Studiestart

Tilbyr testing av studentene før fadderuka

Trondheim kommune skal tilby studentene egentesting ved blant annet NTNU og BI.

Kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad, satser på egentesting av studenter for å holde smittespredningen nede når studentene snart vender tilbake for studiestart.
Publisert Oppdatert

Semesterstart er rett rundt hjørnet og det betyr fadderuke for landets ferske studenter.

Etter en svært amputert introduksjon til høyere utdanning for studentene som begynte i fjor, forsøker universitetene og høgskolene å ta imot førsteårsstudentene på en tilnærmet normal måte i år.

For å oppnå den målsetningen har Trondheim kommune sagt at de ønsker å tilby egentesting av studentene ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet, BI og Dronning Mauds Minne Høgskole for Barnehagelærerutdanning. Det skriver Adresseavisa og Universitetsavisa.

— Vi har veldig lite lyst på et stort utbrudd blant studentene. Samtidig så hadde det også vært kjekt om studentene kunne ha en fadderuke som går så normalt som mulig. Derfor foreslår vi screening av studentene, sier kommuneoverlege i Trondheim, Tove Røsstad til Universitetsavisa.

Vil kreve koronapass

Såkalt egentesting, der studentene får utdelt utstyr ved stasjoner opprettet av kommunen og tester seg selv hjemme, anses som det minst personellkrevende for kommunen, opplyser Røsstad.

Hun legger ikke skjul på at kommunen er bekymret for hva inntoget av studenter til Trondheim kan bety for smittesituasjonen.

— All reisevirksomhet bringer smitte til oss. Det har vært et jevnt tilsig i hele sommer. Men folk har stort sett hatt begrenset omgangskrets i sommer, så det har gått bra. Det blir annerledes når studentene kommer. Risikoen er at flere ikke vet at de er smittet og så sprer det videre når de kommer til Trondheim, sier hun til Universitetsavisa.

Ifølge Adressa vil det kreves koronapass for å komme inn på arrangementer ved Samfundet. Det betyr at man være vaksinert med minst én dose, ha gjennomgått covid-19 de siste seks månedene eller teste seg. Egentestene vil ikke gi et gyldig koronapass, ifølge Røsstad.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

Tilbyr dose to til studenter

I Stavanger gjør man seg også klar for inntoget av studenter til studiestart. Ifølge Stavanger Aftenblad rigger nå Stavanger kommune til for drop in-vaksinering for studenter som trenger dose to.

— Vi fremskynder studentene, siden vi vet det er mye smitte i aldersgruppen 20–29 år, sier direktør for helse og velferd i kommunen, Eli Karin Foss, til avisa.

Folkehelseinstituttet har åpnet for at kommuner med mange studenter kan be om ekstra vaksinedoser. Kommunen har derfor bedt om 3000 doser, men foreløpig ikke fått svar. Disse vil de i så fall få i uke 35.

Skal du ha andre dose gjennom dette tilbudet, må du vise frem gyldig studentbevis, samt det må ha gått fire uker siden første dose, opplyser Stavanger Aftenblad.

Powered by Labrador CMS