PROFESJON

Vil beholde treer-krav for sykepleiere

En allianse bestående av to Høyre-topper og to sykepleiere sier nei til å fjerne karakterkrav. 

Stortingsrepresentant Jan Tore Sanner fotografert utenfor Stortinget.
Publisert

For å komme inn på sykepleieutdanningen må en student ha minst karakter 3 i matte og norsk fra videregående skole. Det har vært diskusjon i flere år om hvorvidt dette kravet skal bestå.

Jan Tore Sanner og Tone Wilhelmsen Trøen i Høyre og Lill Sverresdatter Larsen og Daniel Tørresvoll Stabu i Sykepleierforbundet ønsker at karakterkravet skal bestå. Det skriver VG.

— Vår regjering innførte et krav på at søkerne måtte ha minst karakteren 3 i norsk og matte for å komme inn på sykepleieutdanningen. Vi mener det er viktig å opprettholde kravet. Det handler om studentenes forutsetninger for på gjennomføre studiet, og det handler ikke minst om statusen for sykepleierutdanningen, sier Jan Tore Sanner til VG.

— Vi gir Høyre absolutt full støtte i denne kampen. Forskning viser at inntakskompetansen har innvirkning på sluttkompetansen når studentene er ferdig utdannet. Karakterkravet har jo bare virket siden 2018, men vi ser at flere studenter gjennomfører sykepleierutdanningen, sier Larsen i Sykepleierforbundet til VG.

Statsråden vil vurdere å fjerne

Forsknings- og høgere utdanningsminister Oddmund Hoel sa i midten av februar i Stortingets spørretime at han ser flere hensyn i saken, men at han i utgangspunktet støtter rapporten til Opptaksutvalget fra høsten 2022, som mener at generell studiekompetanse skulle erstatte nivåkrav

— Vi vet at mange som ønsker å bli lærere eller sykepleiere bruker tiden sin på å forbedre karakterer. De kunne istedenfor ha startet på utdanningen sin. Samtidig har vi en akutt krise i rekrutteringen til disse utdanningene, sa Hoel fra talerstolen. 

Han svarte Kari-Anne Jønnes (H), som spurte om Hoel var enig med Lise Selnes (Ap om at karakterkrav bør fjernes. 

Hoel sa videre at det er mest aktuelt å fjerne karakterkravet for sykepleierutdanningen enn for lærerutdanningen. 

— Jeg har tillit til at universitetene og høgskolene kan gjøre dette, men også mellom dem er det ulike syn på opptakskravene, sa Hoel. 

Vil bestemme selv

I vinter sa Dag Rune Olsen, rektor ved UiT Norges arktiske universitetet, til Khrono at han mener at utdanningsinstitusjonene selv må få velge opptakskriterier.

— Vi mener at det ikke er nødvendig med karakterkrav. Uansett opptaksmekanismer så er vi sikre på at vi kan levere god kvalitet ut, når studentene er ferdig med studiene og det er det viktigste, sa Olsen.

I fjor var UiT ett av fire universitet og høgskoler som søkte om å få unntak til karakterkravet. Daværende forskings- og høgere utdanningsminister Sandra Borch sa nei, og viste til at denne våren kommer opptaksmeldingen til stortinget. 

Hoel viser også til denne, og sier at der han vil følge opp denne viktige diskusjonen. 

Powered by Labrador CMS