De falske universitetene

Trekker seg fra SV-verv

Aihan Jaf, mannen bak et falskt universitet, skal ikke lenger være lokallagsleder i Lier SV. Det ble klart på et styremøte mandag kveld.

Her er bilde fra Lier SVs valgkamp i 2013. Aihan Jaf (nr 4 f.h.) ved siden av daværende SV-topp Heikki Holmås.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Saken er oppdater 22. september kl. 19.13 med siste utvikling fra styremøtet i Lier SV.

Khronos avsløring om falske universiteter i Norge har skapt problemer og uenighet på lokal- og fylkesnivå i Viken SV.

Mannen som sto bak et av de falske universitetene «Oslo International University for Studies and Research» fra sitt hus i Lier utenfor Drammen, Aihan Jaf, er lokallagsleder i Lier SV.

Ifølge Drammens Tidende har lokallaget og fylkeslaget vært uenige om Jaf fortsatt bør ha verv i partiet. Jaf skal ifølge avisen ha sendt brev om at han har meldt seg ut, men gruppeleder i Lier SV ønsker at han skal fortsette.

Mandag 21. september holdt Lier SV styremøte, der Aihan Jaf redegjorde for organisasjonene omtalt i flere Khrono-saker. I møtet uttrykte han et ønske om å trekke seg fra sitt verv som lokallagsleder i Lier SV. Styret konstituerte Kathy Lie, nåværende gruppeleder i Lier SV, som fungerende leder av lokallaget fram til årsmøtet 2021.

Fylkesleder: Ryddig at Jaf ikke har verv

Aihan Jaf er valgt lokallagsleder i Lier SV fram til nytt årsmøte i januar og han sitter også i fylkesstyrets nominasjonsutvalg.

Fylkesleder i Viken SV, Rannveig Kvifte Andresen sier til Khrono søndag kveld, at så lenge dette er en såpass betent og vanskelig sak, syns hun det kan være ryddig at Jaf ikke har tillitsverv.

— Sånt gjør jo noe med tilliten til en person. Det betyr ikke at vi har tatt stilling eller forhåndsdømmer, men når dette er en pågående sak, mener jeg det er ryddig å ikke ha tillitsverv, sier hun.

— Hvor alvorlig synes du dette er?

— Det kan godt hende at mye beror på uvitenhet og misforståelser, men vi har et lovverk vi må forholde oss til. Stemmer alt det som har kommet fram i Khrono, så er jo dette alvorlig, sier hun.

Andresen viser til det hun har sagt til Drammens Tidende. Etter Khronos avsløringer prøvde hun å få kontakt med Jaf, og få hans redegjørelse.

— Jeg har mulighet til å bringe saken til fylkesstyret i SV, om de vervene som gjelder der, men jeg har ikke noe mandat overfor lokallaget. Den prosessen må de kjøre selv, sier hun.

Gruppeleder ber Jaf fortsette

Når det gjelder lokallagsleders Jafs videre framtid i partiet, sier gruppeleder i Lier SV, Kathy Lie, til Drammens Tidende:

— Det foreligger ingen dom eller anmeldelse. Vi er opptatt av at våre medlemmer skal følge norsk lov, men vi vil ikke være med på å forhåndsdømme noen. Det er politi og påtalemyndighet sitt ansvar å finne ut om noe straffbart har blitt begått, ikke vårt, sier Kathy Lie, gruppeleder i Lier SV til Drammens Tidende.

Hun forteller også til avisen at hun har bedt Jaf om ikke å melde seg ut av partiet.

— Om vi stilltiende bare aksepterte at han meldte seg ut ville vi vært med på å forhåndsdømme, sier hun.

Asheim vurderer terskel for anmeldelse

Statsråd Henrik Asheim i Kunnskapsdepartementet har bedt om en vurdering av om terskelen er for høy for å gå til politianmeldelse av slike saker i Norge.

— Siden det er lovbrudd vi snakker om, mener jeg vi også må ta en runde på hvorvidt sanksjonsmulighetene er gode nok, og om terskelen for eventuell politianmeldelse er for høy, sa Asheim til Khrono i begynnelsen av september.

Khronos avsløring har også ført til at Nokut nå gjennomgår rutinene sine.

Jaf har opprettet flere organisasjoner både i Norge og i England. Den mest synlige av dem heter Arab-European Center for Human Rights and International Law.

I 2017 opprettet han også det falske universitetet «Oslo International University for Studies and Research».

Gruppeleder i Lier SV, Kathy Lie, sa til Khrono tidligere i år at hun oppfatter Jaf som en pliktoppfyllende mann som alltid stiller opp på møter og påtar seg oppgaver. Men at han skulle stå bak et universitet har hun ikke hørt om.

— Jeg har ikke hørt om noe universitet. Jeg vet at han driver en internasjonal menneskerettighetsorganisasjon, men jeg vet lite om hvordan organisasjonen jobber, sa hun.

Universitet fra 2017

Gjennom universitetet sitt som han opprettet i 2017, og andre organisasjoner har Jaf delt ut æresdoktorater og inngått en samarbeidsavtale med et egyptisk akademi - uten å være et akkreditert universitetet. Khrono kunne også avsløre hvordan mannen uten høyere utdanning titulerer seg som doktor på fasjonable prisutdelinger i Midt-Østen.

Khrono har også snakket med flere som har betalt tusenvis av dollar for kurs som aldri fant sted.

Jaf til DT: Det Khrono skriver stemmer ikke

Khrono kontaktet Jaf om saken første gang i januar i år - og en rekke ganger etter det. Khronos reportere besøkte Jaf hjemme i Lier i august og han sa da at han kunne svare skriftlig på Khronos spørsmål om aktiviteten og universitetet og organisasjonene sine. Men heller ikke etter det har han svart.

Ifølge Drammens Tidende skal Aihan Jaf nylig tatt kontakt med avisen og sagt at det Khrono skriver ikke stemmer.

Ifølge avisen skal han ikke ha forstått hva ordet universitet egentlig betyr da han registrerte organisasjonen, og at han umiddelbart slettet den da Nokut tok kontakt med han i januar i år. Han avviser også overfor DT at han noen gang har kalt seg doktor.

Før Jaf slettet kontoen til «universitetet» markedsførte han det med at det hadde 1258 internasjonale studenter med 35 «læringsprogrammer».

Powered by Labrador CMS