Times higher educations Golden age-rangering

Universitetet i Bergen blant topp 30 i internasjonal rangering

Siteringsindikatoren drar universitetet opp i rangeringen blant yngre universiteter.

Rektor ved Universitetet i Bergen, er godt fornøyd med universitetets plassering i Times Higher Educations ferske rangering av universiteter etablert i det de kaller «the golden age in global higher education».
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Times Higher Education (THE) har rangert de topp 300 universitetene i verden som ble etablert i årene etter andre verdenskrig, mellom 1945 og 1967.

Universitetet i Bergen (UiB), som ble etablert i 1946, er det eneste norske universitetet som ble etablert i denne perioden, og kaprer 26. plassen i rangeringen.

Det er to plasser bak 2019-plasseringen, hvor UiB havnet på 24. plass.

— Dette betyr at vi ligger stabilt i samme sjiktet og denne plasseringen er vi godt fornøyd med, sier rektor Dag Rune Olsen til Khrono.

UiB tar med det plassen som Göteborgs universitet hadde i fjor. Det svenske universitetet er det høyst rangerte i Norden i år, og tar 19. plassen, fremfor UiB som nummer to i Norden.

Fakta

De beste universitetene i Times Higher Educations «Golden Age»-rangering

  1. University of California, San Diego
  2. Australian National Universit
  3. Chinese University of Hong Kong
  4. Seoul National University
  5. UNSW Sydney
  6. Monash University
  7. University of Warwick
  8. University of Science and Technology of China
  9. University of California, Irvine
  10. Free University of Berlin

Disse nordiske havnet på listen:

19. Göteborgs universitet, Sverige

26. Universitetet i Bergen, Norge

44. Syddansk universitet, Danmark

46. Uleåborgs universitet, Finland

55. Umeå universitet, Sverige

Se hele rangeringen her.

— Gir trygghet på at vi leverer på oppdraget

Han sier at det i andre rangeringer, hvor de fleste universiteter taper i kampen mot blant andre Oxford og Harvard, er vanskelig å sammenligne seg.

Derfor mener han det er hyggelig at UiB kan skilte seg med en topp 30 plassering i en rangering blant andre universiteter med det han mener er samme bakgrunn og historie.

— Vi er bare et barn i en utdanningsrevolusjon. Vi ble etablert, på samme måte som for eksempel UiT og nå NTNU, for at man ønsket å utdanne vesentlig større deler av befolkningen, enn bare en liten selektiv elite, sier Olsen.

— Derfor er det hyggelig å bli rangert sammen med universiteter vi kan sammenligne oss med og å havne blant topp 30. Det gir oss en trygghet på at vi leverer på oppdraget vårt og vi kan være stolte av det.

Samme topp fire som i fjor

De topp fire universitetene på rangeringen har beholdt de samme plasseringene som i fjor. University of California, San Diego er på topp, og ligger der for fjerde året på rad.

Andreplassen tar Australian National University og på tredje ligger Chinese University of Hong Kong, som også får høyeste poengsum for internasjonalisering.

På fjerdeplassen ligger Sør-Koreanske Seoul National University, som får høyest poengsum for læringsmiljø.

Stolt over poengsum på siteringer

Som hovudrangeringen til THE, måles også de såkalte «golden age universities» etter indikatorene: forskning, utdanning, siteringer, internasjonalisering og inntekter fra næringsliv.

Det er indikatoren om siteringer som drar opp poengsummen til UiB.

Med poengsummen 94,1 i denne kategorien, ligger UiB høyere enn omtrent samtlige universiteter på topp 10 listen.

— Det er vi veldig godt fornøyd med. Denne indikatoren er viktig for oss, for den sier noe om kvaliteten, gjennomslaget og betydningen av vår forskning internasjonalt. Noen har lest, tatt innover seg og bygger egen forskning på det våre forskere har gjort, sier Olsen.

Han trekker også frem at dette er interessant lesning av den grunn at tidsskrifter i større og større grad setter begrensninger for hvor mange referanser en journalartikkel kan ha.

— Det betyr at det er en spisset konkurranse for å få gjennomslag for sin forskning. Derfor er jeg stolt over denne poengsummen, sier Olsen.

Lavere poengsum for undervisning og forskning

På indikatorene utdanning (undervisning og læringsmiljø) og forskning (volum, inntekter og rykte) får UiB poengsummene 29,5 og 29,4. Det er lavere poengsummer enn de fleste universitetene som ligger over UiB på listen.

Olsen kommenterer poengsummen på forskningsindikatoren slik:

— Det kan se ut som at «impact» eller antall siteringer, sett i lys av ressursforbruket, er godt, sier Olsen.

På de to siste indikatorene, som er industri-tilknytning og internasjonalisering får UiB poengsummene 37,1 og 78,3.

— Vi har lagt vekt på å være et internasjonalt retta universitet. Vi ligger i Bergen, men er ikke begrenset av det. Vi er opptatt av internasjonal tilstedeværelse og deling, og at vi lykkes godt med det er veldig hyggelig, sier Olsen.

Powered by Labrador CMS