valg av studentrepresentanter

Video skapte rabalder under styrevalg i Bergen

Videoen ble slettet. — Budskapet kom feil ut, sier en av kandidatene bak, Sandra Krumsvik.

Skjermdump fra kampanjevideoen til Sandra Krumsvik og Kristoffer Eik, som nå er tatt ned.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

«Lei av styrestudenter med dobbeltmoral?»

Det het det i en Facebook-video presentert på Sandra Krumsvik og Kristoffer Eiks valgkampside.

Se hele videoen lenger ned i saken.

De to stiller i par til valget av studentrepresentanter til universitetsstyret ved Universitetet i Bergen (UiB). Krumsvik leder i dag studentparlamentet og Eik er fakultets- og læringsmiljøansvarlig i samme arbeidsutvalg.

Det digitale valget om de to studentplassene i universitetsstyret er nå i gang, og avsluttes tirsdag klokken 12.

I videoen vises det et klipp fra et universitetsstyremøte, der sittende studentkandidat — og Krumsvik og Eiks motkandidat — Gard Skulstad Johanson, sier at han vil understreke viktigheten av et reelt valg.

— Hvis ikke er det nesten bedre å ha ansatt rektor enn at man vinner på walkover, sier Johanson.

Saken handlet om søkekomite for rektor ved UiB, som som kjent nylig har gjennomført rektorvalg, med to kandidater.

I møtet spør daværende universitetsdirektør Kjell Bernstrøm humrende om dette var et forslag fra Johanson.

— Nei. Og jeg vil ikke bli sitert på det, sa Johanson humoristisk.

Reagerer på klipping

Men den siste delen av dialogen er klippet vekk, og klippet sammen med et sitat fra Johansons valgløfter fra i fjor: At det fortsatt skal være valgt ledelse ved UiB.

Etter at videoen ble vist, har debatten rast på Facebook. Flere reagerer på at klippet tas ut av kontekst.

— Et nedrig angrep, skriver Thomas Helland-Hansen.

— Jeg håper dere viser bedre sider i debatten i kveld og gjerne tar selvkritikk på å legge ut et så lite konstruktivt, ja rent skadelig innlegg for universitetsdemokratiets fremtid, skriver Erlend Grønvold.

Han har selv vært studentrepresentant i universitetsstyret.

— Hvorfor legger dere opp til en valgkamp basert på løgn, spør Yngve Horvei.

— Veldig ubehagelig

Khrono snakket med Gard Skulstad Johanson før videoen ble tatt ned. Da hadde han dette å si om videoen:

— Jeg må innrømme at jeg synes det er veldig ubehagelig. Jeg blir klippet helt ut av kontekst, og det brukes for å komme med påstander om at jeg støtter ansatt rektor, noe som er veldig fjernt fra sannheten. Det ironiske er at hvis de hadde latt klippet spille i noen sekunder lenger, ville de fått med at jeg sier at dette ikke er et forslag, så dette er ikke noe jeg vil bli sitert på. Deretter ler styret, fordi de skjønner at jeg er ironisk, sier han.

Gard Skulstad Johanson har vært studentenes representant i universitetsstyret til UiB de siste to periodene. Nå håper han å få tillit en tredje periode.

Johanson sier han har blitt kontaktet av bekjente i Trondheim, Oslo og Tromsø som også har fått opp innlegget i sin feed, fordi det er sponset.

— Det er ubehagelig at det er så mange som kanskje har fått helt feil inntrykk av meg, sier han.

— Men samtidig, innlegget ble jo sablet ned i kommentarfeltet?

— Ja, jeg setter utrolig stor pris på all støtten jeg har fått – både fra kjente og ukjente. Jeg er jo en ringrev i studentpolitikken, men det er ikke gøy å bli framstilt sånn som dette.

— Flere påpeker i kommentarfeltet at dette er negativ campaigning. Ser du det sånn?

— Det er litt overraskende. Tidligere har det vært en veldig god tone i valgkampene. Vi har vært saklig uenige, men det har vært kjekt. Dette er litt nytt, og kanskje noe av grunnen til at så mange reagerer. Det er viktig for Cora og meg å fortsette å snakke om vår politikk. Hvis andre vil snakke om vår politikk, må de gjerne gjøre det – men da med en viss sannhetsgehalt.

