tildeling fra forskningsrådet

2000 forskere søkte om penger – disse 260 fikk ja

Får inntil 12 millioner kroner hver. Totalt skal 2,7 milliarder kroner deles ut.

Nord universitet vil avle frem mikroalger med høyere vekstrater, oljeinnhold og toleranse for nye klimaforhold. Produkter basert på slike mikroalger vil kunne erstatte mindre miljøvennlige materialer i en lang rekke produkter, blant annet fiskefor og ulike plastprodukter. Prosjektet får tildelt 9,2 millioner kroner fra Forskningsrådet.
Publisert Oppdatert

Hvert år konkurrerer norske forskere om støtte til sine prosjekter fra Forskningsrådet.

De 260 forskerne som får penger nå, er plukket ut i tøff konkurranse med over to tusen andre som søkte om penger i februar. Til sammen får forskerne 2,7 milliarder kroner, skriver Forskningsrådet i en pressemelding torsdag morgen.

Se lister over innvilgede søknader i tabell nederst i saken.

LES VIDERE ETTER ANNONSEN

FÅ NYHETER PÅ MOBILEN
Last ned Khrono-appen!

Download on the App Store Tilgjengelig på Google Play

— Dette er penger som kommer hele samfunnet til gode. Utviklingen av vaksiner mot koronaviruset har virkelig vist oss hvor viktig det er å prioritere forskning. Kunnskap og forskning er helt avgjørende for å løse de store samfunnsutfordringene, uttaler forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding fra Norges forskningsråd.

— Bygger kompetanse

Forskerne som får innvilget sine søknader er tilknyttet universiteter, høyskoler og institutter over hele landet og forsker innenfor alle fagområder og temaer.

— Ved å satse på de beste prosjektene i hele bredden av norsk forskning, bygger vi kompetanse og kapasitet til å håndtere både kjente og ukjente utfordringer, uttaler administrerende direktør i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit i pressemeldingen.

Hun fortsetter:

— Vi vet ikke hvilke problemer vi vil stå overfor i fremtiden, men vi vet at kunnskap og solide forskningsmiljøer er avgjørende for hvordan vi møter nær sagt alle utfordringer vi har i dag.

Tre eksempler

I pressemeldingen fra Forskningsrådet er det hentet frem tre eksempler på forskning som igangsettes nå, med støtte fra Forskningsrådet.

Disse tre er følgende:

Hva skjer når grensene mellom jobb og fritid løses opp?

Arbeidsforskningsinstituttet (Oslomet) vil forske på muligheter og utfordringer knyttet til hjemmekontor, etter at en stor del av arbeidsstyrken har vært tvunget til å jobbe hjemmefra i lengre tid på grunn av Covid-19-pandemien.

  • Søkt om: 12 millioner kroner

Miljøvennlige materialer med mikroalger

Nord universitet vil avle frem mikroalger med høyere vekstrater, oljeinnhold og toleranse for nye klimaforhold.

  • Søkt om: 9,2 millioner kroner

Hvor lenge bør vi sove?

Forskere ved Universitetet i Oslo vil finne ut hvordan søvn av ulik varighet påvirker hjernen. Etter å ha gjennomgått forskningslitteraturen finner de ingen holdepunkter for at lite søvn gir dårlig hjernehelse. De vil derfor undersøke sammenhengen mellom søvnlengde og hjernehelse hos et stort antall personer, blant annet for å finne ut om det er noen «trygge» intervaller der søvnlengde ikke påvirker hjernehelsen.

  • Søkt om: 12 millioner kroner
Powered by Labrador CMS