Debatt ● Cordian Riener og Hans Munthe-Kaas

Tiden er inne for Matematikkens hus

Uten et solid matematisk fundament risikerer Norge å svekke sine ambisjoner innen forskning, digitalisering og næringsliv. Likevel forblir nasjonal satsing på matematikk spredt og sårbar. Nå har Trond Mohn tent fakkelen.

Mann i blå jakke og lyse bukser hilser på en annen dresskledd mann mens han overrekker en blomsterbukett.
Filantropisk støtte, som den vi har mottatt fra Trond Mohn-stiftelsen, har vært både visjonær, modig og avgjørende, skriver forfatterne. — Men denne innsatsen kan ikke stå alene. Her hilser forfatterne på Mohn i Tromsø i mai.
Publisert

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Matematikk er vitenskapens språk, teknologiens grunnmur og et avgjørende verktøy for innovasjon. Fra kryptografi og klimamodellering til kunstig intelligens og medisinsk diagnostikk — matematikken er en avgjørende komponent bak gjennombruddene som former vår verden.

En analyse gjennomført i Nederland for rundt ti år siden viste at matematisk vitenskap bidro til nærmere 30 prosent av landets BNP og la grunnlaget for omtrent en fjerdedel av all sysselsetting. Selv om disse tallene ikke uten videre kan overføres til Norge, peker de på en universell sannhet: Matematikk driver produktivitet, innovasjon og økonomisk motstandsdyktighet — langt utover akademia.

Likevel blir matematikken ofte stående i bakgrunnen — undervurdert og, dessverre, underfinansiert.

Den nylige evalueringen av matematikk, IKT og teknologi i Norge (2023—2025), utført på oppdrag fra Norges forskningsråd, tydeliggjør denne ubalansen. Rapporten slår fast at matematikk er en av de intellektuelle bærebjelkene i MIT-fagene (matematikk, IKT og teknologi), og understreker behovet for å styrke den grunnleggende matematiske forskningen. 

Dette handler ikke bare om å utvikle et fagfelt i seg selv, men om å sikre langsiktig innovasjon og fremgang på tvers av hele det vitenskapelige og teknologiske landskapet.

Budskapet er klart: Uten et solid matematisk fundament risikerer Norge å svekke sine ambisjoner innen forskning, digitalisering og næringsliv. Likevel forblir nasjonal satsing på matematikk spredt og sårbar.

Derfor har vi i lengre tid etterlyst en mer helhetlig nasjonal strategi. I flere innlegg har vi argumentert for behovet for et Matematikkens hus — et nasjonalt senter for matematikk som kan samle og styrke forskningen, fremme samarbeid mellom institusjoner og gi langsiktig retning for fagfeltet. Et slikt senter vil også kunne spille en sentral rolle innen utdanning, formidling og tverrfaglig samarbeid.

Takket være den nylige støtten fra Trond Mohn-stiftelsen er denne visjonen nå et skritt nærmere virkelighet. Stiftelsens satsing på prosjektet «Ren matematikk i Norge» (2018—2025) har allerede bidratt til å styrke matematikken nasjonalt — gjennom faglig samarbeid, internasjonale koblinger og rekruttering av unge forskere. 

Nå har Norges mest sjenerøse filantrop tatt enda et viktig initiativ: Med 25,5 millioner kroner til det nyetablerte Lie—Størmer-senteret ved UiT Norges arktiske universitet er en ny milepæl nådd.

Hvis Norge skal nå sine langsiktige mål innen forskning, utdanning og innovasjon, må politiske aktører, forskningsfinansiører og universiteter over hele landet ta et større ansvar. 

Riener og Munthe-Kaas

Vårt senter, etablert i samarbeid mellom universitetene i Tromsø og Bergen, samler forskere innen ren og anvendt matematikk for å utforske matematiske strukturer som er fundamentale for beregning, og som kan danne grunnlag for nye algoritmer, bedre forståelse av data og innsikt i komplekse systemer i natur og teknologi. 

Senteret svarer direkte på anbefalingene fra EVALMIT-rapporten — særlig behovet for å koble grunnforskning til større samfunnsutfordringer og teknologiske muligheter. I tillegg fungerer det som en nasjonal og internasjonal møteplass for det matematiske miljøet. Vi arrangerer internasjonale konferanser og spesialiserte sommerskoler for doktorgradsstudenter både fra Norge og utlandet, og gjennom vårt internasjonale program ønsker vi å støtte og inkludere matematiske talenter fra utviklingsland.

Filantropisk støtte, som den vi har mottatt fra Trond Mohn-stiftelsen, har vært både visjonær, modig og avgjørende. Stiftelsen har vist et enestående engasjement for langsiktig kunnskapsbygging i Norge. 

Men denne innsatsen kan ikke stå alene. 

Hvis Norge skal nå sine langsiktige mål innen forskning, utdanning og innovasjon, må politiske aktører, forskningsfinansiører og universiteter over hele landet ta et større ansvar. 

Trond Mohn-stiftelsen har båret fakkelen og vist vei — nå er det på tide at flere følger etter. Vi trenger en koordinert og langsiktig satsing på matematikk — fra teoretisk grunnforskning til anvendte problemstillinger, fra tidlig utdanning til internasjonalt samarbeid.

Grunnlaget er lagt. Visjonen om et Matematikkens hus tar form. Grunnmuren er nå finansiert, og deler av bygget reiser seg — men et slikt hus kan ikke bygges alene, og det kan heller ikke stå halvferdig. 

Nå er tiden inne for at det norske forsknings- og utdanningslandskapet tar det neste steget — slik at matematikk får den plassen det fortjener i kunnskapsnasjonen Norge, og slik at vi sammen kan fullføre byggverket og gi fremtiden et solid fundament.

Powered by Labrador CMS