universitetsallianse

150 ansatte med opprop mot UiS-rektorens forslag: — En kolossal feil

Rektor ved Universitetet i Stavanger (UiS), Klaus Mohn, ønsker å melde universitetet ut av utdanningsprosjektet ECIU University. Det har fått ansatte og studenter til å reagere.

UiS-rektor Klaus Mohn understreker at Universitetet i Stavanger fortsatt skal være med i ECIU, men at han ikke ser for seg videre deltagelse i prosjektet ECIU University.
Publisert Sist oppdatert

«Det vil være et stort feilgrep overfor studentene og våre egne ansatte å kutte denne viktige å populære nerven til innovativt kunnskapssamarbeid.»

Trym Holbek jobber med ECIU ved Universitetet i Stavanger.

Det skriver Trym Holbek i et debattinnlegg i Khrono.

Holbek er seniorrådgiver og institusjonskoordinator for ECIU (European Consortium of Innovative Universities) ved Universitetet i Stavanger.

I slutten av april foreslo rektor Klaus Mohn å melde Universitetet i Stavanger ut av utdanningsprosjektet ECIU University, som et ledd i en større sparepakke og omstillingsprosess som universitetet er inne i. 

Forslaget skal behandles på universitetets styremøte før sommeren, torsdag 12. juni.

Ansatte ved UiS har startet et opprop mot en eventuell utmelding og kampanjen har til nå samlet over 150 underskrifter.

FAKTA

ECIU University

  • Et prosjekt i regi av ECIU (European Consortium of Innovative Universities).
  • Universitetet i Stavanger er ett av 12 europeiske universiteter som jobber for å utvikle innovative utdanninger.
  • Gjennom prosjektet kan studenter gjennomføre mikroemner, som er komprimerte studietilbud som tilfører ekstra kompetanse på ett bestemt område, for eksempel fremmedspråk, kunstig intelligens eller bærekraftig byutvikling.
  • Student-utfordringer: En ECIU-utfordring handler om å finne en løsning på en reell problemstilling knyttet til bærekraftig utvikling. Deltakerne jobber i internasjonale team med studenter fra andre ECIU-universiteter.
  • Utfordringer og mikroemner er av ulik lengde, fra 1—2 dager til et helt semester. Både utfordringer og mikroemner gir som regel uttelling i form av studiepoeng (ECTS). ECIU-emner er vanligvis på 1—6 studiepoeng.

Kilde: Universitetet i Stavanger

0,2 prosent

Ifølge Trym Holbek utgjør kostnaden ved å delta i ECIU University rundt 0,2 prosent, fire millioner kroner, av UiS totale budsjett for 2025. I 2024 kunne UiS vise til et overskudd på 55 millioner kroner, noe Khrono skrev om sist uke.

«Det vil være en kolossal feil og et alvorlig signal til samfunnet og våre regionale partnere å lukke døren til Europa når vi står midt i en av de verste krisene vi har sett siden mellomkrigstiden.», skriver Trym Holbek sitt debattinnlegg.

Til Khrono sier Holbek at han ikke kan se for seg at en utmelding faktisk blir utfallet etter styremøtet i juni.

— Jeg er overbevist om at de velger å gjøre det riktige, sier Holbek, som ønsker å poengtere viktigheten av at UiS fortsatt bør ta del i utdanningsprosjektet.

— Det handler først og fremst om at jeg ser at studentene elsker å jobbe tverrfaglig sammen med europeiske medstudenter, undervisere og bedrifter. Studentene tar aktivt del i læringen som gir dem nødvendig kompetanse til fremtidens arbeidsmarked, sier Holbek.

Studentene støtter oppropet

Også Studentorganisasjonen ved Universitetet i Stavanger (StOr) har engasjert seg i saken. Leder Jakob Meyer Vevatne er tydelig på at studentene er imot at universitetet skal melde seg ut.

— Tilbudet som studentene våre får gjennom prosjektet, svarer godt på ønsket vårt om mer framoverlent, utfordringsbasert og arbeidsrelevant læring i studiet. De siste årene har vi brukt mye ressurser i arbeidet med oppbyggingen av dette, og det vil være utrolig synd dersom UiS trekker seg ut i det hele systemet er i ferd med å komme på plass, sier Vevatne til Khrono.

Han presiserer at mulighetene som studentene får gjennom ECIU University-samarbeidet er store, og peker blant annet på at alliansen sitter i førersetet blant alle de andre alliansene, særlig når det gjelder utdanning.

— Særlig spennende er arbeidet med en felles europeisk grad for høyere utdanning som EU-kommisjonen nå jobber med. Dette er noe som vi helt klart bør være en del av, fordi dette vil være en sentral del av fremtidens høyere utdanning, sier studentlederen.

— Må være bedre tilkoblet

Olga Lehmann er førsteamanuensis i psykologi ved Universitetet i Stavanger og en av dem som har engasjert seg mot utmeldingen fra ECIU University.

— Et fortsatt medlemskap vil hjelpe UiS med å posisjonere seg i det nye paradigmet innenfor høyere utdanning, sier hun til Khrono.

Olga Lehmann har engasjert seg mot utmeldingen fra ECIU University.

Lehmann mener medlemskap i ECIU University vil være avgjørende for å fremme en organisasjonskultur som preges av innovasjon, samarbeid og dialog.

— Vi må, mer enn noen gang, være bedre tilkoblet det europeiske høyere utdanningsområdet for å sikre akademisk frihet, ekstern finansiering, inkludering og kvalitet i utdanning og forskningspraksis, utdyper Lehmann, som i likhet med Trym Holbek har tillit til at rektor Klaus Mohn og universitetsstyret vil lytte til alle som ønsker at UiS fortsatt skal være en del av ECIU University.

— Å endre organisasjonskulturer tar tid, og jeg har tillit til at vår rektor kan lede oss i den retningen, sier Lehmann.

Dette sier Mohn

Rektor Klaus Mohn ønsker å presisere at det ikke er snakk om å melde Universitetet i Stavanger ut av ECIU-nettverket, men ut av universitetsalliansen ECIU University.

Rektor Klaus Mohn peker på høye kostnader og for få gevinster.

— Vurderingen som ligger til grunn, er at nytten av dette prosjektet ikke står i forhold til kostnadene. Flertallet av fakultetene anbefaler å avslutte både medlemskapet i ECIU og ECIU University, nettopp på grunn av høye kostnader og for få gevinster, sier Mohn til Khrono.

— Når jeg likevel anbefaler styret å opprettholde medlemskapet i ECIU-nettverket, er det fordi UiS også i fremtiden skal være et internasjonalt universitet med fokus mot Europa. Tilknytningen vil gi oss tilgang til ECIUs Brussel-kontor og til viktige styringsgrupper og arbeidsgrupper mellom europeiske universiteter, understreker rektoren.

Powered by Labrador CMS