Styremøte

Vil ha forsøks­ordning for å rekruttere lærer­studenter

En forsøksordning med endrede opptakskrav, er blant sakene styret ved Nord universitet skal ta stilling til.

Nord universitet ønsker å endre på opptakskrav i et forsøk på å få flere til å ta lærerutdanning. På bilde underviser førstelektor Hedvig Flaten Lie lærerstudenter på Campus i Bodø høsten 2022.

Universitetet har allerede en tid arbeidet med forslaget til en forsøksordning, som har som mål å øke rekrutteringen til lærerutdanningene.

Onsdag ligger saken på styrets bord. Med et eventuelt vedtak kan søknaden videre til Kunnskapsdepartementet som vil ta stilling til om forsøket kan gjennomføres.

Får Nord gjennomslag for å prøve ut ordningen de ønsker seg, innebærer det blant annet å endre opptakskravene.

Følg styremøtet direkte fra kl. 8.30

Les saksliste

Stor svikt

I saksframlegget heter det at med ordningen skal «personer som allerede har gjennomført og bestått høyere utdanning innenfor det som defineres som skolefag eller skolerelevante fag, skal kunne få opptak til grunnskolelærerutdanning 1—7 eller 5-10, samt få innpasset inntil 60 studiepoeng av sin tidligere utdanning i grunnskolelærerutdanningen.

Nord universitet er blant institusjonene som de siste årene har hatt størst svikt i rekrutteringen til lærerutdanningene. Høsten 2022 møtte kun 107 studenter, en reduksjon på over 50 prosent siden 2018.

Nasjonalt gikk søkningen til lærerutdanningene våren 2023 ned med 22 prosent sammenlignet med 2022. Det er fjerde år på rad at søkertallene går ned.

Tilpasset små skoler

En annen del av den skisserte forsøksordningen ved Nord universitetet skal legge til rette for at kandidatene skal kunne tilegne seg bredere fagsammensetning, tilpasset undervisning på små og mellomstore skoler. Der er behovet for lærere med flerfaglig undervisningskompetanse generelt større enn på de store skolene.

Nord-styret har også en rekke årsrapporter på bordet under sitt møte i Bodø onsdag. Blant disse er rapporter fra personvernombudet og nemnda for studentsaker.

Powered by Labrador CMS