Siste fra forsiden:
Kortnytt
Kvalbein rektor i fire nye år
En glede å få fortsette, sa Astrid Kvalbein da det ble kjent at hun ikke fikk motkandidater i rektorvalget ved Norges musikkhøgskole. Tord Paulsen Astrid Kvalbein og Morten Qvenild anses valgt som henholdsvis rektor og prorektor ved Norges musikkhøgskole for perioden 1. august 2025 til 31. juli 2029. Det heter det i protokollen fra høgskolestyrets møte 6. mars.
Som Khrono har skrevet, var det ingen motkandidat til Kvalbein i vårens valg. Kvalbein går inn i sin andre periode som rektor.
— Det føles som et privilegium og en glede å få fortsette. Jeg har ledet høgskolen ut av en pandemi og gjennom en tøff økonomisk omstilling. Før jul fikk vi en ny strategi på plass som setter kursen for de neste årene, og jeg er veldig klar for å få lede musikkhøgskolen videre, sa hun til Khrono i vinter.
Vivianne Sydnes blir viserektor. Hun er ikke formelt valgt, slik som rektor og prorektor er, men Kvalbein varslet allerede før jul at Sydnes også blir en del av rektoratet.
NTNUs filmpris til Mari Nilsen Neira
NTNUs filmpris for 2025 går til Mari Nilsen Neira, som er regissør, produsent, manusforfatter og fotograf.
NTNU Filmpris deles ut i samarbeid med filmfestivalen Kosmorama i Trondheim. Prisen hedrer aktører som fremmer trøndersk filmproduksjon og bidrar til å gjøre det filmfaglige miljøet i Trøndelag synlig.
Et høydepunkt i prisvinnerens karriere så langt, var de Nilsen debuterte på kino i 2023 som hovedregissør for dokumentarfilmen Bunadsgeriljaen, heter det på NTNUs egen nyhetsside.
Mari Nilsen Neira har markert seg ved å få fram det kvinnelige perspektivet i film. Hallvar Bugge Johnsen 5 mill. til forskning etter å ha sett Team Pølsa
Mange hjerter banker etter at TV-seerne har sett Team Pølsa på NRK.
En av deltakerne er Syver Blindheim (13), som har barnedemens.
Spleisen som vil støtte Syver og andre barn med barnedemens har nå fått inn 5 millioner kroner.
Pengene skal gå til å støtte forskning ved NTNU og Oslo Universitetssykehus i regi av teamet til forsker Magnar Bjørås.
I laben til NTNU kan han og forskerne vise fram levende miniorganer og forklare hvordan de forsker på. barnedemens — og andre sjeldne nevrogenerative lidelser.
Syver Blindheim (fra venstre) og Trygve Kroken-Braate fra Team Pølsa fikk møte Kronprins Haakon under Ski-VM i Trondheim. Lise Åserud/NTB Universitetsavisa: Nå skal lokalene til NTNU bli skitnere
Eiendomsavdelingen ved NTNU skal spare 42,5 millioner kroner i 2025. Blant tiltakene er dårligere renhold i undervisningsrom og ingen vasking av utsiden av vinduer.
Det skriver Universitetsavisa (UA), som siterer NTNUs internkanal Innsida.
Hovedårsaken for de planlagte kuttene er at inntektene som kommer inn via internhusleien ikke lenger dekker kostnadene. Dermed vil de blant annet senke renholdsstandarden i undervisningsrom.
Grunnen for at kvaliteten på renhold i undervisningsrommene nå settes ned er blant annet at fire renholdsstillinger ble trukket tilbake i 2024. Det skal ellers kuttes ressurser til utvikling av læringsarealer og vedlikehold av bygningsmassen.
— I ytterste konsekvens kan vi bli nødt til å stenge av enkelte rom og lokaler, skriver Eiendomsavdelingen på Innsida.
I 2025 skal det heller ikke brukes ressurser på å rengjøre vinduer utvendig på NTNUs campuser i Trondheim. Andre sparetiltak som vurderes er nedjustert ventilasjon etter ordinær arbeidstid, skriver UA.
NTNUs hovedbygning hovedbygget Gløshaugen. : Solveig Mikkelsen Disse to stiller til dekanvalg ved UiB
Professorene Sigrid Eskeland Schütz og Jørn Jacobsen stiller til valg som dekan og prodekan ved Det juridiske fakultet ved Universitetet i Bergen.
Ny dekan og prodekan skal velges for en fireårsperiode fra 1. august 2025 til 31. juli 2029. Dekan og prodekan velges inn som par. Fristen for å fremme forslag til kandidater gikk ut mandag 17. mars, og bare ett forslag kom inn, skriver UiB på sin nettside.
De to kandidatene ble foreslått av professorene Han Fredrik Marthinussen, Knut Einar Skodvin og Ørnulf Øyen. Eskeland Schütz og Jacobsen har akseptert nominasjonene, og de formelle kravene til valgbarhet er oppfylt.
Valget skal foretas av fakultetsstyret i styremøtet 20. mai.
