NEdstengning i Viken

Asheim: — Hårreisende forslag fra Rice

Forsknings- og høyere utdanningsminster Henrik Asheim har ikke mye til overs for Curt Rice sitt utspill om å vurdere å la Viken-studentene ved OsloMet ta praktisk ferdighetstrening ved campus i Oslo.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim er ikke særlig fornøyd med utspillet til OsloMet-rektor Curt Rice.
Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Jeg forstår paradokset mellom smittetiltakene i Oslo og Viken. At Oslo har bedt om å styre tiltakene sine selv. Men det er et hårreisende forslag av Curt Rice når han sier at han vurderer å la sykepleierstudenter ta praktisk ferdighetstrening i Oslo. Dette er ikke et tiltak vi gjør for at man skal finne smutthull.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) er ikke i tvil. Kommentaren til OsloMet-rektor Curt Rice til Khrono tirsdag ettermiddag falt ikke i god jord.

Han refererer til et sitat fra en sak der flere av universitet- og høgskolerektoren i Viken uttrykte sin frustrasjon etter et møte med Kunnskapsdepartementet (KD).

Etter møtet sa Rice til Khrono at han vil i den nærmeste tiden vurdere å tilby Viken-studentene ved OsloMet praktisk ferdighetstrening ved campus i Oslo, som ennå ikke er nedstengt.

— Dette er ikke en god idé. Vi gjør ikke dette for å være vanskelige, men vi er nødt til å få reproduksjonstallet under 1 igjen, sier Asheim.

— Krevende

Asheim har sittet opptatt med resten av regjeringen på budsjettkonferanse ved Hurdalssjøen, og var derfor ikke med på møtet med rektorene fra Viken. Den oppgaven tok statssekretær Aase Marthe Horrigmo seg av.

Møtet ble arrangert etter at regjeringen mandag ettermiddag bestemte seg for å stenge ned alle universiteter og høgskoler i de 51 kommunene i Viken - uten unntak.

Asheim kommenterer gjerne uttalelsene fra rektorene og forklarer hvordan KD tenker i smittesituasjonen vi står oppe i.

— Det er viktig å huske bakteppet for avgjørelsen. Vi har et reproduksjonstall på 1,4 og 80 prosent av smitten er i Oslo og Viken. Vi har rett og slett ikke god nok kontroll, sier Asheim.

Flere av Viken-rektorene ga uttrykt for at de frykter for studieprogresjonen til studentene etter den nye nedstengningen av campus.

Asheim sier nå at KD skal jobbe for å finne løsninger på problemet.

— Jeg forstår at det er krevende, selv om man har åpnet for at man kan gjennomføre praksis i tiltaksnivå 5A. Nå er det halvannen uke igjen før påske og vi skal jobbe for å finne løsninger slik at flest mulig studenter består. Men vi står i en dypt alvorlig situasjon og må balansere de to hensynene.

Annonse

BLI VARSLET
OM SISTE NYTT

Last ned Khrono-appen og få varsel om de viktigste nyhetene - både nasjonalt og nær deg
-

Skal kun brukes i en kort periode

Kort forklart åpner tiltaksnivå 5A for at studentpraksis i virksomheter kan gjennomføres, for eksempel i helseinstitusjoner, skoler, barnehager i samråd med praksisfeltet. Rektor ved Universitetet i Sørøst-Norge, Petter Aasen tok tirsdag til orde for at utdanningsinstitusjonene i Viken skulle få benytte seg av unntakene for studentene i tiltaksnivå 5B. Det gir studentene anledning til å gjennomføre blant annet ferdighetstrening og forsøk i laboratorier.

Asheim poengterer at tiltaksnivå 5A kun er ment å være brukes i en kort periode.

Dersom dagens smittesituasjon skulle vise seg å vare lenger sier Asheim at KD er nødt til å ha hjelp fra utdanningsinstitusjonene for å kartlegge behovene for å opprettholde studieprogresjonen.

KD har fra før av sendt ut en e-post til alle landets utdanningsinstitusjon og bedt om en tilbakemelding på omfanget av manglende praksis i lærerutdanningene og helse- og sosialfagutdanningene.

Utdanningsinstitusjonene hadde til 15. mars på å gi en tilbakemelding.

Powered by Labrador CMS