Mange positive utviklingstrekk i den norske universitets- og høyskolesektoren 8. desember 2024 - 10:31
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk 30. november 2024 - 08:59
Faglig frihet – noen utfordringer til Kierulf-utvalget Det kan være vanskelig for forskeren – og informantene – å være sikker på at de samme kildevernreglene gjelder for ham eller henne som for journalister.
Faglig integritet i landbruksforskningen Formelt problematiske bindinger vil kun oppstå om forskeren har personlige økonomiske eller juridiske bindinger til samarbeidet eller næringslivet, skriver Birger Svihus i sitt svar til Axel Klanderud.
NMBU har allerede valgt kjøttindustriens side NMBU forkaster deler av sin akademiske frihet innenfor landbruksfeltet ved å la kjøtt- og meieriindustrien legge føringer for universitets drift, utdanning og forskning.
Vedtak om to sensorer: Kostbar og uheldig detaljstyring Stortingsvedtaket om to sensorer representerer definitivt ingen kvalitetsreform – og vi må nå gjøre alt for å begrense de mest uheldige sidene dette kan medføre for studentenes læring
Utlys rektorvalg ved OsloMet Nils Pharo vil foreslå å velge ny rektor på neste styremøte ved universitetet.
Er de rødgrønne klare for Mazzucatos tanker om «missions»? Mariana Mazzucato har foreslått at staten skal satse på store «missions» for å møte samfunnsutfordringer som klimakrisen. Partiprogrammene til de rødgrønne tyder på at de ikke helt er klare for slike tanker.
Vi frykter ny reisepolicy kan medføre negative konsekvenser for karriere, autonomi og kvaliteten på forskningen OsloMets nye reisepolicy vil kunne redusere forskningskvaliteten, advarer bekymrede forskere.
Profittjegere vanner ut norsk forskning Verdens største Open Access-forlag øker stadig sin markedsandel i forskningslitteraturen. Forlokkende spesialutgivelser er den økonomiske strategien, og Norge er en gullgruve.
Varmt og snilt om det finske nasjonalikonet Den nye finske filmen Tove forteller om Tove Jansson, en kjent og kjær skikkelse for mange nordmenn også.
Hvem bør bli OsloMets neste rektor? Den neste rektoren bør se det som sin hovedoppgave å skape en type universitet som brøyter vei for kombinasjonen av utdanningene til velferdsstatlige yrker og en solid forskningsbase.
Stadig uklart om svarte skjermer Dersom studenter alltid kan velge ikke å bruke kamera og mikrofon, har det lite for seg å operere med fremmøtekrav og aktivitetskrav som i fysisk undervisning, skriver professor Eivind Kolflaath.
Kunnskapsresistens eller sakleg kritikk? NHH-professor melder seg på i debatten om omstridt barnehageforsking.
Ord skaper verden - om en jussprofessors makt og ansvar Veldig få juridiske akademikere har forsket på 22. juli – men det betyr ikke at vi ikke skal kunne uttale oss om terrorangrepet og konsekvensene for det norske samfunnet.
Universitetsdemokratiet ved UiB truga av Forskerforbundet? Seriøst? Gard Johanson framstiller det som uttrykk for demokratiforakt (ikkje mindre!) når ulike kandidatar driv valkamp på ulike måtar. Vi er på ulike klodar.
Skal vi redde universitetsdemokratiet må vi rydde i valgkulturen Pandemien har stresstestet valgkulturen. En heldigital valgkamp til både rektorat og styre ved Universitetet i Bergen har avdekket noen brister. Det må vi ta på alvor.
Et lite sprøytestikk for en helsefagstudent, et stort skritt for helsevesenet Innen 11. mai skal Folkehelseinstituttet levere en ny vaksinasjonsstrategi til regjeringen. Vår bønn er innstendig: Prioriter helsefagstudentene!
Ny langtidsplan: Vi må diskutere om forskningen skal ha tydelige samfunnsoppdrag Norges første langtidsplan ble lagt frem av denne regjeringen i 2014. Det markerte på mange måter et taktskifte i forskningspolitikken.
Vi trenger gode utdanningstilbud i hele landet Jeg mener at vi trenger gode utdanningstilbud i hele landet. Jeg tror likevel ikke vi trenger gode forskningsbaserte universitetstilbud langt nær like godt distribuert regionalt.
