Omicron

ANSA: — Studenter får dekket karantenehotell

Gladmelding fra Justisdepartementet onsdag morgen.

Studenter som kommer fra berørte Omicron-land, slipper å betale for karantenehotell. Dette bildet er fra førjulstiden i fjor da studenter reiste hjem på juleferie.
Publisert Oppdatert

Den nyoppdagede omikron-varianten av koronaviruset har ført til stengte grenser og nye tiltak for reisende. Blant tiltakene er et krav om at innreisende, uavhengig av vaksiner, vil måtte bo ti døgn på karantenehotell. i Norge koster det 500 kroner natten, altså potensielt 5000 kroner.

ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) har de siste dagene vært bekymret for om studenter som befinner seg i de berørte landene må punge ut for karantenehotell når de ankommer Norge for juleferie, men onsdag melding fikk ANSA-president Sebastian Hytten en gladmelding fra Justisdepartementet.

— Jeg har akkurat fått bekreftet at studenter slipper å betale for opphold på karantenehotell, sier Hytten til Khrono.

Fritakelsen fra egenandelen skal også gjelde dersom det innføres karantenekrav fra andre land i løpet av de neste ukene. Ifølge Hytten befinner det seg elleve norske studenter i Sør-Afrika akkurat nå. Disse slipper nå å betale for karantenehotell dersom de kommer hjem til jul.

ANSA-president Sebastian Hytten.

— Vi er veldig glade for dette, og vi er også glade for at informasjonen om dette kom allerede nå.

Ingen av studentene som befinner seg i Sør-Afrika har ønsket å uttale seg til media.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) uttalte i forbindelse med regjeringens pressekonferanse tirsdag at mer informasjon om innstramming av grensereglene skulle komme senere tirsdag.

— Regjeringen jobber med nye innstramminger i grensereglene og vil senere tirsdag komme tilbake med mer informasjon om dette, sa Støre.

Onsdag formiddag har det fortsatt ikke kommet mer informasjon.

— Følelse av utmattelse

Tirsdag skrev Khrono om sosiolog Alf Gunvald Nilsen, som er svært kritisk til vestens reaksjoner mot Sør-Afrika.

— Når denne nyheten kom på tirsdag eller onsdag her i Sør-Afrika, så møtte vi det egentlig med en følelse av utmattelse, sa Nilsen.

Sør-Afrikas president, Cyril Ramaphosa, har også bedt verdenssamfunnet om å revurdere reaksjonene sine.

— Vi ber om at alle landene som har innført reiserestriksjoner mot landet vårt og våre sørafrikanske søsterland umiddelbart reverserer deres avgjørelser. Forbudet mot reise har ikke bakgrunn i vitenskap, sa han i sin første tale etter oppdagelsen av Omicron.

Powered by Labrador CMS