Gjenåpning

Åpner opp mer for studentene

Regjeringen åpner for at studenter i områder uten høy smitte får mulighet til fysisk undervisning minst en gang i uken. I hovedstaden blir det ingen endringer.

Studenter ved fagskoler, høyskoler og universiteter kan nå være mer fysisk til stede ved undervisning og at lesesaler og bibliotek kan holde åpent med smitteverntiltak, sier statsråd Henrik Asheim. De nye nasjonale reglene gjelder fra fredag 16.april 2021.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag 16. april starter regjeringen på første trinn av sin gjenåpningsplan. Det kom fram på en pressekonferanse med statsminister Erna Solberg i dag, tirsdag. Endringene betyr at regjeringen går tilbake til anbefalingene som gjaldt før påske.

Dette er også gode nyheter for universitets- og høgskolesektoren.

– Mange studenter ved fagskoler, høgskoler og universiteter kan nå være mer fysisk til stede ved undervisning og lesesaler, og bibliotek kan holde åpent med smitteverntiltak, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

Mer fysisk undervisning

Fortsatt er det slik at planlagte arrangementer bør være digitale, og større forelesninger og sammenkomster bør unngås. Men studenter i områder uten høy smitte bør få mulighet til fysisk undervisning minst én gang i uka når det er mulig å gjennomføre i mindre grupper og i tråd med smittevernveilederne, skriver regjeringen i pressemeldingen.

Dagens tiltak i de 20 kommunene i Viken som har regionale tiltak fastsatt av regjeringen, og kommuner med strenge lokale forskrifter, slik som Oslo kommune, videreføres.

I Oslo skjer det ingenting for universitet og høgskoler før tidligst 29.april. På en pressekonferanse onsdag sa byrådsleder Raymond Johansen at det ikke er forsvarlig å åpne Oslo no.

— Vi har for høgt smittetrykk og for mange innlagte, sa Johansen.

Bekymret for åpne grenser

Som Khrono har skrevet, sitter mange forskere i andre land og venter på å få komme til Norge. Men onsdag åpnet regjeringen for mer arbeidsinnvandring, som også vil kunne gjelde forskere. Dette bekymrer Johansen. Han har lenge vært kritisk til åpne grenser, som kan føre til mer importsmitte.

— Åpningen må være snever nok til at det ikke blir økt frykt for importsmitte, sa Johansen.

Vurderer å åpne opp lokaler

Før helgen leverte en regjeringsoppnevnt arbeidsgruppe sine forslag for å unngå at pandemien hindrer studieprogresjonen til landets studenter. Hovedbudskapet til arbeidsgruppen var å åpne opp campus for studenter, selv i området med høy smitte.

I pressemeldingen fra Kunnskapsdepartementet skriver Asheim at stengte lokaler gjør innspurten på studieåret utfordrende.

– Vi har bedt FHI og Helsedirektoratet vurdere mulighetene for å myke opp reglene for tilgangen til lokaler også på de strengeste nivåene. Planen er å ta en avgjørelse om dette så raskt som mulig, sier Asheim.

Rektor ved Høgskolen i Østfold og medlem av arbeidsutvalget, Lars-Petter Jelsness-Jørgensen, er ekstremt glad for beskjeden.

— Det har vært stor frustrasjon, ikke bare fra vår side, men også ved Universitetet i Sørøst-Norge og NMBU. Det kan synes som departementet har lyttet til innspillene arbeidsutvalget kom med, og nå ser vi med håp og forventning på vurderingene som skal gjøres, sier Østfold-rektoren.

Han var tirsdag ute på Twitter og delte en nyhetssak om myndighetenes fritak for Fredrikstad fotballklubb som får lov til å trene igjen.

— De ligger vegg-i-vegg med høgskolen. Jeg vil nesten kalle det betenkelig hvis ikke man åpner for at studentene kan komme tilbake på campus.

(Saken er oppdatert 14.4 kl 111.22 med oppdatering fra Oslo kommune)

Powered by Labrador CMS