Er forsker i universitetssektoren en karrieremessig risikosport man bør passe seg for? En del institusjoner ønsker ikke at forskerne underviser, fordi de er redd for at det skal styrke eventuelle krav om fast stilling, skriver Øyvind Øverli.
Å åpne for flere medisinutdanninger er et dyrt og skadelig eksperiment Profesjonsstudiet i medisin er et skoleeksempel på hvordan vi sammen kan rigge et system som er bra for oss alle, skriver UiT-rektor Anne Husebekk.
Hvis foreldre og Fanden og hans oldemor hevder at «lærer, nei det må du ikke bli, da vil du bli arbeidsløs», vil lærerutdanningene lett tape. Når det fremkommer tvilsom informasjon om overproduksjon av lærere, frykter jeg søknadstallene når de kommer.
«For å bevare tilliten til opptakssystemet bør man fjerne eksamenskarakterene i år» Skriver NIFU-forsker Elisabeth Hovdhaugen.
Pandemien hindrar akademisk rekruttering Aksel Mjøs ber Kunnskapsdepartementet endra «Forskrift om ansettelse på innstegsvilkår» slik at institusjonane kan gi både doktorgradsstudentar og tilsette i kvailfiseringsstillingar utvida tid til å få levert frå seg arbeidet sitt under pandemien.
Det bør være kvalitet og behov, ikke monopol, som styrer utdanningen av fremtidens psykologer, leger og advokater Det bør være kvalitet og behov, ikke monopol, som styrer utdanningen av fremtidens psykologer, leger og advokater.
Yngre forskere bør også inviteres inn i styrerommene Kunnskapsdepartementet bør bruke vårens utnevnelser av nye styrer ved landets universiteter og høyskoler som en mulighet til å invitere dyktige unge forskere inn i styrerommene på landets universiteter og høyskoler.
Det er ekspertene som er problemet I praksis fungerer bruken av ekspertene i Forskningsrådet som en geleidet nødlanding av den genuint nysgjerrighetsdrevne forskningen som kan åpne opp for en ny verden.
Her er tips til årets påskefilmer Fra rasisme til ungdomsliv. Og en gris. Vår anmelder anbefaler kvalitetsfilm.
Styrk studenters rettigheter Vi håper også å se at våre innspill til en bedre læringssituasjon er med i regjeringens forslag.
Akademisk frihet er et viktig tema når ny UH-lov skal debatteres Vi er glade for at det nye forslaget til universitets- og høgskolelov som legges fram fredag høyst trolig presiserer at institusjonene har ansvar for å verne om de ansattes utøvelse av den akademiske frihet.
Ny melding om arbeidsrelevans – hvor er fleksibiliteten? Fremover må norske utdanningsinstitusjoner rigge seg for å møte en økende grad av utenlandsk konkurranse, mener Abelia.
Hvorfor er campuser ved USN helt stengt når studiestedene i Oslo er åpne? Vi ber nå ikke først og fremst om nye nasjonale planer, råd eller anbefalinger, men om handlingsrom og tillit til å sikre kvalitet og møte studentenes behov og forventninger.
Useriøse utleiere bidrar til å ødelegge studietiden for studenter At Merkantilbygg fakturerer studenter som sier opp leien før den avtalte leiekontrakten går ut for tusenvis av kroner, er et misbruk av unge leietakere, skriver leder av Velferdstinget i Oslo og Akershus, Idun Kløvstad.
Skremmende om Jamal Khashoggis siste dager Jamal Khashoggis liv og virke er interessant for alle som følger samfunnsdebatten. Dokumentaren The Dissident gir oss et skremmende bilde av hans skjebne, og av kreftene som beseglet den.
Nyeste artikler
«Prosessane er lukka, og ein får ei katastrofekjensle»
Mange positive utviklingstrekk i den norske universitets- og høyskolesektoren
Venstre frykter at Norge havner på B-laget i forskning
— Det hadde vore ein draum å få Maria Toft som statsråd
Doktor først, verdensmester i jiu-jitsu etterpå
Mest lest
Fem personer har sluttet på kort tid i prestisjeprosjekt
Bekymret over norske politikeres lave utdanning
Han underviser for tomme saler. Vil ha studentene tilbake på campus
Svindlerne fikk napp hos Sintef. 9 av 25 ga fra seg passord
Professor trekker seg i protest: —Kommer ikke til å være høflig og hyggelig mot Elon Musk