får kritikk for retorikk

Venstrepolitiker: — Man kan ikke lage en fortelling om at forskning er jåleri og at man svir av milliarder helt ukritisk

– Vi kutter det jeg vil kalle dekadente og jålete prosjekter, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum. Alfred Bjørlo (V) vil ha svar på hvilke av byggprosjektene han sikter til.

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum kalte tre byggprosjektet som regjeringen vil kutte i for dekadente og jålete. Politikere fra Solberg-regjeringen vil ha svar på han mener med det.
Publisert

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) gjestet NRKs debattprogram Politisk kvarter mandag morgen. Der snakket han om de foreslåtte budsjettkuttene som kom frem i regjeringens reviderte nasjonalbudsjett.

For kunnskapssektoren har det vakt spesielt oppsikt at de vil nedskalere campusprosjektet ved NTNU. Og utsette byggingen av Ocean Space Centre i Trondheim.

– Vi kutter det jeg vil kalle dekadente og jålete prosjekter, sa Vedum i debattprogrammet.

Trakk frem NTNU og Ocean Space Centre

Vedum trakk frem tre statlige byggeprosjekt som dagens regjering vil kutte kraftig ned på.

  • Nedskalering av nytt campus for NTNU
  • Utsette byggingen av Ocean Space Center
  • Mindre utbygging av det nye regjeringskvartalet

Kuttene forsvarte han med at de må rydde opp etter den forrige regjeringen. Høyres nestleder Henrik Asheim forsvarte pengebruken i debatten mot Vedum.

– Han må svare for sine prioriteringer og ikke tegne et bilde av den forrige regjeringen som ikke stemmer, sa Asheim.

Samtidig har Vedums beskrivelse av prosjektene som «dekadente og jålete» høstet kritikk.

Provoserte fylkesordfører

— Jeg håper han ikke tenker på Ocean Space Centre når han sier dette, for det prosjektet er verken dekadent eller jålete. Det er en nødvendig oppdatering av en viktig forskningsinfrastruktur, sier John Tande, sjefsforsker i Sintef på Havvind til Nettavisen mandag.

Fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap), sier til Adresseavisen at han kan forstå kuttkravene til finansministeren, men også han er provosert over ordene «jålete og dekadent» som brukes om prosjektene.

— Med forbehold om at Vedum er sitert korrekt, er uttalelsene hans om Ocean Space Centre og NTNU svært ukloke. Kunnskapen og teknologien Norge har valgt å utdanne og utvikle i Trondheim, har bidratt til at Norge har enorme inntekter på energi og det vi høster fra havet. 90 prosent av eksportinntektene våre kommer direkte eller indirekte fra havet, sier Sandvik til avisen.

— Hva er mest jålete?

Stortingsrepresentant Alfred Jens Bjørlo (V) vil nå ha svar på hva finansministeren vurderer som mest og minst jålete og dekadent av de tre store statlige byggeprosjektene.

«Kva vurderer finansministeren som mest og minst jålete og dekadent av dei tre store statlege byggeprosjekta Ocean Space Centre, samlokalisering av NTNU og tunge investeringar i auka tryggleik i samband med bygging av nytt regjeringskvartal i kjølvatnet av terrorhandlingane 22. juli 2011», spør Bjørlo i et skriftlig spørsmål levert i retning Vedum.

Alfred Bjørlo er ikke imponert over ordbruken fra finansministeren.

Til Khrono understreker Bjørlo at han ikke forventer å få et svar fra finansministeren med en rangering av de mest jålete prosjektene.

— Det er nok mer et retorisk spørsmål fra meg, for jeg opplever at det er Senterpartiet som prøver å ta tilbake posisjonen som de som snakker rett fra levra og ta avstand fra eliten. Når man da lager et fiendebilde av pampene i jålete bygninger så ser jeg på det som politisk retorikk, sier Bjørlo, og viser til Ola Borten Moes retorikk med Luksusfellen og kredittkort.

Men selv om spørsmålet er stilt med et lite glimt i øyet så er det alvor bak spørsmålet på representanten. Han som flere har vært kritisk til regjeringens behandling av forskning og høyere utdanning den siste tiden.

— Hadde de bare brukt ord så hadde det på en måte vært morsomt, men med kuttene i revidert nasjonalbudsjett går man til frontalangrep på Forsknings-Norge. Da må de forvente å få motstand. Man kan ikke lage en fortelling om at forskning er jåleri og at man svir av milliarder helt ukritisk.

Spør fiskeriministeren i tillegg

Stortingsrepresentant Sivert Bjørnstad (Frp) har også bitt seg merke i beskrivelsen fra Vedum. Han har derfor stilt et lignende spørsmål til fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran (Ap), i tillegg til å be om en begrunnelse fra Vedum om hva som er jålete og dekadent med Ocean Space Centre.

«Er fiskeri- og havministeren enig med finansministeren i at prosjektet Ocean Space Centre er "jålete og dekadent", og hva er det i så fall som gjør at prosjektet er/ikke er jålete og dekadent», spør Bjørnstad.

Så langt har ingen av representantene fått svar på sine spørsmål.

Powered by Labrador CMS