hun hadde satt seg inn i lovverket.

— Der står det klart at det er nok at man føler seg krenket, uavhengig av intensjonen som ligger bak, sa hun i går.

Nå har Frølich sendt et spørsmål til kulturminister Abid Raja, øverste ansvarlig for diskrimineringsloven, om hvor strengt loven skal tolkes.

— Jeg vil ha en avklaring på om loven skal forstås så firkantet som UiB tilsynelatende legger opp til. Det kan være greit å få den avklaringen, mener Frølich.

— La oss ikke havne der at vi beklager i øst, vest, sør og nord

Frølich sier at dersom man skal gi etter for studenter som føler seg krenket av vitser i auditoriet, så gir man etter for en kultur man har sett ved amerikanske universiteter.

— Det er bekvemt å love bot og bedring og si at her skal alle trives. Men det som skjer da, er at man gradvis senker takhøyden. Man skaper en kultur der man går rundt på tå hev og er redd for å tråkke noen på føttene. Det er skadelig for samfunn, men særlig skadelig for akademia, sier Frølich.

Politikeren som selv har sittet i auditoriet ved Universitetet i Bergen, sier han har hørt mye rart fra forelesere.

— Vi som har vært gjennom studier har hørt de merkeligste til fra forelesere, men det er en del av undervisningen. Det får man tåle. Er helt uenig hvis rektor mener at dette ikke har med meningsbrytning å gjøre. Dette inngår i pedagogikken. Man får tar sine forelesere med hud og hår, konkluderer Frølich.

Han påpeker at det finnes grenser, men mener at tilfellet Khrono kunne avdekke i går var langt fra den grensen.

— La oss ikke havne der at vi legger oss flate og beklager i øst, vest, sør og nord. Da får vi det krenkelseshysteriet vi ser fra amerikanske universiteter, der undervisere må ha dørene åpne under veiledning for ikke å bli beskyldt for trakassering.

Powered by Labrador CMS