— Du har jo allerede sittet i universitetsstyret i to perioder nå. Er det ikke kanskje litt mer forståelig at motstandere tar i bruk sterke virkemidler?

— Ja, dette blir i så fall min tredje og siste periode. Jeg er åpen for at det er mange situasjoner der man kan kritisere sittende styremedlemmer. Hadde jeg sagt noe veldig grovt, hadde det vært helt legitimt å ta meg på det, men de kan ikke tillegge meg meninger jeg ikke har.

Johanson stiller i par med Cora Møller Jensen. Også hun representerer studentene i universitetsstyret dette studieåret.

Krumsvik: — Budskapet kom helt feil ut

Khrono tok kontakt med Sandra Krumsvik fredag. Da hadde det allerede kommet oppfordringer om å slette videoen i kommentarfeltet, men videoen ble ikke slettet før etter at Khrono tok kontakt.

— Vi ser i retrospekt at budskapet kom helt feil ut, og rett og slett druknet i et begrenset og urettferdig format, sier Krumsvik til Khrono.

— Det er viktig å ha evnen til å se framover og ta lærdom fra dette. Oppi alt dette er vi stolte over at det er såpass mye engasjement og aktivitet i velgermassen, og at folk tør å si klart ifra til oss som kandidater når vi trår feil, sier hun.

— Det er ikke unaturlig at vi engasjerer oss på flere plasser, sier leder av Studentparlamentet ved UiB, Sandra Krumsvik. Hun prøver nå å bli studentrepresentant i styret til UiB.

Krumsvik sier at hun og Kristoffer Eik har tatt en prat med Gard Skulstad Johanson, og at de nå har en god tone.

— Det er viktig med godt samarbeid mellom Studentparlamentet og styrerepresentantene. Studentdemokratiet er et maskineri som er avhengig av alle mann!

— Gard Johanson har jo allerede sittet i styret i to perioder. Tenkte dere at han også burde tåle litt sterkere virkemidler?

— Vi kommer inn som utfordrere, mot en som er mer etablert. Vi ser på det som vårt ansvar å synliggjøre forskjellene mellom oss. Dette viser hvor kompleks studentpolitikken er, sier hun.

— Forstår dere at Johnson syns dette var ubehagelig?

— Det forstår vi absolutt. Det blir veldig personlig når det er personvalg. Vi skjønner at vi her traff feil, sier hun.

— Dere sitter begge i arbeidsutvalget til Studentparlamentet. Har dere tenkt over rollene deres her?

— Vi har absolutt tenkt på det. Det er ikke unaturlig at vi engasjerer oss på flere plasser, og dette er ikke første gangen noen fra arbeidsutvalget stiller til universitetsstyret. Det er viktig for oss å ha gode dialoger, og være klar på når vi bruker de ulike hattene.

— Vi har mye på hjertet når det gjelder UiB, og føler oss ikke helt ferdige, legger hun til.

Dekan på banen

Valget av studentrepresentanter er ikke det første der det har vært debatt denne våren. Som Khrono har skrevet, må det bli omvalg i gruppen for vitenskapelig ansatte ved NTNU etter at det ble drevet valgkamp etter at valget var i gang.

Ved UiB ble det debatt da representanter for Forskerforbundet gikk ut og anbefalte en bestemt kandidat ved rektorvalget. Nå har Helge Dahle, dekan ved Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet, gått ut i sin blogg og anbefalt nettopp Eik og Krumsvik som nye studentrepresentanter i styret.

— Bør du mene noe i et valg der du ikke har stemmerett?

— Hovedintensjonen min er å få studenter og ansatte ved fakultetet til å stemme. Det er en student fra mat.nat som stiller til valg, og jeg har godt inntrykk av både han og Krumsvik, sier Dahle.

Han sier at han anbefalte kandiatene på eget initiativ, på sin dekanblogg. Her kommer han også med forslag til hvem både vitenskapelig ansatte og teknisk-administrativt ansatte bør stemme på.

— Jeg tror det hadde hatt null verdi dersom jeg bare sa «husk å stemme». Når jeg nevner noen, kan det bidra til at folk går inn og ser på de ulike kandidatene, sier Dahle.

Powered by Labrador CMS