utveksling

UiT og UiO sender ingen studenter ut

Universitetet i Oslo og Universitetet i Tromsø avlyser all ordinær ut- og innveksling kommende semester. Universitets- og høgskolerådet anbefaler at ingen institusjoner sender studenter til land utenfor Europa.

Rektor Svein Stølen ønsker nye studenter velkommen til UiO. Men høsten 2020 er det bare studenter fra Norge som vil kunne begynne som ferske studenter ved Norges eldste universitet.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Dette gjør vi av hensyn til studentene, sier Svein Stølen, rektor ved Universitetet i Oslo (UiO).

UiO har nå bestemt seg for å avlyse all ordinær utveksling i høstsemesteret. Universitetet vil heller ikke ta imot studenter som hadde tenkt å komme til Oslo, skriver UiO på egne nettsider.

— Situasjonen er veldig usikker, og en god del av våre samarbeisinstitusjoner har allerede sagt at de avlyser utveksling, sier Stølen, og legger til:

— For studentene handler det om bolig, om visum og innreise. Dersom de skal til Canada må de til Sverige for å skrive visumsøknad - og den grensen er nå stengt.

Usikkerhet

Flere institusjoner har allerede avlyst deler av utvekslingen kommende høst, har Khrono tidligere skrevet. Universitetet i Stavanger (UiS) har avlyst utveksling til USA og Oseania. NTNU har gått enda et steg og avlyst all utveksling utenfor Europa. Det samme har Handelshøyskolen BI.

Mange av de norske utdanningsinstitusjonene bestemt seg for at de ikke sender studenter på utveksling til land utenfor Europa. Det sier Oddrun Samdal til Khrono. Hun er viserektor ved viserektor ved Universitetet i Bergen (UiB) og leder for UHR-Utdanning. Utvalget hadde møte fredag.

— Anbefalingen fra UHR er at man ikke sender studenter til land utenfor Europa, det blir for krevende å håndtere. Noen av institusjonene har allerede tatt denne beslutningen, og UiO og UiT har sagt at de ikke ønsker å sende studenter på utveksling i det hele tatt. Vi skal ha et nytt møte i UHR-Utdanning 18.mai, og vil da diskutere hva vi gjør med utveksling til Europa, sier Samdal.

I en melding fra Universitetet i Tromsø - Norge arktiske universitetet (UiT) sier rektor Anne Husebekk at smittesituasjonen er svært usikker, og at UiT nå velger å se mot våren 2021 når det gjelder studentutveksling. Så langt var det 300 studenter som hadde tenkt å reise fra UiT, og 500 ønsket å komme til Tromsø.

Jeg er glad for at smittesituasjonen i Norge er under kontroll og at vi nå kan planlegge for en delvis åpning av våre campuser. Det er imidlertid usikkert hvordan situasjonen vil utvikle seg og vi har derfor besluttet å avlyse all studentutveksling høsten 2020, sier Husebekk i meldingen.

Vil vente så lenge som mulig

Både Husebekk og Stølen peker på at det er usikkert hvilke reiserestriksjoner som vil komme fremover.

— Vi ønsker ikke å komme i en situasjon der vi en gang til må hente hjem studenter. Nå i vår har vi hentet hjem 200, sier Stølen.

Han understreker at kortere utenlandsopphold i større grad vil være mulig å få til til høsten.

Samdal sier at ved UiB vil fatte en beslutning i slutten av mai.

— Vi ønsker å utsette en negativ beslutning så lenge som mulig.

Asheim: Bør legge til rette

Forsknings- og høgere utdanningsminister Henrik Asheim har bedt institusjonene om å komme til samme konklusjon når det gjelder utveksling. I et brev datert torsdag forrige uke skriver Kunnskapsdepartementet at «institusjonene må vurdere de til enhver tid gjeldende sikkerhets- og smittevernhensyn både i Norge og i vertslandene, men innenfor den rammen disse gir er det departementets formening at institusjonene i størst mulig grad skal tilrettelegge for at studentene skal kunne reise på utveksling høsten 2020».

Svein Stølen sier at UiO var klare til å gå ut med melding før brevet fra departementet kom.

— Men vi tok det, og brukte tid, før vi endelig konkluderte. Vi har ansvar og myndighet og såg på brevet som en henstilling, sier Stølen.

Hans rektorkollega ved Universitetet i Bergen,Dag Rune Olsen, er også styreleder i universitets- og høgskolerådet. Han sier at han orienterte statsråden, på vegne av UHR, fredag.

— Når vi er bedt om å konkludere likt, handler det om like muligheter for studentene, sier Olsen.

(Saken er oppdatert 9.mai klokken 13.44 med sitat fra Samdal og Olsen og informasjon om at all utveksling til land utenfor Europa er avlyst. Oppdatert igjen 10.mai klokken 15.11 med et sitat som hadde falt ut under redigering. Oppdatert 11.mai kl 13.44 med retting: UHR anbefaler at det ikke blir utveksling)

Powered by Labrador CMS