Sigrid Eskeland Schütz og Jørn Jacobsen stiller til valg som dekan og prodekan. Eivind Senneset, UiB Krever at Mahmoud Khalil blir satt fri
Organisasjonen Palestinas venner på OsloMet har sendt et brev til den amerikanske ambassaden i Oslo, der de krever at den palestinske studenten Mahmoud Khalil umiddelbart blir løslatt fra fengsel.
Khalil ble arrestert av amerikanske immigrasjonsmyndigheter lørdag 8. mars, etter å ha holdt en tale i forbindelse med demonstrasjonene mot Israels krigføring på Gazastripen.
Studenten, som fullførte sin mastergrad like før jul, har det siste året spilt en sentral rolle i protestene mot Israel ved Columbia University, universitetet som ble president Donald Trumps første offer da han innførte bevilgningsstopp og restriksjoner mot universiteter han mener ikke beskytter jødiske studenter mot trakassering.
I brevet til den amerikanske ambassaden peker Palestinas venner på OsloMet på at arrestasjonen av Khalil er et brudd på ytringsfriheten og et angrep på menneskerettighetene.
— Dette er gjort for å skremme ham og andre fra å delta og ytre seg fritt om Israels krigsforbrytelser. Dette er meget kritikkverdig, står det i brevet.
Overfor Khrono formidler talsmann for Palestinas venner på OsloMet, Palle Michael Nielsen, at de også ønsker å oppfordre andre palestinavenner og universiteter i Norge til å sende brev til den amerikanske ambassade i Oslo med det samme budskapet.
Ted Shaffrey / NTB Simula styrker satsingen på cybersikkerhet
Simula Research Laboratory styrker satsingen sin på cybersikkerhet, og har ansatt Jostein Jensen som leder for den nye sikkerhetsenheten, skriver det statseide forskningsselskapet i en pressemelding.
Jensen kommer fra stillingen som sikkerhetsdirektør i Norsk helsenett.
Administrerende direktør i Simula, Lillian Røstad, uttaler at den utvidede satsingen på cybersikkerhet skal bidra til å styrke Norges digitale totalansvar.
— Robust cybersikkerhet er en forutsetning for å opprettholde samfunnskritiske funksjoner, sier direktøren.
I januar understreket Regjeringen i sin totalberedskapsmelding viktigheten av å styrke den digitale motstandskraften i Norge. Bakgrunnen er den spente sikkerhetspolitiske situasjonen globalt, den raske teknologiutviklingen og det økende omfanget av digitale sårbarheter og cyberangrep.
Den nye enheten for cybersikkerhet er operativ fra april av, og skal samarbeide tett med akademia, næringsliv og myndigheter for å sikre at forskning omsettes til praktiske løsninger, står det i pressemeldingen fra Simula.
Jostein Jensen skal lede den nye enheten i Simula. Det er administrerende Simula-direktør Lillian Røstad fornøyd med. Simula 77,8 millioner kroner til fagskolene
Regjeringen gir 77,8 millioner kroner fordelt på 18 fagskoler over hele landet.
Det skriver Kunnskapsdepartementet i en pressemelding.
Pengene skal gå til å utvikle utdanningstilbud som arbeidslivet etterspør, oppgradere utstyr og styrke lærernes kompetanse.
For første gang er også internasjonalt samarbeid inkludert i ordningen, med 6,5 millioner kroner til prosjekter i samarbeid med institusjoner i Belgia, Danmark, England og Tyskland, står det i pressemeldingen.
Fagskulen Vestland, her representert ved utdanning innan leiing i havbruksoperasjonar i Måløy, er den fagskulen som får aller mest i tildelinga frå Regjeringa. Fagskulen Vestland Sjekk hvilke fagskoler som får hva i tabellen nederst.
— Fagskolene gir praksisnære, korte utdanninger som er tett på behovene i arbeidslivet. Med disse pengene styrker vi fagskolene, og sikrer høy kvalitet i studietilbudet som er tilpasset det lokale næringslivet, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Sigrun Aasland (Ap).
Midlene er bredt geografisk fordelt, med tildelinger til fagskoler i alle landsdeler. Fagskoler i fylkene Innlandet, Oslo og Vestland mottar de største tildelingene.
Nyeste artikler
Nå står kampen om EU-milliardene til forskning
Systemmeldingen er enda viktigere nå enn da arbeidet startet
20 akademikere hevder Helsingforskomiteen forfølger Glenn Diesen
Tøv om «personforfølgelse og sensur»
Forfølgelsen av professor Glenn Diesen må opphøre
Mest lest
Direktøren sin sluttavtale: Tre år på heimekontor og 450.000 kroner
Avbrøt USA-turen og hastet hjem da han oppdaget at styret skulle ansette ny dekan
Han er 90 år og aktiv skøyteløper. Målet er å ta elleve verdensrekorder i år
Noen forskere snakker «hele tiden» på konferanse. Én person hadde 32 bidrag
Elon Musk blir ikke kastet ut av vitenskapsakademi