kjerkol-saken

Reaksjoner etter Kjerkol-avgangen: — Ren sleiphet

Ingvild Kjerkol (Ap) går av som helse- og omsorgsminister. Reaksjonene lar ikke vente på seg.

Kristian Gundersen er trygg på at Ingvild Kjerkol gjør det riktige når hun går av som statsråd.
Publisert Oppdatert

Fredag ble det klart at helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) går av som statsråd.

Det gjør hun etter flere måneder med usikkerhet rundt masteroppgaven hennes, som hun leverte ved Nord universitet i 2021.

Nå er det klart at nemnda for studentsaker har konkludert med at hun fusket forsettlig, og under en pressekonferanse fredag offentliggjorde statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at Kjerkol går av som minister.

Allerede onsdag meldte TV 2 at Kjerkol var blitt felt for fusk. Reaksjonene samme dag og torsdag var mange og harde, særlig i de akademiske kretsene. Khrono-redaktør Tove Lie var blant de første som gikk offentlig ut og meldte at Kjerkol burde trekke seg.

Flere reaksjoner

Fredag strømmer det inn med reaksjoner på Ingvild Kjerkols avgang. Professor i fysiologi ved Universitetet i Oslo, Kristian Gundersen, er nådeløs i sin tilnærming til saken.

— Så vidt jeg har forstått så har Nemnda for studentsaker konkludert med at dette er bevisst fusk. Det ligger heller ikke så langt bak i tid, og vi snakker ikke om noen som er ung og dum her, sier Gundersen, og viser til 48 år gamle Ingvild Kjerkol.

— At en statsråd bevisst velger å fuske, går bare ikke an. Det virker demoraliserende for studenter og andre kunnskapsarbeidere, sier Gundersen.

Han mener at Kjerkol nå mangler autoritet til å kunne fortsette som helse- og omsorgsminister, og peker også på at hun ikke er den første «høyt på strå» som blir tatt i fusk.

— Felles for de alle er at de ikke tar akademisk virksomhet på alvor. Dette er ren sleiphet! kommer det fra Gundersen.

Unio: — Virker som hun ikke forstår

Ragnhild Lied, leder av Unio, sier det var et klokt valg å gå av i dag.

— Det er viktig å påpeke at man ikke trenger mastergrad for å være helseminister. Men man må forstå hva akademisk arbeid innebærer. Man må ha tillit i sektoren, og man må respektere det arbeidet som gjøres i universitets- og høgskolesektoren, sier Lied til Khrono.

Unio-leder Ragnhild Lied.

— Man skal lære metode og man skal utvikle ny kunnskap i masterløpet. Basert på kommentarene Kjerkol har gitt om oppgaven sin, virker det ikke som hun helt forstår hva det vil si å skrive en masteroppgave, mener Ragnhild Lied.

Leder i Norsk studentorganisasjon (NSO), Oline Sæther, fastslår overfor NRK at statsråder og studenter må behandles likt.

— I denne saken er Kjerkol både student og statsråd, og da må hun ta konsekvensene av det. Å bli utestengt fra studiene er som å miste jobben, miste status og vårt økonomiske grunnlag. Mange studenter hadde syntes det var frustrerende dersom den eneste konsekvensen dette hadde fått var at masteren ble annullert, sier Sæther.

UiT-rektoren: — Beklagelig

Rektor ved UiT Norges arktiske universitet, Dag Rune Olsen, måtte for en snau måned siden svare på spørsmål om hvorfor Sandra Borchs masteroppgave ikke ble avslørt allerede da den ble levert i 2014.

Når han får spørsmål om hva han tenker om Kjerkol-avgangen, svarer rektoren at han synes Jonas Gahr Støre har gjort en god vurdering.

— Han har trukket en konklusjon ut fra nemndas bedømmelse av oppgaven, og da er avgang en naturlig konsekvens, sier Olsen.

Dag Rune Olsen.

På spørsmål om hva han tenker om at to statsråder har forlatt posten sin som følge av akademisk fusk, svarer Olsen dette:

— Det er beklagelig at det fuskes helt uavhengig om man er statsråd eller ikke. Det er vår oppgave som institusjoner å sørge for at studenter ikke har disse holdningene.

— Det vi ser nå er at veldig mange studenter er bekymret for om de kan trø feil uten å være klar over det, legger UiT-rektoren til.

— Har Borch og Kjerkol gitt ryktet til akademia en flenge i siden?

— Nei, det vil jeg ikke si. I første omgang går jo dette utover de som har fusket. Så er det naturlig at det vil bli ekstra press og oppmerksomhet rundt en statsråd som havner i en situasjon som dette, sier Olsen.

Statsviter: — Smått utrolig

Valganalytiker og statsviter Svein Tore Marthinsen kaller Kjerkols håndtering av situasjonen arrogant på X (tidligere Twitter).

— Støre avskjediger Kjerkol. Sier hun ikke vil ha tillit som til å utføre arbeidet som helseminister etter det bevisste jukset i masteroppgaven. Kjerkol legger seg fortsatt ikke flat, men sier hun og medstudenten skrev oppgave etter «beste evne». Smått utrolig og arrogant håndtering, skriver Marthinsen.

Leder av Universitets- og høgskolerådet, Sunniva Whittaker, skriver i en tekstmelding til Khrono at UHR ikke vil kommentere selve vedtaket som nemnda ved Nord Universitet har fattet. Men hun legger til:

— At statsråden nå går av, virker som en riktig avgjørelse, skriver Whittaker, som også er rektor ved Universitetet i Agder.

Jussprofessor ved Universitetet i Oslo, Olav Torvund, mener at Kjerkol kunne ha reddet sitt eget skinn ved å håndtere saken på en annen måte da den kom fram i offentligheten.

— Slik saken har utviklet seg, hadde hun i realiteten ikke noe valg, skriver Torvund på X, der han viser til at Kjerkol nå har gått av.

Powered by Labrador CMS