Debatt Idun kløvstad

Useriøse utleiere bidrar til å øde­legge studie­tiden for studenter

At Merkantilbygg fakturerer studenter som sier opp leien før den avtalte leiekontrakten går ut for tusenvis av kroner, er et misbruk av unge leietakere, skriver leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, Idun Kløvstad.

Å ta et ekstra gebyr for en oppgave som er utleiers arbeid, er hårreisende og et godt eksempel på utnyttelse av studenter som ofte ikke har nok kunnskap om slike prosesser ved kontraktsinngåelse, skriver leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, Idun Kløvstad.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Denne teksten er et debatt­inn­legg. Inn­holdet i teksten uttrykker forfatterens egen mening.

Khrono rapporterte onsdag 10. mars om utleiefirmaet Merkantilbygg som i sommer åpnet nye studentboliger under navnet MetStudios. Flere leietakere har opplevd å få store gebyrer når de har ønsket å avslutte leieforholdet før avtalt kontraktstid.

For det første må jeg si at dette er svært trist lesing og jeg blir sint på vegne av studentene som er påvirket. Useriøse utleiere som utnytter studenter er ikke et nytt fenomen. Mange studenter er unge. Noen er ferske fra videregående og har bodd hjemme hele livet, uten kompetanse rundt regler for utleie. Det kan virke som om enkelte utleiere forsøker å utnytte dette for å berike seg selv eller slippe å følge opp utleieboligen tilstrekkelig. Samtidig inneholder denne saken et par momenter selv jeg aldri har hørt om.

En økt andel studentboliger i Oslo vil bidra til at flest mulig studenter kan ha en trygg studietid uten risiko for utnyttelse i fremtiden.

Idun Kløvstad

At Merkantilbygg fakturerer studenter som sier opp leien før den avtalte leiekontrakten går ut for tusenvis av kroner, er et misbruk av unge leietakere. Det å ta seg av administrasjon når boligforhold avsluttes og avertere for boligen når kontrakten avsluttes og man ønsker ny leietaker, er en sentral del av jobben til en utleier. Å ta et ekstra gebyr for en oppgave som er utleiers arbeid, er hårreisende og et godt eksempel på utnyttelse av studenter som ofte ikke har nok kunnskap om slike prosesser ved kontraktsinngåelse.

(les videre under AnnonseN)

Bli varslet om
debatt og nyheter

Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste debattinnleggene og de
viktigste nyhetssakene.
-

Alle studenter skal selvfølgelig betale ut kontrakt- og oppsigelsestiden, i tillegg til erstatning for eventuelle skader eller mangler, men det Merkantilbygg holder på med er uakseptabel ekstrafakturering.

Det er svært mange ryddige utleiere i Oslo som både ønsker studentenes beste og å tilrettelegge for en forutsigbar studietid med gode rammer for boforhold. Derfor er det ekstra leit når det dukker opp useriøse utleiere som svekker den generelle tilliten mellom utleiere og leietakere, og skaper usikkerhet på markedet. Det er en veldig uheldig utvikling som må motvirkes med flere tiltak. Informasjon om studenters rettigheter på markedet og utleie generelt må gjøres tilgjengelig fra utdanningsinstitusjonene og kommunen slik at studenters kompetanse på området heves. Studenter må også ha tilgang til gratis juridisk bistand ved behov.

I tillegg vil en økning i andelen studentboliger, eid av studentsamskipnadene, sikre studenter et ryddig leieforhold hvor de selv har demokratisk innflytelse i driften og beslutningene som fattes, gjennom Velferdsting og studentdemokratier. For å få til dette trenger man vilje og penger fra staten og en kommune som tilrettelegger for rask og forutsigbar reguleringstid for samskipnader som ønsker å bygge studentboliger. En økt andel studentboliger i Oslo vil bidra til at flest mulig studenter kan ha en trygg studietid uten risiko for utnyttelse i fremtiden.

Powered by Labrador CMS