Krisepakke for studentene

Bare 20 prosent har søkt om ekstra lån — nå utsettes søkefristen

Fristen er utsatt fra 15. juni til 30. juni.

— Nå utsetter vi fristen for å sikre at alle som oppfyller kravene og som ønsker tilleggslånet med stipend, får muligheten til det, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H).
Publisert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

43 000 studenter har søkt om ekstra studielån og stipend gjennom korona-krisepakken til studentene.

Det er bare 20 prosent av de over 235 000 studentene som fikk tilbud om å søke i mai.

Fristen for å søke om tilleggslånet var egentlig i dag, 15. juni. Men nå utsetter regjeringen fristen til 30. juni, for å sikre at alle som ønsker det, får muligheten til å søke.

Fakta

Krisepakken til studentene inneholder også:

  • Det er det mulig å få betalingsutsettelse i Lånekassen ut 2020 uten at det påvirker antallet ordinære betalingsutsettelser. Det betyr også at de som har brukt opp sine, nå kan få flere under krisen.
  • Regjeringen fjerner inntektskravet for de studentene som, uavhengig av hva de studerer, bidrar i helse- og omsorgssektoren under krisen. Det betyr at disse studentene kan jobbe så mye de vil frem til 31.august, med tryggheten om at de beholder stipendandelen. I tillegg er det foreslått at det også skal gjelde for studenter som blir beordret til heimevernet eller siviltjenesten og politistudenter som bidrar i beredskapsarbeid.
  • Rett til lån og stipend for studier i utlandet krever ordinært at man fysisk befinner seg på et lærested i utlandet. For våren 2020 er retten til lån og stipend gjort uavhengig av hvor man oppholder seg, og for høsten 2020 er dette videreført uavhengig av om man reiser til studiested eller skole allerede ved semesterstart.
  • Utenlandsstudenter og utvekslingselever på videregående som må starte studieåret 2020-2021 med å bo hjemme hos foreldrene på grunn av koronapandemien, vil ha rett til stipend som borteboer høsten 2020.

Kilde: Kunnskapsdepartementet

— Det er vanskelig å forklare hvorfor det er så få som har søkt. Forhåpentligvis betyr det at det er færre enn forventet som har mistet inntekt og dermed ikke oppfyller kravet om få tilleggslån, eller at det er mange som har klart seg bra økonomisk til tross for koronakrisen, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Henrik Asheim (H) i en pressemelding.

Fikk inn ekstra milliard

For å hjelpe studentene som mistet arbeidsinntekter som følge av koronakrisen, kom regjeringen i slutten av mars med en løsning.

Studentene som kunne dokumentere inntektstap skulle få muligheten til å søke om et ekstra studielån på 26 000 kroner.

Regjeringen gjorde dermed ikke som 10 ungdoms- og studentorganisasjoner bad om, nemlig å kompensere inntektstap med stipend og ikke lån.

Etter dager med forhandlinger, presset opposisjonen likevel frem en ekstra milliard inn i potten, som gjorde at 8 000 av kronene blir omgjort til stipend.

Må dokumentere inntektstap

Så langt er det 20 prosent av studentene som har benyttet seg av ordningen. Ifølge Kunnskapsdepartementet betyr det at det har blitt betalt ut nærmere 1 milliard kroner. Av disse er rundt 350 millioner kroner, stipend, ifølge pressemeldingen.

Nå har de som kan dokumentere nedgang i inntekt på grunn av koronakrisen, enda muligheten til å søke frem til 30. juni.

— De som har rett på tilleggslånet, og som ønsker å søke om det, gjør det på Dine sider på lanekassen.no. De skal ikke sende inn dokumentasjon nå, men vi kan be dem om det senere. Derfor bør de allerede nå be arbeidsgiveren om å dokumentere årsaken til at de har hatt nedgang i inntekt, sier administrerende direktør i Lånekassen, Nina Schanke Funnemark, i pressemeldingen.

Dette kan for eksempel være dokumentasjon på permittering, oppsigelse, nedgang i lønnsinntekt og bekreftelse på endret stillingsprosent, opplyser Funnemark.

Søkere som gir uriktige opplysninger, vil ikke få deler av lånet omgjort til stipend.

Powered by Labrador CMS